Els portals immobiliaris limiten l'impacte d'eliminar les 'Golden Visa': "No canviarà res perquè mai van influir"

Idealista i pisos.com coincidixen que suprimir estos permisos no solucionaran el problema de l'habitatge a Espanya

Guardar

Els portals immobiliaris limiten l'impacte d'eliminar les 'Golden Visa': "No canviarà gens perquè mai van influir"
Els portals immobiliaris limiten l'impacte d'eliminar les 'Golden Visa': "No canviarà gens perquè mai van influir"

El Govern d'Espanya ha anunciat la fi de les 'Golden Visa' per als estrangers no residents en la Unió Europea que invertisquen més de 500.000 euros a comprar habitatge. Així ho va avançar Pedro Sánchez dilluns passat 8 d'abril; un moviment del Govern central la finalitat del qual és evitar que l'adquisició d'una propietat per part de no nacionals siga un model d'"especulació" immobiliària que dificulte l'accés a l'habitatge.

Es tracta d'un anunci del cap de l'Executiu espanyol que ha aterrat amb força en el sector immobiliari a nivell nacional on, en línies generals, preveuen un impacte "relatiu". Així ho ha explicat a València Extra Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, qui ha qüestionat les possibles conseqüències que tindrà esta mesura en el mercat de lloguer i compra venda d'habitatges a Espanya. "Des del punt de vista del mercat en general, i encara que siga un moment on la compra per part d'estranger se situa al voltant del 15 % i està en màxims històrics, l'impacte que puga tindre serà relatiu", detalla.

El perquè de la seua postura se situa en les xifres, ja que en 2022 —l'últim any del que es disposen registres oficials— només es van concedir 476 permisos a través de les 'Golden Visa', és a dir, estrangers que van adquirir una propietat de més de 500.000 euros. En eixa línia, des del portal web detallen que entre 2013 i 2022 els compradors d'"origen xinés o rus" són les dues nacionalitats que més s'han beneficiat d'este tipus de permisos. D'altra banda, les ciutats en les quals més compres d'habitatges de més de 500.000 euros s'han registrat en els últims anys han sigut "Barcelona, Madrid, Màlaga, Alacant i Palma de Mallorca", assenyala Font.

Per la seua banda, des d'Idealista, el seu portaveu, Francisco Iñareta, afirma que "la mesura anunciada no tindrà cap impacte en el mercat". Així, tots dos portals immobiliaris sustenten les seues afirmacions en les baixes xifres de permisos de residència associats a les 'Golden Visa' que es van atorgar des que la mesura va entrar en vigor en 2013 amb el govern de Mariano Rajoy. "Segons les últimes dades oficials, entre 2013 i 2022 es van concedir a Espanya menys de 5.000 permisos de residència d'este tipus, què suposa menys del 0,1 % dels 4,5 milions d'habitatges venuts en el mateix període", concretava Iñareta.

Una vivienda en venta en València. Imagen: Xisco Navarro
Un habitatge en venda a València. Imatge: Xisco Navarro

En eixe sentit, l'expert immobiliari d'Idealista descarta que el problema de l'habitatge a Espanya, tant en la venda com en el lloguer, estiga provocat per les 'Golden Visa'. D'eixa manera, Iñareta exposa que la problemàtica en el sector immobiliari espanyol està provocada per "la cada vegada major falta d'oferta i l'augment exponencial de la demanda". La mesura anunciada hui, que posa el focus en els compradors internacionals en comptes d'encoratjar l'aparició de nous habitatges en el mercat, suposa un nou error en el diagnòstic. No canviarà res perquè en realitat les 'Golden Visa' mai van influir", finalitza l'expert.

Crítiques des de tots dos sectors ideològics per la mesura del Govern

Després de mostrar Pedro Sánchez la seua intenció de suprimir este tipus de permisos a estrangers, els dos blocs, tant el de la dreta com el de l'esquerra, no han tardat a reaccionar. A escala autonòmica, la portaveu del Consell i titular d'Hisenda i Economia, Ruth Merino, qualifica l'anunci del president com una "ocurrència electoralista". "No és una bona notícia, fa l'efecte que Sánchez no té un pla per a l'habitatge: té ocurrències electoralistes". Així va manifestar en la seua compareixença setmanal després del ple del govern valencià format per PP i Vox. A més, Merino ha afirmat en la mateixa roda de premsa que no sap per què ara és una "prioritat" per al Govern eliminar este visat quan, segons ella, ha generat un mercat que "realment no ha sigut tan influent en la compra d'habitatge per part d'estrangers".

Mentrestant, a nivell nacional, el portaveu de Podem en el Congrés, Javier Sánchez Serna, ha titllat esta mesura d'"insuficient" per a combatre l'especulació en el mercat immobiliari i considera necessari anar més enllà, limitant la compra d'habitatge a persones no residents en zones tensionades. Una mesura que ja va proposar Compromís en les Corts Valencianes, però que no va eixir endavant. En eixa línia, i encara que la formació morada recolza eliminar estos permisos, Sánchez Serna ha retret que la seua fi arriba amb "més d'un lustre" de retard, al mateix temps que ha advertit que són necessàries mesures addicionals per a solucionar els problemes en matèria d'habitatge.

També en clau nacional, el portaveu del Partit Popular en el Congrés, Miguel Tellado, considera que l'anunci del president del Govern només és una "cortina de fum" per a "tapar la incompetència" del Govern en la política d'habitatge.

Radiografia de la compravenda d'immobles per estrangers a la Comunitat Valenciana

En el plànol autonòmic, el 37 % de les compravendes d'habitatge a la Comunitat Valenciana les van realitzar estrangers en 2023, un 6 % més que en 2022, d'acord amb el XVI Baròmetre Immobiliari 'El sentiment de mercat dels professionals immobiliaris', impulsat per UCI (entitat especialista en finançament sostenible) i la seua àrea de desenvolupament professional, SIRA.

Segons un informe d'Idealista, la majoria de les sol·licituds d'hipoteca per part d'estrangers en tota Espanya van ser en 2022 per a comprar habitatges a la Comunitat Valenciana. Així mateix, el portal feia un perfil del ciutadà estranger que demanava un d'estos préstecs i concloïa que el preu de compra mitjà dels habitatges que busquen els estrangers a la Comunitat Valenciana se situava en els 174.550 euros (una xifra que no supera els 500.000 euros necessaris per a aconseguir la 'Golden Visa').

Destacats