La supressió de l'"impost a la mort" reduirà en 400 milions els ingressos de la Generalitat

El Govern insisteix en la baixa incidència en el pressupost autonòmic i l'oposició denuncia que beneficia a les grans fortunes

Guardar

Ple del Consell en el qual s'ha aprovat la supressió de l'Impost de Successions i Donacions
Ple del Consell en el qual s'ha aprovat la supressió de l'Impost de Successions i Donacions

Les arques públiques de la Generalitat Valenciana deixaran d'ingressar al voltant de 400 milions d'euros després de la llum verda, aquest dimarts 5 de setembre, a l'avantprojecte de llei de supressió de l'Impost de Successions i Donacions per a pares, fills i cònjuges en la Comunitat Valenciana.

En dades concretes, i segons els pressupostos de 2023, el Botànic preveia uns ingressos superiors als 350 milions d'euros provinents de les successions, mentre que les donacions suposarien al voltant de 40 milions d'euros. Sobre aquest tema, l'actual Govern confirma que la supressió del tribut suposarà "un 1% dels ingressos previstos en les successions i a penes el 0,1% dels ingressos públics, sobre el qual no existeix cap mena de bonificació en la quota tributària que han de pagar els valencians i les valencianes".

Què suposa la supressió de l'Impost de Successions i Donacions?

La supressió del també conegut com a "impost a la mort" és una mesura que ha generat controvèrsia. Encara que els seus defensors argumenten que alleuja la càrrega fiscal sobre les herències familiars, els seus crítics sostenen que beneficia principalment a aquells amb ingressos i patrimonis elevats, al mateix temps que redueix els ingressos públics que podrien utilitzar-se per a finançar serveis públics essencials.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, es manifestava ahir sobre aquest tema i celebrava l'aprovació d'aquest avantprojecte de llei incidint en què "s'eviten injustícies, dobles imposicions i s'adquireix un compromís fiscal, històric i, sobretot, moral". Amb aquesta mesura "s'agraeix però no es grava l'esforç dels nostres pares i avis, que ens han entregat el millor de la seua història perquè el puguem gaudir, l'acceptem amb responsabilitat i perquè aqueixa herència, amb absoluta llibertat, la fem més mereixedora de la següent generació", destacava.

Malgrat la baixa incidència de la quantitat que deixarà d'ingressar la Generalitat sense aquest impost, la veritat és que els quasi 400 milions d'euros obligaran a reconfigurar els futurs comptes autonòmics, ja en procés d'elaboració.

L'oposició, de fet, està sent molt crítica amb aquesta mesura, d'una banda, per considerar que beneficia a un sector molt baix de la població, 20.000 valencians i valencianes amb rendes molt altes, i, per un altra, per tot allò que suposarà deixar d'ingressar aquests diners.

Rebeca Torró, líder del grup socialista en Les Corts, lamenta que el govern actual "sempre treballe per als mateixos de sempre i no governe en benefici de la majoria de la ciutadania". Segons considera, els més de 350 milions d'euros que es perdonaran a les rendes més altes "equivalen a recursos que podrien destinar-se a 70 instituts, 34 col·legis o tractaments mèdics per a malalties com l'hepatitis C".

Des de Compromís, el síndic Joan Baldoví adverteix que els quasi 400 milions d'euros que no ingressaran a les arques públiques no seran aportats per la gent comuna, sinó només per una xicoteta part de la ciutadania: "els més rics". A més, considera que aquesta quantitat podria destinar-se a contractar "2.000 metges, 2.500 infermeres o 6.000 professors", augurant futures retallades per a fer front a aquest desfasament econòmic.

Carlos Mazón i Elisa Núñez en el Ple del Consell en el qual s'ha aprovat la supressió de l'Impost de Successions i Donacions
Carlos Mazón i Elisa Núñez en el Ple del Consell en el qual s'ha aprovat la supressió de l'Impost de Successions i Donacions

Aspectes clau

El Ple del Consell ha aprovat un avantprojecte de Llei que modifica l'Impost de Successions i Donacions en la Comunitat Valenciana. Aquests canvis estan dissenyats per a beneficiar als contribuents i simplificar les regulacions. Ací estan els aspectes clau:

Bonificació del 99% per a actes en el nucli familiar

S'ha introduït una bonificació del 99% en la quota tributària per a adquisicions per herència i donacions realitzades entre membres pròxims de la família. Això inclou descendents, ascendents, cònjuges i adoptants. Això significa que es reduiran significativament els impostos que han de pagar-se en aquestes situacions.

Beneficis fiscals ampliats

Els beneficis fiscals s'han ampliat per a incloure adquisicions realitzades per cònjuges, pares, mares, adoptants, fills, filles, adoptats, adoptades, nets, netes i avis. Això simplificarà la regulació i facilitarà la planificació financera dins de les famílies.

Beneficis per a persones amb discapacitat

S'han atorgat beneficis fiscals a les persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau de discapacitat igual o superior al 65% i persones amb discapacitat psíquica amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%. Això ajudarà a alleujar la càrrega fiscal per a aquells que més ho necessiten.

Vigència de la mesura

Aquesta mesura beneficiarà als fets imposables produïts des del 28 de maig de 2023. La mesura es considera beneficiosa per a la majoria dels contribuents i no viola els principis constitucionals d'irretroactivitat o seguretat jurídica.

Reduccions en transmissions inter vius

A més de les bonificacions esmentades, s'aplicaran reduccions en la base imposable per a les transmissions entre persones vives. Per exemple:

  • Per a adquisicions per fills menors de 21 anys, s'aplicarà una reducció de 100.000 euros, més 8.000 euros per cada any menys de 21 de la persona donatària.
  • Quan les adquisicions les realitzen persones majors de 21 anys, cònjuges, pares, mares, nets o avis, hi haurà reduccions específiques.
  • Les persones amb discapacitat també rebran reduccions significatives en l'impost.

Antecedents i canvis actuals

Durant molts anys, l'Impost de Successions en la Comunitat Valenciana ha tingut un impacte mínim, amb grans descomptes del 99% per a ascendents, descendents i cònjuges. No obstant això, durant la crisi econòmica, es va reduir al 75%, i des de 2017 es van reduir encara més els descomptes, situant-los en un 50% en la majoria dels casos, encara que assolien el 75% per a fills menors de 21 anys i persones amb discapacitats específiques.

L'eficiència econòmica d'aquest impost ha sigut objecte de debat, ja que pot afectar les decisions d'inversió i estalvi de les persones. A més, és un impost que grava l'herència en moments difícils després de perdre a un ser estimat i se suma a altres despeses.

En molts casos, l'Impost de Successions ha causat dificultats econòmiques per a les famílies, obligant-les a renunciar a les seues herències a causa de la incapacitat de pagar l'impost sense obtindre beneficis reals. Els canvis recents busquen alleujar aquesta càrrega fiscal i simplificar les regulacions.

Destacats