La Diputació distribueix 1,9 milions en ajudes per a municipis turístics valencians

Aquesta aportació se suma als 1,6 milions destinats per a pobles en risc de despoblació i els quasi 60 milions destinats per la corporació provincial

Guardar

Vista general del Palau dels Milà i Aragó en Albaida
Vista general del Palau dels Milà i Aragó en Albaida

La Diputació de València distribuirà prop de dos milions d'euros entre els 101 municipis turístics de la província, en el marc del Fons de Cooperació Municipal en el qual participa la Generalitat al costat de les diputacions de València i Castelló, que compta amb un apèndix per a pobles en risc de despoblació i un altre per a dinamitzar l'economia d'aquestes localitats considerades turístiques.

Aquesta línia específica d'inversió queda recollida en l'article 3 del Decret 142/2020 i va ser aprovada en el ple celebrat per la Diputació el passat 7 de juliol. La institució repartirà 1.880.172,40 euros entre els municipis turístics de la província, la mateixa quantitat que aporta la Generalitat a les localitats valencianes de manera incondicionada. És a dir, les transferències arribaran als ajuntaments per a finançar globalment activitats i serveis que decidiran els mateixos consistoris en funció de les competències assumides.

El diputat de Turisme, Jordi Mayor, explica que les ajudes "arribaran de manera àgil i eficaç als ajuntaments i funcionen com les del Fons de Cooperació, podent-se destinar a inversió i despesa corrent, amb una quantia major que les anteriors subvencions turístiques i amb menys burocràcia". A més, "l'essència d'aquesta línia d'inversió respecta l'autonomia municipal que és l'eix sobre el qual es mou i gestiona la Diputació, sent els alcaldes i alcaldesses els que finalment decidiran les actuacions que es financen amb aquests diners en resposta a les necessitats dels seus pobles", afig el responsable provincial de Turisme.

L'aportació de 1,9 milions d'euros se suma als 1,6 milions assignats per la Diputació als municipis en risc de despoblació i als 60 milions que la corporació valenciana ha repartit enguany entre les 266 localitats valencianes en el marc del Fons de Cooperació Municipal, el triple de la quantitat destinada pel Consell a la província en aquest programa conjunt de finançament local.

Totes les comarques

Sota els principis d'objectivitat i equitat i tenint en compte indicadors de població i activitat turística, la distribució de l'aportació provincial entre els 101 ajuntaments valencians va des dels 9.300 euros de pobles com Potries, Alfauir, Estubeny i Sollana fins als 108.000 euros de Gandia, passant pels 53.000 euros de Sagunt, els 98.000 de Cullera i els 101.000 d'Oliva, entre altres.

Totes les comarques valencianes tenen algun municipi o municipis catalogats com a turístics i, per tant, estan incloses en aquest fons de naturalesa incondicionada i no finalista. Entre les més representades en el programa destaquen la Safor amb 15, la Serranía amb 11 i la Vall d'Albaida i el Camp de Túria amb una desena de localitats turístiques. A més, la Canal de Navarrés compta amb set municipis i Requena-Utiel i el Camp de Morvedre amb sis.

La resta té també representació en aquest Fons turístic, que inclou a Paterna, Alboraia, Puçol, la Pobla de Farnals i el Puig a L'Horta Nord; Catarroja, Manises, Quart, Silla i Torrent a L'Horta Sud; Algemesí, Alzira, Antella, Carcaixent i Sumacàrcer a la Ribera Alta; Corbera, Cullera, Sueca i Sollana a la Ribera Baixa; Estubeny, Moixent, Montesa, Vallada i Xàtiva a la Costera; Bunyol, Xest, Xiva, Iàtova i Setaigües en l'Hoya; Aiora, Cofrents, Jalance, Jarafuel i Cortes de Pallás al Valle d'Ayora-Cofrents; i Ademús i Castielfabib en el Racó d'Ademús.

Destacats