Falles de rècord, millora la facturació hostalera respecte a l'època 'precovid'

La Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València parla d'una "recaptació rècord", amb un 10% de facturació major a les Falles 2019

Guardar

Terrassa. Imatge de Xisco Navarro
Terrassa. Imatge de Xisco Navarro

Aquestes Falles 2023 han sigut unes falles de rècord que no solament han recuperat la facturació i el nombre de visitants previ a la pandèmia, sinó que també ho han superat. Així ho afirmen des de la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València, des d'on xifren en un 10% l'increment de la facturació d'aquestes festes respecte a les de l'any 2019, les últimes abans de la pandèmia. Aquest percentatge converteix a les falles celebrades aquest 2023, en les millors dels últims cinc anys i en les primeres a aconseguir una normalitat prèvia a la Covid-19. Des de la Coordinadora situen en un 30% més de facturació respecte a les falles celebrades en 2022.

Es tracta del primer balanç que realitzen els hotelers després de les festes i assenyalen el balanç positiu que no solament reflecteix els dies de la setmana de falles, sinó els tres caps de setmana d'intensa activitat de les festes, havent-hi una gran activitat de forma ininterrompuda des del 9 de març fins al final de les festes.

D'altra banda, també assenyalen que s'ha produït una gran diferència en la facturació entre les zones com el nucli antic, l'Eixample o on existeix gran tradició fallera respecte a altres barris menys fallers. En els primers qualifiquen la recaptació com una "de les millors dels últims anys", mentre que en els llocs amb menor tradició o sense Falles de Secció Especial, la facturació arriba a ser alguna cosa menor que en "qualsevol setmana".

Els estudiants Erasmus i el pont de Madrid

Des de la Coordinadora han apuntat la importància de dos tipus de turistes durant aquestes falles; els estudiants Erasmus i els seus cercles i els visitants provenients de la Comunitat de Madrid, on aquest cap de setmana tenien pont. Els estudiants Per a la Coordinadora d'Hostaleria de la ciutat, els estudiants Erasmus s'han convertit en uns "ambaixadors de les festes". Això es deu al fet que cada any exporten les falles als seus llocs d'origen i atrauen amb ells a multitud d'amics i familiars, per la qual cosa cada vegada es converteix en una festa més coneguda i visitada en l'àmbit internacional i europeu.

D'altra banda, es troben els visitants provinents de Madrid, un dels turistes nacionals claus per a la facturació de les falles a causa del seu nombre, el qual ha augmentat enguany pel pont que celebraven en la seua regió fins hui dilluns. Aquest pont ha portat una gran afluència de madrilenys durant les festes, els qui encara es feien notar per la zona cèntrica o el passeig marítim durant aquest matí. Des de la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València també han assenyalat la importància que "malgrat el rècord del públic, no hi ha hagut cap incident greu ressenyable".

Millores per a les Falles 2024

D'altra banda, la Coordinadora també ha apuntat als aspectes negatius d'aquestes falles que, segons aquesta associació, s'haurien de millorar per al pròxim any. Assenyalen com un problema el "desbordat" nombre de mercats ambulants i llocs de bunyols enguany, la qual cosa, per a ells, ha "impedit pràcticament l'activitat dels negocis tradicionals i habituals dels barris".

A més d'això, han instat a prohibir la venda de "petards borratxos", els quals han sigut qualificats per l'associació com "un perill per als xiquets i famílies de veïns i especialment dels visitants poc familiaritzats amb la pirotècnia". Així mateix, demanen millorar la pressió sobre la venda d'alcohol en les tendes 24 hores, amb una venda d'alcohol que, afirmen, encara mantenen activa en arribar la matinada, amb major nombre d'intoxicacions i "conductes incívics".

Arxivat a:

Destacats