Vols saber si han rebutjat el teu expedient d'ajuda de la DANA? La Generalitat Valenciana ha llançat una nova aplicació que et permet consultar en temps real l'estat de la teua sol·licitud d'ajuda per a pal·liar els efectes de les pluges torrencials i la posterior barrancada del passat 29 d'octubre, que va afectar diferents comarques com l'Horta Sud o la Ribera Alta. Esta ferramenta busca acabar amb la incertesa de moltes persones que encara no han rebut resposta sobre el seu expedient.
Consulta ràpida i senzilla
Esta aplicació, desenvolupada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) i la Direcció General de Simplificació Administrativa, permet a qualsevol persona verificar l'estat de les seues ajudes utilitzant el seu DNI/NIF. D'esta manera, podràs saber si el teu expedient continua en tràmit, ha avançat a una nova fase o, en el pitjor dels casos, ha sigut rebutjat. Si vols accedir a l'app pots fer-lo aci.
Entre les ajudes que es poden consultar destaquen les ajudes de 2.000 euros per a vehicles sinistrats, per a autònoms afectats per la DANA o les subvencions per a primera necessitat destinades a habitatges afectats per les inundacions. La mesura acaba així amb la preocupació de molts interessats que en els últims mesos no han rebut cap resposta sobre el seu expedient.
Com accedir a l'aplicació
La Generalitat ha facilitat diversos mètodes d'accés per a garantir que qualsevol persona puga utilitzar la ferramenta sense complicacions. Pots accedir a l'aplicació mitjançant:
- Certificat digital
- Sistema Cl@ve
- Punt Labora
- Identificació per SMS (sense necessitat de certificat digital)
L'accés mitjançant SMS és especialment útil per a aquelles persones que no disposen de certificat digital, fent que la consulta siga molt més accessible i reduint així la bretxa digital que es produïx en algunes gestions d'este tipus.
Altres formes de consulta
Si preferixes altres vies, la Generalitat també oferix els següents mètodes per a conéixer l'estat del teu expedient:
- A través de la plataforma en línia "Carpeta Ciutadana"
- Telefonant al 012, el número d'atenció ciutadana
El sistema PROPER, l'error que pot alentir les ajudes
Entre els requisits per a accedir a les ajudes de la Generalitat, els sol·licitants poden optar per omplir un formulari en línia mitjançant certificat digital. No obstant això, ací sorgix un problema que està generant retards: molts usuaris desconeixen que han de tramitar un document addicional per a registrar o actualitzar el seu compte bancari, un pas essencial perquè es puga rebre qualsevol pagament.
El procediment clau per a evitar rebuigs es denomina PROPER (Procediment per a tramitar les altes, modificacions i baixes de les domiciliacions bancàries). Este sistema gestiona les dades personals i bancàries de persones físiques i jurídiques que tinguen relació econòmica amb l'Administració de la Generalitat. És un pas obligatori per a qui desitge percebre pagaments públics.
El problema radica en què, encara que molts usuaris complixen amb els requisits generals per a les ajudes, no realitzen l'alta del seu número de compte bancari en el sistema PROPER. Fins i tot aquells que ja han domiciliat un compte prèviament poden veure's afectats si esta no ha registrat moviments comptables en els últims quatre exercicis. En estos casos, les comptes es donen de baixa automàticament del sistema, la qual cosa pot generar un rebuig de les ajudes.
El procediment PROPER abasta diferents actuacions relacionades amb les dades bancàries dels ciutadans. Segons la normativa, este tràmit inclou:
- Alta de nou perceptor: permet incorporar el sol·licitant a la Base de Dades Corporativa de la Generalitat.
- Alta de nova domiciliació bancària: per a associar nous comptes bancaris a un titular ja registrat en la base de dades.
- Baixa de domiciliacions: implica que un compte bancari no podrà ser usat per a nous expedients comptables, encara que es mantindrà actiu en els processos en curs.
És important destacar que les comptes bancàries han de ser de titularitat del beneficiari o del seu representant legal, i el seu codi IBAN ha de correspondre a un banc amb origen a Espanya. A més, les domiciliacions que no hagen registrat moviments en quatre anys es donen de baixa automàticament a l'inici de cada exercici, la qual cosa obliga els usuaris a actualitzar les seues dades per a evitar problemes.