Les Torres de Serrans, escenari de la Crida de València dos anys després

Aquest diumenge, el món faller torna a reunir-se per a donar el tret d'eixida a les Falles de 2022

Guardar

Acte de la Crida abans de la pandèmia
Acte de la Crida abans de la pandèmia

València dona la benvinguda a les Falles de 2022 amb el tradicional acte de la Crida. Aquest diumenge, 27 de febrer, el món faller tornarà a concentrar-se als peus de les Torres de Serrans per a abrigallar a les màximes representants de la festa i gaudir del gran espectacle de la Crida de València. Per això, la capital del Túria s'inundarà, durant tot el dia, de pólvora, música i del característic ambient faller.

Dos anys després de l'última Crida, que es va celebrar l'1 de març de 2020, per a donar inici a unes festes que, dies després, van ser suspeses a causa de la pandèmia, aquest diumenge València es prepara per a viure l'acte que marcarà el començament d'unes festes que recuperen la normalitat.

Programació de la Crida de València 2022

El dia de la Crida 2022 arrancarà a les 7.15 hores amb la macrodespertà infantil, que recorrerà els carrers de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament. No obstant això, serà a les 7.30 hores quan el cor de la ciutat vibrarà amb la Gran Macrodespertà en la qual participaran 2.250 persones acreditades que, seguint el mateix recorregut, tiraran més de 2.000 tro de bac.

En finalitzar, al voltant de les huit del matí, la Pirotècnia Valenciana serà l'encarregada de disparar una mascletà a la plaça de l'Ajuntament. A continuació, Junta Central Fallera oferirà un desdejuni popular a totes les persones que hagen participat en l'acte.

Macrodespertà València
Macrodespertà València

La música arribarà, a les 11.30 hores, de la mà de les bandes de música de València, que iniciaran el recorregut en la plaça Tetuan, continuaran pel carrer del General Tóvar, carrer de la Pau, Sant Vicent, Maria Cristina, Sant Vicent, carrer de la Sang i plaça de l'Ajuntament. En arribar, cada banda s'acostarà a la tribuna perquè les Falleres Majors de València imposen el corbatí a l'estendard com a record de l'Entrada de Bandes de Música de 2022.

El dia continuarà amb la mascletà a la plaça de l'Ajuntament a les 14.00 hores, aquesta vegada a càrrec de la Pirotècnia Mediterráneo, que inaugurarà el cicle de mascletaes de les Falles de València de 2022.

Ja a la vesprada arribarà un dels moments més esperats pels milers de fallers i falleres del 'cap i casal'. A partir de les sis de la vesprada, començarà l'animació musical a les Torres de Serrans per a amenitzar l'espera a totes les persones assistents. No obstant això, no serà fins a les 19.00 hores quan arrancarà la Crida de les Falles de 2022.

Després del discurs de l'alcalde de València, Joan Ribó, es procedirà al lliurament de les claus de la ciutat a les Falleres Majors de València. A continuació, Nerea López, Fallera Major Infantil, i Carmen Martín, Fallera Major, procediran a realitzar els seus respectius discursos per a donar el tret d'eixida a la festa gran de la ciutat. En finalitzar l'acte, la Pirotècnia Mediterráneo serà l'encarregada de disparar un castell de focs artificials.

On veure la Crida de València

La Crida de 2022 es retransmetrà tant per la televisió pública valenciana À Punt, com a través de la web de Junta Central Fallera (www.fallas.com). A més, es tracta d'un acte obert al públic. Per això, encara que no pertangues a cap comissió fallera, podràs acostar-te fins a les Torres de Serrans per a gaudir d'aquest espectacle en primera persona.

La història de la Crida de València

Es té que constància que la primera Crida de València va tindre lloc en el 15 de març de 1931, quan les diferents bandes de música van desfilar pels carrers de la ciutat amb un pregoner al capdavant amb l'objectiu de convidar a la ciutadania a gaudir de la festa. No obstant això, aquest acte no va tindre continuïtat.

Fins a 1942 la ciutat de València no tornaria a celebrar de nou l'acte de la Crida. Aquell any ja es va realitzar des del balcó de l'Ajuntament, un 13 de març, sent ja més semblant al qual coneixem en l'actualitat, ja que el president de Junta Central Fallera convidava a la ciutadania a viure les Falles. Com a dada curiosa, en 1944, el balcó de l'Ajuntament va ser substituït per un actor pujat a un ruc que va recórrer els carrers pregonant el següent vers: "Es fa saber a la gent de València i forastera que d'ordre del president comença en aquest moment la gran setmana fallera".

Des de llavors, l'acte de la Crida ha anat canviant-se de dia i de lloc. S'ha passat d'una gran desfilada amb la Senyera, la banda de la Legió i els diferents gremis a actes des del balcó de la casa consistorial o una desfilada amb carrosses d'època.

Falleres gaudint d'un castell de focs artificials
Falleres gaudint d'un castell de focs artificials

Va ser a partir de 1951 quan aquest festeig comença a consolidar-se com un acte massiu faller; mentre que en 1954 la Crida passa a celebrar-se a les Torres de Serrans, concretament a la plaça dels Furs. Milers de fallers i falleres s'han concentrat des dels anys cinquanta fins als huitanta en aquesta mítica plaça fins que en 1990 es va celebrar, per primera vegada, en la ubicació actual, és a dir, en la part de les Torres de Serrans que dona a l'antic llit del riu Túria per a acollir a més gent i, per descomptat, guanyar vistositat.

Des d'eixe moment, la Crida de les Falles de València sempre ha sigut un dels actes més multitudinaris del calendari faller, un dia de reunió de totes les comissions falleres que, amb emoció, esperen l'inici de les festes josefines.

Destacats