Montes augura un 2024 de rècord per al turisme de la Comunitat Valenciana

La consellera Turisme ha presentat un balanç de dades turístiques 2023 i ha avançat les previsions en la primera jornada de Fitur 2024

Guardar

La consellera Nuria Montes, a Fitur
La consellera Nuria Montes, a Fitur

El 2024 es presenta com un nou any de rècord per al sector turístic de la Comunitat Valenciana. "Les dades del 2023 estan molt bé, però el veritablement interessant és totes les perspectives que ja tenim avaluades per a l'any 2024, i totes ens fan pensar que tornarem a estar en el millor any turísticament parlant en totes les variables", ha avançat la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, Fitur.

I és que des de la Generalitat s'ha aprofitat la jornada inaugural de la fira per a presentar el balanç turístic de 2023 i les previsions de cara a 2024, un informe en el qual ha quedat palés que "l'any 2023 ha sigut el millor any turísticament parlant".

A més, ha explicat que, encara que la variable de turistes és positiva, "hi ha unes altres que són molt més importants", i en aquest sentit, ha incidit en l'"evolució positiva de la rendibilitat, la sostenibilitat social i la creació de llocs de treball, així com de les previsions de venda".

Montes ha reiterat que en la Generalitat "no ens preocupa comptar turistes, la qual cosa si ens preocupa és comptar l'efecte beneficiós que té el turisme sobre l'economia i sobre el component social de la Comunitat Valenciana", i ha assenyalat que "tot això es complirà durant l'any 2024".

En aquesta línia, ha explicat que les dades dels aeroports de la Comunitat Valenciana són "molt positius en tots els mercats", i ha destacat que les perspectives, sobretot de venda hotelera, estan creixent ja per damunt de les millors previsions".

A més, ha posat l'accent que "el sector públic i el sector privat estan alineats pràcticament en el mateix discurs", i ha recordat que "ja no tenim l'amenaça de la taxa turística en la taula", per la qual cosa ha assenyalat que "ara el que queda és el treball per a gestionar l'èxit que ens ve i fer una Comunitat Valenciana més turísticament sostenible i, a més, més reconeguda".

Balanç dades 2023

Nuria Montes ha destacat que la Comunitat Valenciana "es troba en una excel·lent posició competitiva perquè l'activitat turística continue desenvolupant-se a gran ritme".

Així, ha explicat que, per a reforçar eixes condicions, afavorides pel gran dinamisme empresarial, "s'està dissenyant una política turística basada en la sostenibilitat, l'adaptació normativa i la cooperació publicoprivada, que situe a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda del desenvolupament turístic però sostenible".

La titular de Turisme ha remarcat que "el turisme va contribuir en 2022 al PIB de la Comunitat Valenciana amb un 15,8%, aconseguint ja els anivelles prepandèmia de 2019", i ha avançat que amb les dades tan positives que l'activitat ha collit en 2023 "tot sembla apuntar que l'aportació del turisme al PIB de la Comunitat Valenciana per primera vegada pot haver superat en 2023 el 16%".

A més, Montes ha posat l'accent que el 2023 "s'ha revelat com un gran any per al sector turístic, tal com el confirmen els principals indicadors de l'activitat". En aquesta línia, ha destacat els increments de les taxes d'ocupació de l'oferta d'allotjament turístic, un major volum de visitants i, especialment, els increments en els indicadors econòmics com el d'empleats en l'activitat o la forta pujada en els índexs de rendibilitat dels allotjaments turístics (Revpar).

Sobre els resultats de 2023, Montes ha destacat que "hem aconseguit els 28,5 milions de turistes, entre nacionals i internacionals" i, a més, les vendes en el sector turístic s'han incrementat un 16,6% respecte a 2019".

Quant a la despesa, cal assenyalar que, en 2023, la despesa toral de turistes nacionals ha crescut un 5,34% respecte a 2022, i la despesa realitzada per turistes internacionals s'ha incrementat un 23,4% respecte a 2022.

Altres dades destacables són el creixement del Revpar (els ingressos per habitació disponible), ha sigut del 23,7%, i l'ocupació turística ha pujat un 6,24% interanual.

Previsions per a 2024

Respecte a les previsions per a 2024, la consellera de Turisme ha avançat que, segons les estimacions de Turisme Comunitat Valenciana "està previst que la facturació de les empreses turístiques s'incremente un 10% en 2024".

A més, es preveu un augment de la capacitat aèria de l'aeroport d'Alacant, amb un creixement del 13,1% en el nombre de seients i del 12,6% en el número de vol. Així mateix, per a l'aeroport de València es preveu una pujada del 6,9% en el nombre de seients, i del 7,1% en el nombre de vols.

Nuria Montes ha explicat que "aquestes dades ens marquen un canvi de tendències en els diferents mercats i segments de la demanda a les quals és necessari adaptar-se, com la cerca d'experiències úniques i memorables, l'interés per la gastronomia i el producte local, o la priorització de la despesa en viatges que busquen el benestar físic i emocional".

Montes també s'ha referit a l'increment de la capacitat aèria i irrupció de nous operadors ferroviaris, a l'increment de la sostenibilitat i responsabilitat social en l'oferta i la demanda, a l'adaptació i mitigació de l'impacte del canvi climàtic, l'acceleració de la inversió en digitalització del cicle del viatge, la tecnologia i intel·ligència artificial, o la gestió de la dada i generació de coneixement turístic.

Arxivat a:

Destacats