Oltra, sobre l'esborrany del finançament: "S'escolaritza a xiquets, no a quilòmetres quadrats"

La vicepresidenta del Consell i portaveu de la Generalitat incideix en què "aquest viatge no el fem per a estar pitjor"

Guardar

Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives
Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

La vicepresidenta del Consell i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, ha recordat hui al Ministeri d'Hisenda que la intenció és que el finançament es base en la població i no en els quilòmetres quadrats, així com que si hi ha nous criteris s'atenga la "idiosincràsia" de la Comunitat Valenciana. "La qüestió és: tantes persones, tants euros. És la població el que determina els recursos que necessita un territori o una administració, perquè s'escolaritza als xiquets, no a quilòmetres quadrats", ha incidit Oltra.

De fet, la vicepresidenta ha plantejat que si es té en compte la superfície com a criteri també es podria adoptar "la muntanyositat", ja que en la Comunitat Valenciana estan dues de les províncies més muntanyenques d'Espanya.

Així mateix, Oltra ha reconegut que hi ha altres factors a tindre en compte, com la dispersió o la insularitat, però ha defensat que no estiguen "tan sobredimensionats" com ara.

Un viatge per a estar millor

Per això, en la roda de premsa després del ple del Consell, la portaveu ha instat el Govern central a resoldre alguns "dubtes" de la seua proposta inicial per a reformar el finançament autonòmic, com si hi haurà més criteris a més de la població ajustada o si tindrà en compte el deute acumulat en la Comunitat Valenciana per l'infrafinançament. "Aquest viatge no el fem per a quedar-nos com estem ni per a estar pitjor", ha afirmat.

Oltra ha recordat que "per primera vegada" hi ha un esborrany des que va caducar el sistema actual en 2014, però ha advertit de la projecció realitzada per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) en la qual la Comunitat Valenciana "per descomptat no ix ben parada". "Eixa no pot ser la foto final", ha recalcat, encara que ha remarcat que és un estudi elaborat únicament sobre la base d'"un possible escenari".

Complir amb la constitució

Oltra ha reiterat que "no es tracta de fer una guerra entre comunitats autònomes", sinó que reben més recursos les administracions que atenen "els drets del dia". Per això ha advocat perquè els recursos de l'Estat es redistribuïsquen adequadament a escala autonòmica i local.

En qualsevol cas, la vicepresidenta ha recordat que el nou model de finançament ha de complir l'article 156 de la Constitució de suficiència financera perquè les autonomies puguen fer front a les competències transferides de l'Estat del Benestar.

Destacats