El preu de la llum es desploma després de l'aplicació de l'"excepció ibèrica"

El cost mitjà de l'electricitat d'aquest dimecres en el mercat majorista cau un 22,6%

Guardar

Bombetes
Bombetes

La limitació del preu del gas per a la generació d'electricitat comença a tindre els seus efectes en el preu de la llum. Hui és el primer dia en què s'ha fet efectiva l'anomenada com "excepció ibèrica" impulsada pels governs d'Espanya i Portugal, amb el vistiplau de la Unió Europea, per a fer front a l'escalada de preus de l'energia.

Així, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista ha caigut aquest dimecres 22,6% respecte a ahir. Concretament, el preu mitjà de la llum és hui de 165,59 euros/Mwh, 48 euros menys que ahir (214,05 euros/Mwh) i el seu nivell més baix des del passat 29 de maig.

El preu màxim de la llum per a aquest 15 de juny es registrarà entre les 01.00 i les 02.00 hores, amb 194,07 euros/Mwh, mentre que el mínim per a la jornada, de 144,17 euros/Mwh, es registrarà entre les 16.00 i les 17.00 hores. D'aquesta manera, no hi haurà cap franja horària al llarg de la jornada que supere els 200 euros/Mwh.

Factura de la llum
Factura de la llum

Una rebaixa mitjana del 15,3% per al consumidor

Gràcies a aquesta "excepció ibèrica", la ciutadania es beneficiarà d'una disminució en el preu de la llum durant els pròxims dotze mesos. En els sis mesos inicials es fixarà un preu de 40 euros/Mwh per al gas natural que s'utilitza en la generació d'electricitat, incrementant-se en 5 euros/Mwh al mes a partir de desembre, acabant en 70 euros/Mwh. Ahir, el preu de referència en el mercat rondava els 80 euros/Mwh.

El Govern fixa en un 15,3% la rebaixa per al consumidor d'electricitat mitjà acollit a la tarifa regulada (PVPC) durant aquests 12 mesos. Per al consumidor industrial, totalment exposat al preu 'spot', el Govern estima una rebaixa d'entre el 18% i el 20%, oscil·lant el primer mes del mecanisme entre el 15% i el 17%, i entre el 13% i el 15% en l'últim.

"Estem beneficiant a quasi 11 milions de llars, xicotetes i mitjanes empreses", afirmava ahir la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, destacant que "aquells que estiguen pagant actualment una factura de 100 euros, pagaran el mes vinent entorn de 85 euros".

Torre eléctrica
Torre elèctrica

Més car que fa un any

Malgrat l'entrada en vigor d'aquesta mesura del govern, el preu de l'electricitat d'aquest dimecres és un 82% més car que el registrat en 15 de juny de 2021, quan tenia un cost de 90,95 euros/Mwh.

Cal tindre en compte que aquests preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada a la qual estan acollits quasi 11 milions de llars al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha constatat que en 2021, en el marc de l'espiral alcista de l'energia, al voltant d'1,25 milions de persones van passar del PVPC a una tarifa en el mercat lliure a preu fix.

Arxivat a:

Destacats