El València CF recorre davant Economia la decisió de denegar la pròrroga de l'ATE del Mestalla

Guardar

Nou Mestalla
Nou Mestalla

El València CF ha presentat aquest recurs de reposició contra la decisió de la Conselleria d'Economia Sostenible de denegar la seua sol·licitud de pròrroga per a finalitzar les obres de l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) del Mestalla i mantenir els terminis vigents, tal com va comunicar al club el passat 8 de juliol.

En el seu escrit, el club que president Anil Murthy assenyala en què la denegació de la pròrroga li sembla "desproporcionada" i insisteix que els retards en l'execució de l'ATE --la finalització de la qual estava prevista per a 2025 i el València CF demana allargar fins a 2030-- no són imputables al club, com a promotor, sinó a "retards en la tramitació administrativa", principalment de l'Ajuntament de València, al qual acusa d'"inacció", així com a l'impacte de la crisi de la Covid-19 en l'economia i en el sector immobiliari.

Per al València CF, la resolució d'Economia realitza un "exercici simplista" de constatació del transcurs d'alguns terminis parcials de la ATE, però "no analitza les vertaderes causes per les quals s'han produït aqueixos retards", que reitera, "no són imputables al club".

El departament que lidera el conseller Rafa Climent té ara un mes per a contestar al recurs del València CF, encara que també podria no contestar i el silenci administratiu serà negatiu, això és, es consideraria desestimat.

El recurs de reposició presentat pel club, i consultat per Europa Press, sosté que la decisió de la Conselleria de mantenir els terminis previstos en l'ATE "és contrària a dret". Per a això s'empara en la Llei 39/2015 de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i al·lega que Conselleria contravé la norma perquè la motivació de la seua resolució és "indeguda o inexistent".

El València CF assegura la seua "més ferma voluntat" de complir amb els compromisos establits en la ATE, però "dins dels terminis la reorganització i la pròrroga dels quals va sol·licitar", mitjançant escrit, el mes d'abril passat. A més, subratlla que la injecció de capital que rebrà del fons CVC Capital Partners, després de la signatura del corresponent acord amb La Lliga, li permetrà "executar amb major celeritat les actuacions pendents".

Des del seu punt de vista, la pròrroga que se sol·licita "és la mesura més racional, proporcional, ràpida i justa en atenció als interessos que es pretenen cobrir amb l'execució total de l'ATE".

El club assegura que ha complit amb la Fase 1 de l'Actuació Territorial Estratègica i que "l'única qüestió controvertida" és la falta de la construcció de l'hotel -sobre les parcel·les municipals en desús en l'Avinguda d'Aragó-, que assenyala "és responsabilitat d'Expo Grup", al qual es va adjudicar i "no pot perjudicar" la concessió de la pròrroga al club.

Respecte a aquest punt, el València CF recorda que el 5 d'abril de 2018 va presentar davant la Conselleria i l'Ajuntament (òrgans responsables del seguiment i control de l'execució de l'ATE) un escrit en el qual la promotora de l'hotel constatava que la seua construcció no tindria lloc dins dels 36 mesos de duració de la Fase 1 de l'ATE, però cap de les administracions van reaccionar a aquesta circumstància "i han passat més de tres anys des de llavors".

Segons el club, "no es pot ara denegar la pròrroga sol·licitada amb base a un fet acceptat durant anys per l'Administració". Aqueix "canvi de criteri sense cap motivació suposa així mateix vulnerar el principi de confiança legítima del club", ja que "l'Administració no li ha retret al club en cap ocasió" la falta de construcció de l'hotel, afig.

PROPOSTA DE CALENDARI DE PRÒRROGA

El calendari per a la pròrroga de l'ATE que el València CF va proposar el mes d'abril passat, contempla la finalització del disseny del projecte del poliesportiu en aquest 2021; iniciar la construcció del poliesportiu i de les instal·lacions esportives auxiliars en 2022 per a acabar-les el desembre de 2023; així com la posada en valor de les restes arqueològiques de les parcel·les en les quals se situaran aqueixes edificacions.

També proposa reprendre les obres de construcció del Nou Mestalla a mitjan 2024, una vegada acabada la temporada esportiva 2023-2024, la finalització de la qual i posada en marxa estaria prevista per a mitjans de 2026 i, en qualsevol cas, amb antelació a l'inici de la temporada esportiva 2026-2027.

Pel que fa a la resta de fites pendents en la Fase 1 i Fase 2 de l'ATE, el Club va proposar, simultàniament a l'execució de les obres del Nou Mestalla, l'execució de les mesures correctores indicades en l'Estudi de Mobilitat i la urbanització de l'entorn del Nou Mestalla Zona B 'Corts Valencianes'.

En el termini de dos anys des de la terminació i posada en marxa del Nou Mestalla, planteja la demolició de l'actual estadi en la zona A 'Antic Mestalla', la construcció de l'hotel sobre la parcel·la de les dependències municipals en desús per part d'Expo Grup, S. a., i simultàniament a la demolició de l'actual estadi.

També l'execució del terciari i aparcaments en el subsol, tant en la zona d'Antic Mestalla com en el Nou Mestalla, i la urbanització, mesures correctores i proposta de sostenibilitat al voltant de l'antic estadi. I en el termini de dos anys des de la demolició de l'actual estadi, la construcció progressiva de les edificacions destinades a ús residencial, entre altres, en la zona de l'Antic Mestalla.

Arxivat a:

Destacats