La revolució de la mobilitat sostenible comença a Sagunt gràcies a la gigafactoria de bateries

Pedro Sánchez i Ximo Puig presenten el projecte en un dia que defineixen com a "històric": "aquest 5 de maig de 2022 canviarà la vida de centenars de milers de valencians"

Guardar

El president, Ximo Puig, amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de Volkswagen, Herbert Diess, en la zona de Parc Sagunt 2 on se situarà la gigafactoria de bateries
El president, Ximo Puig, amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de Volkswagen, Herbert Diess, en la zona de Parc Sagunt 2 on se situarà la gigafactoria de bateries

Sagunt ha acollit l'acte #electrificandoEspaña to Power Europe, en el qual s'ha presentat el projecte de la gigafactoria de bateries que acollirà la ciutat i en el qual, a més, s'ha escenificat l'acord estratègic entre el Grup Volkswagen i Iberdrola per a construir un parc solar que proveirà un 20% a la planta.

En l'esdeveniment, que s'ha desenvolupat aquest matí en una carpa instal·lada en Parc Sagunt II, ha estat present el president del Govern, Pedro Sánchez; la ministra d'Indústria, Reyes Maroto; i el president de la Generalitat, Ximo Puig; així com el president del Grup Volkswagen, Herbert Diess; i el membre del Comité Executiu de Volkswagen AG responsable de Tecnologia i president del Consell d'Administració de SEAT SA, Thomas Schmall.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que amb la construcció d'aquesta gigafactoria la Comunitat Valenciana "comença a convertir-se en el pol de mobilitat sostenible del sud d'Europa" i fa un "salt històric cap a l'ocupació de qualitat".

Per a Puig, "aquest 5 de maig de 2022 canviarà la vida de cent de milers de valencians, dels de hui i els de les generacions futures, que continuaran recollint el dividend social d'aquesta operació, un projecte transformador amb desenes de milers d'ocupacions, amb noves empreses auxiliars i amb sinergies que encara no imaginem".

El president s'ha referit, a més, a l'aliança amb la major empresa alemanya com el "moviment empresarial més important al mig segle" i ha agraït al president del Govern, el "ferm compromís" mostrat amb la Comunitat Valenciana. "Necessitàvem aquesta recàrrega d'energia per a accelerar la transformació postpandèmia".

Començarà la producció en 2026

Amb la construcció de la gigafactoria es té la previsió de crear més de 3.000 ocupacions fins a 2030. Els terminis previstos per a la seua construcció marquen 2023 com a data d'inici. En 2024 es procedirà al seu equipament i en 2025 s'iniciarà el C-Sample per a, durant 2026, començar amb la producció.

El projecte involucra 62 empreses (61% menudes i mitjanes) i 11 comunitats autònomes, fent del conjunt de l'Estat espanyol un Hub que construirà els vehicles elèctrics xicotets del Grup Volkswagen, gràcies a les plantes de Martorell i Pamplona, amb el proveïment de les bateries en la gigafactoria de Sagunt.

Tal com s'ha detallat en l'acte, la intenció és la de crear un ecosistema amb l'objectiu de ser sostenibles al llarg de la cadena. Per això, gràcies a un conveni amb Iberdrola es construirà un parc solar que proveirà un 20% a la planta.

Projecte que defineix a Espanya com a país

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha iniciat la seua compareixença recordant les fortes pluges que han afectat els últims dies a diferents punts de la Comunitat Valenciana, afirmant que "l'emergència climàtica no té una agenda que podem controlar, per això la urgència és màxima i necessitem mesures per a revertir la situació. Entre elles, avanços tan importants en el tema econòmic, però també mediambiental", com és el cas de la planta de bateries de Sagunt.

En aquest sentit, el màxim representant de l'executiu central ha ressaltat que estem davant "un moment històric" en impulsar "un projecte que defineix a Espanya com a país així com la importància dels fons europeus". "A Espanya no pensem quedar-nos arrere, volem liderar aquests processos de producció que facen del nostre país, un país d'avantguarda, capaç d'avançar en les dues transicions: digital i ecològica, que marcaran el futur. Aquest és el present i el futur dels fons europeus", ha asseverat, al mateix temps que ha recordat que "mai s'havien fabricat aquestes bateries a Espanya, fet que canvia hui".

Així mateix, Sánchez ha incidit en què el parc industrial de Sagunt "no ha tingut una història fàcil" però actualment "corren bons temps", incidint en la "completa xarxa de comunicacions" que ha prevalgut perquè Volkswagen construïsca ací una de les seues sis plantes de bateries previstes en tota Europa, així com altres criteris com "el capital humà, la preparació de la mà d'obra o la proximitat dels centres de formació".

Destacats