PhysioMRI, la startup espanyola que vol revolucionar el mercat de la ressonància magnètica baixant 30 vegades el seu preu

La màquina de ressonància magnètica de PhysioMRI ja s'ha provat en humans amb resultats satisfactoris

Guardar

PhysioMR
PhysioMR

La ressonància magnètica permet l'obtenció d'imatges mèdiques amb alt valor diagnòstic, sent una eina clínica essencial des de fa dècades. Es tracta de l'única tècnica d'imatge mèdica coneguda que permet visualitzar, amb alt contrast, teixits profunds del pacient de forma absolutament innòcua, al contrari que altres tècniques basades en raigs X. L'única contrapartida de la ressonància magnètica és el seu elevat cost, degut particularment als intensos camps magnètics emprats en els escàners convencionals. Aquest ha sigut el principal motiu pel qual un equip d'investigació liderat pel reconegut professor José María Benlloch, actual director de l'I3M, ha desenvolupat a través de la startup espanyola PhysioMRI, una màquina de baix camp, amb un cost entre 20 i 30 vegades inferior als dispositius actuals. Això constitueix un gran avanç mèdic que democratitzarà l'ús d'aquest indispensable equip de diagnòstic i redundarà en una millor salut de les persones.

Des de 2015, l'equip del professor Benlloch, des del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València, té com a afany l'elaboració d'un disseny que trenque amb la barrera del preu. L'objectiu és que el diagnòstic per ressonància magnètica puga arribar a totes parts del món. Amb la màquina PhysioMRI s'estima que es podria baixar el cost de cada prova a una xifra pròxima als 75 euros (la mitjana actual és d'uns 300 euros). Aquest alleujament econòmic, unit a la dràstica reducció del preu de l'aparell, repercutirà directament en una millora de la salut de la nostra societat.

"La imatge per ressonància magnètica és imprescindible en la medicina moderna. Lamentablement, també és un luxe al qual encara té accés un nombre reduït de persones, en un nombre insuficient d'ocasions. PhysioMRI suposa una revolució en la manera de concebre aquesta tècnica d'imatge mèdica, i un decidit primer pas cap a la seua democratització", explica Benlloch.

La primera de les màquines de PhysioMRI ha sigut fabricada i provada amb èxit en el prestigiós Centre Mèdic de la Universitat de Leiden (LUMC), en Països Baixos. Això és fruit del treball d'un equip liderat pel professor Andrew Webb, amb el qual l'I3M manté una estreta col·laboració.

"Les prospeccions de mercat que hem realitzat fins hui ens demostren que la màquina compta amb una gran acceptació. A hores d'ara ja ha despertat l'interés de diversos fons d'inversió nacionals i internacionals que han mostrat la seua disposició a participar per a ajudar al desenvolupament del projecte", explica Jonatan Fatelevich, cofundador de PhysioMRI. Fatelevich compta amb gran experiència en el llançament de productes, màrqueting i expansió internacional.

En aquesta fase de llançament s'han incorporat inversors de referència en el món de l'esport i de l'empresa, com és el cas de Luis Scola, campió olímpic en bàsquet amb àmplia trajectòria en l'NBA, o Jorge Alonso Senent, actual CEO d'Evalue Innovació i exdirectiu en Morgan Stanley.

Finalment, és interessant remarcar que l'impacte d'un aparell d'aquest calibre pot ser comparable al que en el seu moment va suposar la simplificació dels raigs X, millorant la qualitat del treball mèdic i repercutint en la vida de les persones. En definitiva, la màquina de PhysioMRI farà que la imatge per ressonància magnètica passe d'estar relegada als casos d'absoluta necessitat, a formar part de la rutina diària en qualsevol centre mèdic.

Destacats