Ribó afirma en Fitur que les Falles ajuden a construir una imatge de la ciutat en positiu, singular, recognoscible i coherent

“La declaración como patrimonio inmaterial de la humanidad por la UNESCO abre nuevas perspectivas para la difusión y promoción de la fiesta”

Guardar

Fitur Fallas
Fitur Fallas

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut este matí en FITUR en l'acte organitzat per a presentar diferents iniciatives turístiques relacionades amb les Falles, després de la seua declaració com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, i en un altre on s'ha donat a conèixer el projecte “Del tros al plat. Producte turístic”, impulsat per la Diputació de València i directament vinculat a la designació de la nostra ciutat com a Capital Mundial de l'Alimentació. Ribó, que s'ha reunit amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, a la qual ha convidat a visitar València, ha destacat l'oportunitat que FITUR proporciona de “presentar totes les potencialitats turístiques de la nostra ciutat”. 

“La declaració de les Falles com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO obri noves perspectives per a la difusió de la festa, orientades a la promoció d'un turisme cultural, un turisme patrimonial, tant material com a immaterial”, ha manifestat l'alcalde de València, Joan Ribó en l'acte de presentació d'iniciatives turístiques relacionades amb les Falles en el qual ha participat en FITUR al costat de la regidora de Turisme, Sandra Gómez, el de Cultura Festiva, Pere Fuset, i la Fallera Major, Raquel Alario, i la seua Cort d’Honor.

L'alcalde ha afegit en esta presentació d'iniciatives turístiques relacionades amb el món de la Falles després de la seua declaració com a patrimoni immaterial de la humanitat, que “les Falles poden ajudar a construir una imatge de la ciutat en positiu, una imatge singular, recognoscible, coherent i, sobretot, capaç de consolidar una opinió favorable entre els diferents públics al fet que es dirigeix. Les Falles i el seu caràcter patrimonial tenen un paper estratègic en la construcció d'esta imatge. És així com podem construir i presentar una València emprenedora, col·laborativa, creativa, oberta a diversos projectes innovadors en matèria de difusió, divulgació i turisme cultural, amb una visió de la cultura popular àmplia, flexible i inclusiva”.

En la seua intervenció, Ribó ha destacat que les Falles suposen un gran actiu per a València “i constitueixen un espai per a la participació ciutadana que ajuda a vertebrar la ciutat, a més de ser un element de cohesió i integració i un marc que, a través de la festa, propicia un enriquidor diàleg entre generacions, un espai per a la convivències, per a les relacions humanes a una escala pròxima i càlida que desafia la despersonalització de les grans ciutats”.

Igualment ha destacat l'aspecte de les Falles com a “expressió de creativitat, sociabilitat i identitat dels valencians”, i en el terreny concret del turisme les ha qualificat com “un excel·lent camp per al turisme de l'experiència” en el qual es donen tots els aspectes reconeguts per la UNESCO: ”la sociabilitat, les formes artístiques, l'empatia amb la vivència de la identitat i l'accés a les mobilitzacions emocionals pròpies d'aquestes festes”.

Segons l'alcalde, les Falles són idònies per a “afavorir un turisme personalitzat amb fórmules no estandarditzades i amb un plus diferencial respecte al turisme de masses, i la possibilitat de connectar amb un turisme gastronòmic i gaudir d'altres béns patrimonials”.

Ribó ha assenyalat que “el turisme a València està funcionant molt bé, i com a dada es pot apuntar que han entrat més persones este any per l'Aeroport que en els anys de la Fórmula 1 i de la America’s Cup, la qual cosa és un indicador molt potent. Tenim vent de cua, favorable, i ho hem d'aprofitar per a consolidar el turisme, diversificar-ho, donar-li un contingut cultural amb un treball seriós com el qual estem realitzant".

La regidora de Turisme, Sandra Gómez, s'ha referit en la seua intervenció als dos museus en els quals els visitants poden conèixer les Falles més enllà de la setmana del 15 al 19 de març.” El Museu Faller de l'Ajuntament i el Museu del Gremi d'Artistes fallers; a més com novetat enguany hem llançat des de Turisme València un “Falles tour” que estarà disponible tots els dijous de l'any- excepte durant les falles, en el qual oferirem diàriament visites guiades als principals monuments fallers”.

S'ha referit igualment Sandra Gómez al fet que, després de la declaració de la UNESCO, s'han reforçat les accions promocionals de les Falles mitjançant “nous fullets disponibles en sis idiomes, difusió en la guia anual i en les noves agendes trimestrals que hem impulsat per a promocionar millor els esdeveniments culturals, esportius i festius de la destinació, en la nostra web visitvalencia.com que ha tingut més de dos milions i mitjà de visites, en les nostres xarxes socials en 8 idiomes amb quasi 300.000 seguidors o en el nostre fullet de Fly València”.

La regidora Sandra Gómez ha participat també en la presentació de l'IV Cimera Mundial d'Associacions d'Agències de Viatges, que organitza la Confederació Espanyola d'Agències de Viatge (CEAV). “Esta trobada reunirà al novembre a València a més de 100 presidents i representants d'associacions nacionals d'agències de viatge de tot el món, i serà una oportunitat única per a donar a conèixer València i els seus nombrosos atractius a operadors del sector emissor turístic d'Europa, Amèrica, Àsia, Oceania i Àfrica”

Per la seu part, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha convidat a tot el mon “a participar en la festa fallera no només durant el mes de març, sinó durant tot l’any”

Reunió amb Manuela Carmena

Durant esta visita a FITUR, l'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha reunit amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, a la qual ha convidat a visitar la nostra ciutat. En esta trobada Ribó i Carmena han abordat les potencialitats turístiques que tenen les ciutats de València i Madrid, i la millor forma per a desenvolupar-les de manera sostenible.

L'alcalde Joan Ribó també ha compartit hui esta jornada en FITUR amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i junts amb els regidors Sandra Gómez i Pere Fuset, han fet un recorregut per la Fira acompanyats per la Fallera Major, Raquel Alario, i la seua Cort d'Honor. També el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, han compartit esta jornada amb Ribó..

Del tros al plat

Anteriorment l'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat per la regidora d'Agricultura i Horta, Consol Castillo, i el regidor de Comerç i president de Mercavalencia, Carlos Galiana, ha asistit a la presentació de la iniciativa promoguda per la Diputació de València, “Del tros al plat. Producte turístic”, la diputada del qual de Turisme, Pilar Moncho, també ha intervingut en un acte que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. “Del tros al plat”, en línia amb el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà 2015, és una iniciativa en la qual un recurs alimentari de proximitat rep un adequat tractament gastronòmic per a convertir-ho en un producte d'atractiu turístic.

Carlos Galiana, regidor de Mercats, ha dit que “hui hem presentat a FITUR la Tira de Comptar de Mercavalència -que ha rebut una inversió de 780.000€ per reformar-la totalment-com un actiu també per al turisme. Galiana ha destacat que “La Tira de Comptar acull als agricultors que treballen dia a dia per vendre els millors productes de la nostra terra i ofereix moltes oportunitats per als cuiners i el turisme gastronòmic, ja que és una instal·lació única en el món. Des del govern de la nau apostem per l'economia, l'horta, l'agricultura i el xicotet comerç de proximitat a través del turisme".

Per la seua part, Consol Castillo ha ressaltat que “València compta amb una espectacular horta i amb uns productes de proximitat que són molt importants per als valencians i valencianes en la seua alimentació. En diferents punts de la ciutat com els Mercats Municipals podem trobar aliments que s'ha cultivat a tres minuts de les nostres cases. Això, sense dubte, cal promocionar-ho i presentar-ho al món també com un atractiu turístic”.

Carlos Galiana, concejal  de Mercados, ha dicho que “hoy hemos presentado en FITUR la Tira de Contar de Mercavalencia -que ha recibido una inversión de 780.000€ para reformarla totalmente- como un activo también para el turismo. Galiana ha destacado que “La Tira de Contar acoge a los agricultores que trabajan día en día para vender los mejores productos de nuestra tierra y ofrece muchas oportunidades para los cocineros y el turismo gastronómico, puesto que es una instalación única en el mundo. Desde el gobierno de la nave apostamos por la economía, la huerta, la agricultura y el pequeño comercio de proximidad a través del turismo".

Por su parte, Consuelo Castillo ha resaltado que “Valencia cuenta con una espectacular huerta y con unos productos de proximidad que son muy importantes para los valencianos y valencianas en su alimentación. En diferentes puntos de la ciudad como los Mercados Municipales podemos encontrar alimentos que se ha cultivado en tres minutos de nuestras casas. Esto, sin duda, hay que promocionarlo y presentarlo en el mundo también como un atractivo turístico”.

A partir del pròxim mes de febrer, les instal·lacions de Vés-los i Vents acolliran la presentació d'aliments de les diferents comarques valencianes, procedents de Mercavalencia, que un cuiner valencià elaborarà mitjançant receptes que seran arreplegades en un llibre que tindrà promoció nacional i internacional dins de la línia de treball, vinculada a la Capitalitat Mundial de l'Alimentació, de “promocionar els nostres recursos gastronòmics com a valor del nostre potencial turístic”.

En estes sessions, a més dels aspectes gastronòmics, intervindran nutricionistes que analitzaran des del punt de vista alimentós els productes utilitzats en “Del tros al plat. Producte turístic”.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats