Mas: "La Comunitat Valenciana no pot dependre de solucions conjunturals al problema estructural del finançament"

La vicepresidenta del Consell insisteix en la necessitat de "tindre les mateixes condicions per a prestar els serveis amb garanties"

Guardar

Aitana Mas, vicepresidenta i portaveu del Consell
Aitana Mas, vicepresidenta i portaveu del Consell

Sabor agredolç en el si del Consell després del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrat la setmana passada. Pese a l'anunci del Govern estatal que, en 2023, la Comunitat Valenciana rebrà la inversió més elevada de la història, gràcies a l'arribada de 13.540,6 milions d'euros (un 26,5% més que en 2022 i dos punts per damunt de la mitjana de comunitats autònomes), la realitat és que aquest fet no oculta que els valencians i les valencianes seguirem a la cua quant a recursos per habitant.

La part positiva és que aquests ingressos extra permetran afrontar els últims pressupostos de la legislatura amb l'exigència de complir necessitats de la ciutadania en un any que serà complicat per la inflació i el context econòmic i social. No obstant això, com a contrapunt, cada ciutadà de la Comunitat Valenciana rebrà 158 euros menys per habitant respecte a la mitjana autonòmica, situant-se a la cua del conjunt de l'Estat.

I és que durant el CPFF no es van valorar les diferents al·legacions formulades per diverses comunitats autònomes a l'hora d'establir el nou sistema de finançament autonòmic.

Aquest paquet extraordinari del Govern es posa a la disposició del conjunt de regions pel que "les que estem en la cua, infrafinançades, continuem amb un problema estructural i el que necessitem és que això siga una solució estructural i no conjuntural. No podem dependre de solucions conjunturals", recalca la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas.

Per això, Mas insisteix que des del Consell "continuarem sent reivindicatius, com ho va ser el conseller d'Hisenda, per una qüestió de dignitat del poble valencià i tindre una solució que no siga el deute, sinó solució real per a no continuar estant a la cua. No es pot permetre, necessitem tindre les mateixes condicions per a prestar els serveis amb garanties".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, durant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, durant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)

Mostres d'avanç

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, es mostra satisfet pel resultat del CPFF en posar de manifest que el Govern d'Espanya dona "mostres d'avanç" en el procés de reforma del sistema de finançament: "S'atén la mirada valenciana", valora.

Segons avança Puig, el Ministeri d'Hisenda "respondrà pròximament" a les al·legacions presentades per les comunitats autònomes a la proposta sobre el criteri de repartiment de la població ajustada amb un nou document "amb el qual esperem donar continuïtat i avançar en la reforma del model de finançament".

Per al president, d'aquesta manera l'Estat "ha donat mostres d'avanç atenent la nostra reivindicació de no parar la negociació i incloent el deute provocat per l'infrafinançament i el que significa una orientació general per a resoldre la qüestió de fons".

S'espera que l'executiu central moga fitxa després de l'estiu.

Destacats