La Generalitat impulsa la recuperació de l'oci nocturn amb ajudes que ronden els 13 milions d'euros

Ximo Puig destaca que la Comunitat Valenciana és la regió que més diners ha destinat a l’oci nocturn, mitjançant una línia específica de 8 milions en ajudes directes i l’ampliació de 4,8 milions anunciada ahir

Guardar

Interior d'una discoteca
Interior d'una discoteca
El sector de l'oci nocturn ha sigut un dels més afectats per les restriccions imposades per la Generalitat Valenciana per a fer front a la pandèmia. Deu mesos després de la resolució de la Conselleria de Sanitat que decretava el seu tancament, l'última mesa interdepartamental va decretar la seua obertura a partir del 8 de juny.Per a ajudar a combatre la situació fins a eixa data, des del Consell es va flexibilitzar a finals de 2020 la normativa autonòmica d'espectacles per a possibilitar que algunes de les activitats de l'oci nocturn es pogueren desenvolupar de dia. Una fórmula legal temporal per a autoritzar i capacitar als ajuntaments de la Comunitat Valenciana perquè tramitaren canvis en les llicències d'activitat d'empreses d'oci nocturn per a desenvolupar el seu treball en les mateixes condicions que ho fan bars i cafeteries, com que no podien fer-ho de nit per qüestions sanitàries.Una mesura que, al costat dels 8 milions d'euros en ajudes destinades al sector, va ajudar a esmorteir part dels efectes negatius del tancament. Uns efectes que continuen fent-se notar, ja que encara no s'ha arribat a l'anhelada normalitat, i els establiments han d'estar oberts fins a les 2 de la matinada, sense pista de ball i amb limitacions d'aforament.Per això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar ahir l'ampliació de la línia d'ajudes per a l'oci nocturn en altres 4,8 milions d'euros, un increment del 60%, perquè arribe a tots els empresaris i autònoms que han sol·licitat la subvenció, que són més dels que el sector va traslladar inicialment. Ximo Puig. Foto Inma Caballer

AJUDES "MOLT INSUFICIENTS"

Sobre aquest tema Puig reconeixia que les ajudes són "molt insuficients" però recordava que en l'anterior crisi de 2008 "no va haver-hi una resposta ni del Govern ni de la Generalitat" quan governaven els 'populars'. "Hem fet el que hem pogut", asseverava, destacant els mil milions de subvencions com una gran injecció.El cap del Consell recordava que la Comunitat Valenciana és la regió que més diners ha destinat a l'oci nocturn, mitjançant una línia específica de 8 milions en ajudes directes que ha beneficiat a més de 600 autònoms i empresaris. "El 95% ja està pagat", ressaltava, la qual cosa suposa 7,6 milions.Concretament, un total de 143 discoteques, sales de festa i ball han rebut ajudes d'entre 28.500 i 100.000 euros per local, mentre 453 pubs, cafés-teatre i altres establiments han obtingut 7.000 euros cadascun.

SATISFACCIÓ EN EL SECTOR

La Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) considera que és de justícia l'anunci realitzat pel Consell. Segons va denunciar recentment la CEOH, el 35% de les empreses del sector, de les 1.137 que havia sol·licitat les ajudes i complien els requisits, s'havien quedat "en els llimbs" i els seus expedients no s'havien resolt favorablement per a poder cobrar-les, "sumint a les pimes en la desesperació econòmica quan a penes compten amb capacitat de resistència després de 16 mesos de severes restriccions".Per això, la patronal insisteix que aquesta ampliació pressupostària era imprescindible i reclama la màxima agilitació en la resolució definitiva dels expedients i el pagament de les ajudes. Segons els seus càlculs, els deutes i pèrdues acumulades ascendeixen a 350.000 euros en el cas de les discoteques i 225.000 en el dels pubs, mentre les ajudes "a penes cobreixen el 8%" d'aquestes quantitats.

DESESCALADA DE L'OCI

Les patronals de l'hostaleria i l'oci de la Comunitat Valenciana ha sol·licitat una reunió urgent de la taula de diàleg amb la Conselleria de Sanitat per a abordar la desescalada de l'oci, després del primer cap de setmana sense toc de queda. Reclamen al govern valencià iniciar el diàleg per a un replantejament de les restriccions, amb la intenció d'abordar de manera conjunta "la problemàtica que s'està derivant pel descontrol de l'oci il·legal"."El fenomen que s'ha produït de botellots multitudinaris, actes vandàlics i festes il·legals, on s'incompleixen totes les mesures de prevenció de la Covid-19 (distàncies de seguretat, ús de mascaretes), cal atallar-ho de manera immediata per a evitar la seua repetició en les pròximes setmanes, així com les greus conseqüències que poden tindre aquests comportaments per a l'evolució de la pandèmia en la Comunitat Valenciana", defensen en un comunicat.

Arxivat a:

Destacats