Panga Sí o no? Es reaviva la polèmica

Carrefour retira la venta de este pescado y algunas Asociaciones de padres piden que se retire de los menús escolares

Guardar

panga
panga

Cria fama i tira't a dormir que diu el refranyer espanyol... alguna cosa semblant li ha succeït al Panga (Pangasius hypophthalmus) des de l'inici de la seua comercialització en el nostre país. Allà per 2004 es va popularitzar el consum d'este peix blanc i pot ser que donades les dates el moment econòmic fóra una de les causes. Este sucós peix resulta barat, sense espines, amb poc greix i fàcil de cuinar. No obstant això, el Panga sempre ha estat envoltat de polèmica i en el punt de mira. Des de l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ja es va comentar en el seu moment que este peix és apte per al consum doncs les quantitats de tòxics estaven dins de la legalitat i no eren perillosos per a l'ésser humà.

Entre les moltes causes de la mala fama d'este peix està el fet de la seua procedència. El panga és importat des de Vietnam, que exporta prop d'1,55 milions de tones, i es conrea en granges aqüícoles en el Riu Mekong, un dels més contaminats del món. Un altre dels principals hàndicaps amb els quals es troba és el rebuig per part del sector pesquer pel seu preu, resulta molt barat tant de produir com de comprar pel consumidor. El fet que no tinga una gran qualitat nutritiva, ja que no té quasi Omega 3 també pot influir. Per tot açò, els experts i organismes oficials recomanen un consum moderat, una vegada per setmana en adults i cada dues setmanes en xiquets.

Cert és que en el panga es pot trobar mercuri, antibiòtics, bacteris, pesticides... doncs tant l'OCU com l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició van realitzar en el seu moment estudis i anàlisis a este peix. No obstant això, tots els estudis van concloure que les quantitats d'estos tòxics trobades en el peix eren mínimes, estaven dins de la legalitat i que no suposaven cap risc per a la salut. Encara així, com ja s'ha comentat, van recomanar el seu consum moderat.

De fet, des del 2004 salten cada cert temps les alarmes sobre este tema i pot ser que el consum de panga es ressenta però la veritat és que els consumidors segueixen comprant este peix blanc doncs Espanya és el segon país importador per darrere de Rússia. A més, no solament és d'ús domèstic sinó que este peix és molt emprat en menjadors escolars, d'hospitals o de residències. En països com Noruega, Japó i Estats Units està prohibida la seua venda. Actualment, el panga ha tornat als titulars doncs la cadena de supermercats Carrefour va anunciar ahir que deixava de comercialitzar este producte en els seus centres espanyols, en la línia del fet en altres països com França i o Bèlgica. Les causes que argumenta la cadena són "mediambientals, ja que donades els dubtes que existeixen sobre l'advers impacte de les granges de panga en el medi ambient, hem decidit deixar de vendre este peix i ja s'han suspés les comandes", asseguraven en un comunicat fet per l'empresa. A la croada contra el panga de la cadena de distribució s'han sumat diverses associacions de pares, ja que estan demanant a través de la plataforma change.org la seua retirada del menú dels menjadors escolars. De fet, en alguns col·legis andalusos ja ho van aconseguir fa un temps.

Destacats