La rebaixa en la factura de la llum començarà el 15 de juny

El preu del gas per a la generació elèctrica començarà a limitar-se dimarts que ve

Guardar

Una persona sosté una bombeta
Una persona sosté una bombeta

Dimecres 15 de juny el Govern aplicarà la rebaixa en el preu del gas per a la generació elèctrica que permetrà als consumidors obtenir una rebaixa significativa en la factura de la llum.

Hui el Ple del Congrés estudiarà el decret llei, avalat per la Comissió Europea ahir dimecres, i que fins ara no havia sigut aplicat a l'espera d'aquesta autorització. Europa secunda, així, la proposta per a limitar el preu del gas i rebaixar el preu de l'electricitat en la península Ibèrica.

En aquest sentit, després de setmanes de retard, ja que s'esperava que el decret entrara en vigor a inicis de juny després de la seua aprovació pel Consell de Ministres el 13 d'abril, tindrà llum verda la mesura més important per part de l'Executiu central amb l'objectiu de posar fre a l'escalada del preu de l'energia. El tope s'aplicarà a partir de la subhasta del mercat elèctric del pròxim dimarts 14 de juny, que fixarà el preu per a l'endemà, dimecres 15 de juny.

Un home encén un interruptor amb una factura de llum a la mà
Un home encén un interruptor amb una factura de llum a la mà

L'excepció ibèrica

Durant els primers sis mesos el preu del gas es fixarà en 40 euros per megavat/hora (Mwh), incrementant-se en 5 euros/Mwh al mes a partir de desembre, acabant en 70 euros/Mwh. Actualment, el preu de referència en el mercat és de més de 100 euros/Mwh.

La denominada com a "excepció ibèrica" permetrà desacoblar temporalment els preus del gas i l'electricitat en la península Ibèrica, que es beneficiarà així d'una excepció, tal com es va acordar en el Consell Europeu de març. D'aquesta manera, es fixa un preu mitjà de 48,75 euros/Mwh durant els pròxims dotze mesos, cobrint així el pròxim hivern, període en el qual els preus de l'energia són més cars.

Factura de la luz
Factura de la llum

Com ens beneficiarà aquesta mesura?

Segons el Govern, la mesura suposarà una millora immediata per a un 37% dels consumidors domèstics i per al 70% per als industrials, amb una caiguda del preu del 'pool' d'un 38% en el seu preu mitjà, des dels 210 euros/Mwh marcats al llarg del primer trimestre d'enguany fins a uns 130 euros/Mwh.

En aquest sentit, s'establirà una rebaixa mitjana del 15,3% per a un consumidor domèstic, i entre el 18% i el 20% de rebaixa per a un consumidor industrial.

Arxivat a:

Destacats