Puja l'atur a l'agost a la Comunitat Valenciana

El secretari autonòmic d'ocupació atribueix la pujada a la finalització de la campanya estival

Guardar

Diverses persones amb cita prèvia esperen per a entrar a una oficina del SEPE (antic INEM), a València. Imatge de Rober Solsona
Diverses persones amb cita prèvia esperen per a entrar a una oficina del SEPE (antic INEM), a València. Imatge de Rober Solsona

La desocupació a la Comunitat Valenciana ha experimentat un augment de 3.190 persones el mes d'agost, la qual cosa representa un increment del 0,98% en comparació amb juliol, segons dades proporcionades pel Ministeri de Treball i Economia Social. Això situa el nombre total d'aturats a la regió en 329.391 persones.

No obstant això, en una comparació interanual, l'atur disminueix en 23.434 persones, la qual cosa equival a una reducció del 6,64% respecte al mateix mes de l'any anterior.

El sector de serveis ha sigut el que ha registrat el major augment en la desocupació a l'agost a la Comunitat Valenciana, amb un increment de 2.088 aturats respecte a juliol. A més, l'atur també ha augmentat en la construcció, amb 96 persones més, i en la indústria, amb 748 persones addicionals.

D'altra banda, s'observa una disminució de 362 persones en la categoria d'aturats sense ocupació anterior i una reducció de 248 persones desocupades en el sector agrícola.

Quant a la contractació, durant el mes d'agost s'han dut a terme un total de 91.145 contractes en la Comunitat Valenciana. D'aquests, 41.291 han sigut contractes indefinits i 49.854 temporals. Això marca una disminució interanual de 22.355 contractes, la qual cosa equival a una caiguda del 19,70%. En comparació amb el mes anterior, la contractació també disminueix significativament, amb 42.878 contractes menys.

En termes de gènere, el nombre de dones desocupades en la Comunitat Valenciana arriba a les 199.996, mentre que el nombre total d'homes desocupats és de 129.395.

Preocupació pel retard de les ajudes de l'Imserso

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, ha valorat les xifres i recorda se situen "en els valors habituals que se solen registrar durant aquest mes de l'any a causa de la finalització de la campanya d'estiu".

En aquest sentit, ha reconegut que el Consell "està preocupat" davant el retard de les ajudes de l'Imserso per part del Govern central, la qual cosa pot suposar "una sagnia" i agreujar la situació de l'ocupació en un dels sectors més importants per a la Comunitat Valenciana com és el turístic.

Galvañ ha recordat que, segons dades de l'Associació empresarial hotelera i turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec), l'any 2022 la despesa total dels turistes de l'Imserso en la Comunitat Valenciana va ascendir a 77 milions d'euros, i el manteniment de 3.000 ocupacions directes i 10.000 ocupacions indirectes. A més, va tindre un efecte en tota la cadena de valor, com a proveïdors de productes i serveis, teixit comercial hostaler, passant per excursions i visites culturals.

Malgrat aquest increment, el responsable de Labora ha posat l'accent que l'augment de la desocupació d'aquest mes ha sigut menor que el d'altres anys. Així, ha recordat que en 2022 l'atur va pujar en quasi 7.000 persones, el doble que enguany, i ha detallat que la xifra de persones desocupades és la més baixa des d'agost de 2008. Quant a la contractació, aquest mes s'han registrat 91.145 contractes, dels quals 41.291 són indefinits (un 45,3% del total).

En el conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats registrats en les oficines dels serveis públics d'ocupació ha augmentat en 24.826 persones al juliol (0,93%) respecte al mes anterior, fins a un total de 2,7 milions. L'atur ha pujat a l'agost en totes les comunitats autònomes menys a La Rioja, on disminueix en 49 persones: en termes absoluts, els augments més destacats es donen a Catalunya (7.516 persones), Comunitat Valenciana (3.190 persones) i Andalusia (2.882 persones).

Arxivat a:

Destacats