Mercadona inicia una prova amb un nou camió 100% elèctric i lliure d'emissions GEI, PM I NOx

La seua nova tecnologia contribueix a disminuir l'impacte de l'activitat diària de la companyia, a millorar la qualitat de l'aire de les ciutats i a minimitzar el soroll

Guardar

Camió elèctric en proves de Mercadona
Camió elèctric en proves de Mercadona

Mercadona, en col·laboració amb els proveïdors Scania, Acotral, Frigicoll, i ThermoKing, ha iniciat una prova laboratori en els seus processos logístics amb la incorporació a la seua flota d'un nou model de camió 100% elèctric. Aquest nou projecte permetrà a Mercadona reduir encara més l'impacte de la seua activitat en les diferents ciutats en les quals la companyia té presència, i reforçar, d'aquesta manera, el seu compromís amb els objectius del Pacte Verd Europeu i amb la Llei de Canvi Climàtic.

El nou vehicle no emet emissions de Gasos Efecte d'hivernacle (GEI) durant el transport, amb les conseqüències positives que això té en la protecció i conservació del medi ambient. A més d'això, aquest nou motor contribueix a millorar la qualitat de l'aire de les ciutats, en eliminar igualment els gasos més perjudicials per a la salut de les persones, com per exemple aquells que generen partícules menors de 10 micres i Òxid de Nitrogen (NOx).

Aquest projecte de Mercadona i els seus proveïdors també contribueix a reduir la contaminació acústica, amb una disminució molt rellevant del soroll que, gràcies a aquesta mena de motor, així com al disseny del vehicle, aconsegueix un nivell sonor a penes perceptible per a l'oïda humana.

Dotat d'un motor Scania 300 kWh, el nou camió és multitemperatura, disposa d'un motor elèctric alimentat per bateries d'ions de liti amb una autonomia màxima de 220 km i un temps de recàrrega completa a 230 kW en corrent continu de 90 minuts. Durant el període de proves, que es realitzarà amb 1 unitat ja incorporada a la flota d'Acotral, Mercadona té previst optimitzar els processos de recàrregues, que realitzarà en un dels molls del seu bloc logístic de Ciempozuelos (Madrid) amb l'objectiu d'aprofitar al màxim els temps de descans dels conductors i els horaris de càrrega de mercaderies.

Dissenyat per a àmbits urbans, tant per a descàrregues diürnes com nocturnes, el vehicle és un camió rígid amb capacitat per a 21 palets i una Massa Màxima Autoritzada de 26 Tn. El seu equip de fred, també 100% elèctric i connectat a la mateixa bateria que el motor, és la versió Frigoblock de ThermoKing, ens permet no sols eliminar les emissions de gasos de l'equip de fred sinó també poder circular amb l'equip encés en els nuclis urbans gràcies a una important reducció de la contaminació acústica.

Aquest nou projecte de transport urbà amb motors 100% elèctrics i lliures d'emissions GEI, Partícules i NOx confirma el compromís que Mercadona i els seus proveïdors logístics tenen amb el transport sostenible i la convivència amb els veïns. La companyia porta anys apostant no sols per transportar més amb menys recursos i optimitzar cada ruta, sinó per reduir al màxim l'impacte de la seua activitat amb iniciatives com la que està provant en aquests moments, totalment alineada amb els objectius mig ambientals que marca Europa.

Mercadona diu sí a continuar cuidant el Planeta, la qual cosa implica importants esforços, com per exemple el Pla de Reducció d'Emissions que la companyia va posar en marxa secundant-se en la iniciativa Lligen & Green, promoguda a Espanya per AECOC, Associació de Fabricants i Distribuïdors, i acreditant una reducció superior al 20% en les emissions de CO₂ dels seus processos logístics, concretament del 27%, en el període 2016 – 2020.

Logística sostenible: compromesos amb l'entorn

Mercadona ha continuat revisant els seus processos logístics i introduint millores que, en el seu conjunt, han permés optimitzar la cadena de subministrament per a fer-la cada vegada més sostenible. Per a això ha incorporat solucions com, per exemple, l'ús de combustibles menys contaminants com són el gas natural liquat (GNL) o el gas natural comprimit (GNC), millores en els gasos utilitzats en els equips de refrigeració dels vehicles, la renovació de la flota cap a estàndards de motor més avançats i eficients o repartiments d'última milla en nuclis urbans realitzats per camions amb les normes de control d'emissions més restrictives del mercat. A més, ha continuat impulsant la seua Estratègia del Huit, amb diverses iniciatives combinades que permeten millorar el comportament ambiental de la seua flota, com ara l'aposta per les "Compres sobre Molls", que redueixen la petjada de carboni; l'aprofitament de la "Logística Inversa" per a optimitzar els trajectes de retorn; la utilització d'un pool d'envasos reutilitzables, fàcilment reparables i reciclables o el foment de l'ecodisseny d'envasos i embalatges per a aprofitar al màxim l'espai de càrrega i evitar així "transportar aire".

Gràcies a tots aquests moviments i a l'esforç constant i conjunt del seu departament de logística i dels Proveïdors Totaler amb els quals col·labora, al tancament de 2020 la companyia ha certificat importants avanços, tal com reflecteixen aquestes dades: el 99% de la seua flota respon a l'estàndard Euro VIC i Euro Vinya, disposa de 103 camions propulsats amb GNL i GNC, ha implantat la logística silenciosa en hores barre en més de 700 botigues i ha aconseguit una taxa d'ompliment de camions del 85%, malgrat la complexitat dels canvis logístics que hi ha hagut que realitzar en 2020 i 2021 per causa de la pandèmia.

Quant a les flotes de Servei a domicili i Mercadona En línia, s'estan introduint furgonetes Bifuel i, en paral·lel, s'estan realitzant proves amb furgonetes elèctriques. A més, en els Blocs Logístics de Mercadona s'estan realitzant importants millores d'estalvi i eficiència energètica com són la introducció de la il·luminació Led i la instal·lació de panells solars fotovoltaics en alguns d'ells, com Villadangos i Vitòria-Gasteiz.

Arxivat a:

Destacats