Tots els edificis de la Comunitat Valenciana tindran plaques solars en 2030

Amb l'impuls del Pla Valencià per al Desenvolupament de la Indústria Solar "passarem de generar el 70% de la demanda a tindre un excedent del 13%", afirma Puig

Guardar

Instal·lació de plaques solars
Instal·lació de plaques solars

Que tots els edificis de la Comunitat Valenciana, tant públics com privats, tinguen una instal·lació solar en 2030. Aquest és el principal objectiu del Pla per al Desenvolupament de la Indústria Solar que va presentar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el Debat de Política General.

Així, des del Consell es treballa en accelerar al màxim la transició energètica marcant un full de ruta alineat "amb el canvi de model que està liderant Europa" exigint corresponsabilitat fiscal a les energètiques i accelerant el passe a les renovables amb inversió i canvis normatius.

"La Comunitat Valenciana ha d'escometre amb contundència aquesta transició energètica. Ens obliga l'emergència climàtica i, de manera urgent, la guerra. Havíem d'accelerar, és un fet innegable, i l'assumim. No hi ha credibilitat sense autocrítica i ací no hem sigut tan ràpids com deuríem", considera Puig.

Accelerar la transició energètica

Per a accelerar la transició energètica, la Generalitat demanarà al Govern d'Espanya que declare "d'interés públic superior els projectes de renovables, la seua connexió a la xarxa, la pròpia xarxa i els seus actius" per a afavorir que els grans projectes d'energies renovables puguen ser autoritzats en un any, com planteja la reforma imminent de la Directiva Europea.

Per a incentivar les inversions, la Comunitat Valenciana s'adherirà a la Iniciativa Europea de Sostres Solars i, per a això, desenvoluparà el Pla Valencià per al Desenvolupament de la Indústria Solar, que es pilotarà des de la col·laboració publique-privada. Així mateix, es presentaran els projectes d'instal·lació de renovables als programes Repower, Invest i Horizonte Europa.

Després d'haver aprovat un decret d'agilitació, la Generalitat i l'Estat tramita ja 452 projectes per a instal·lar renovables en el territori valencià. "Volem aconseguir l'autonomia energètica abans de 2030. Passarem de generar el 70% de la demanda, com ocorre ara, a tindre un excedent del 13%", avançava el president.

Finalment, la Generalitat millorarà l'eficiència energètica en l'Administració amb la creació de la figura del delegat d'estalvi energètic en tots els departaments de l'Administració i les empreses públiques per a garantir des del control de la temperatura als horaris d'apagat i encés de la llum.

Destacats