Merino, sobre el deute per càpita valencià: "lamentablement, solem encapçalar aquests rànquings"

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, insisteix en la necessitat de reformar el sistema de finançament

Guardar

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino
La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino

La situació econòmica a la qual es veu abocada la Comunitat Valenciana a causa del desigual sistema de finançament estatal la fa encapçalar gran part dels indicadors negatius econòmics dependents de l'Estat. Exemple d'això és l'informe elaborat per l'Observatori de Dret Públic de Barcelona, en el qual s'analitza la gestió dels governs regionals durant l'any 2022, i que s'ha donat a conéixer aquests dies al Senat.

En aquest estudi es plasma que la Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb major deute per càpita, assolint els 10.810 euros per habitant. El territori valencià ocupa la segona posició per darrere de Catalunya, que encapçala la classificació amb un deute per càpita de 10.981 euros per habitant.

Totes dues comunitats se situen, així, per damunt de la mitjana, com és el cas de les Balears (7.530 euros per habitant), Castella-la Manxa (7.528 euros per habitant), Múrcia (7.571 euros per habitant) i Aragó (6.890 euros per habitant). En el cas contrari es troben les tres comunitats amb menor deute públic per càpita: Andalusia amb 4.433 euros per habitant, Astúries amb 4.199 euros habitant, i Canàries, que se situa com el territori amb menor dèficit a repartir entre els seus habitants amb 2.873 euros.

L'informe, que es realitza amb dades del Banc d'Espanya i de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), estableix, en els llocs intermedis, a les comunitats de Cantàbria (5.746 euros per habitant); Castella i Lleó (5.606 euros per habitant); Madrid (5.170 euros per habitant); La Rioja (5.107 euros per habitant); País Basc (4.988 euros per habitant); Extremadura (4.877 euros per habitant); Navarra (4.796 euros per habitant); o Galícia (4.447 euros per habitant).

Reforma del sistema de finançament

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, es lamenta, sobre aquest tema, afirmant que "quan eixim aquests rànquings solem estar per a coses dolentes en primeres posicions". Merino recorda que, a causa de l'actual sistema de finançament, la Comunitat Valenciana se situa "en primera posició en terminis relatius respecte al PIB, els segons en termes absoluts i, ara també, en els llocs d'eixida de la renda per càpita".

"Érem conscients i tenim molta preocupació per la situació a la qual s'ha arribat amb el deute de la Generalitat Valenciana, que al final és el deute de tots", incideix la consellera. En aquest sentit, Ruth Merino incideix en el fet que des del Consell "seguim en aquesta lluita i reivindicació per a reformar el sistema de finançament que és en el que en gran part ens ha portat a aquesta situació".

Arxivat a:

Destacats