Josep Maria Company: "La gent s'enamora de Caixa Popular pels nostres valors"

Parlem amb el Director de Negoci-Màrqueting de Caixa Popular

Guardar

0-4
0-4

Ara fa 40 anys va nàixer una entitat financera valenciana que hui en dia és tot un referent. Parlem de Caixa Popular i de la seua filosofia. Una empresa valenciana cooperativa de servicis financers però sens dubte que es troba al costat de la gent. ¿El seu secret? Un tracte personal i una destacada labor social. Parlem dels orígens, del futur i per descomptat des del cor de Caixa Popular amb Josep Maria Company, Director del Departament de Negoci-Màrqueting.

Com comença la història de Caixa Popular ara ja fa 40 anys?

Hi havia una sèrie de cooperatives que començaren en l'Horta Sud: cooperatives de vivendes, cooperatives agrícoles, cooperatives d'ensenyament que no tenien un recolzament per part de les entitats financeres d'eixa època. Un grup de socis cooperativistes van viatjar a Mondragón i van conéixer l'experiència del grup de Mondragón de les cooperatives i van vore que allí sí que hi havia una entitat financera que sí que era cooperativa. Es tractava de Caja Laboral Popular i van copiar el model. Caja Laboral Popular i Caixa Popular són les úniques que tenen eixa distribució del capital social, és a dir, persones sòcies, que totes les persones que treballen en l'entitat són sòcies. Van importar eixe model i van convéncer en aquell moment als seus amics, familiars perquè aportaren diners per a poder anar al Banc d'Espanya, sol·licitar la fitxa bancaria i sobretot convéncer al Banc d'Espanya que açò era un projecte que valia la pena en totes les dificultats del món. Ahí va nàixer la semilla de Caixa Popular que per cert va nàixer en el mateix moment que Consum. Van tindre la idea de deixar obert el capital social de Caixa, no tancar-se i quedar-se sense socis, tot el món podia compartir el projecte. A partir d'ahí van començar a créixer, vam anar a llocs on hi havia altres cooperatives. Anem a obrir oficina al Cabanyal d'ací a no res i la pròxima és un secret però ja la tenim pensada.

Precisament l'any 2016 ha sigut un gran any per a Caixa Popular on heu tancat amb uns beneficis del 29% i un resultat de 8 milions d'euros. Quina és la fórmula de l'èxit?

Jo pense que és la implicació de les persones en el projecte. Jo sempre dic que som una entitat financera però com som una cooperativa, som una entitat social i per això, hem d'estar al costat de les persones, de la societat valenciana. Per altra banda, jo crec que tenim clar que la implicació de les persones en l'entitat fa que a partir d'ahí es puga transmetre a les persones, als clientes i la gent vulga participar del nostre projecte. Per tant, nosaltres fem el projecte des de dins i els clients fan el projecte des de fóra. És un projecte valencià que entre tots hem de tirar endavant i pense que és l'únic projecte en este moment d'entitat financera valenciana en volum d'oficines i d'actius.

Una altra de les parts essencials de Caixa Popular és el suport als emprenedors. En què consisteix?

Nosaltres ahí sí que tenim una aposta molt important primer amb els ajuntaments i en segon lloc, amb altres col·lectius universitats, associacions, etc. en què les persones que tenen una idea però els falta un reconeixement econòmic, nosaltres puguem ajudar-los, estar al seu costat, i poder fer realitat els seus somnis. Moltes vegades la gent té molt bones idees però no tenen una cultura financera i no tenen el suport per part de les entitats financeres, pensem que gràcies a estos convenis, eixa gent pot estar recolzada per Caixa Popular i pot tirar endavant amb el seu projecte.

Enguany de fet compliu 40 anys i estem segur que esteu preparant moltes sorpreses...Tenim un equip que està preparant les coses que anem a fer però són secretes i no podem dir res més. Estem segurs que la gent va a quedar molt satisfeta i de nosaltres.

Quina és la línia de futur de Caixa Popular?Nosaltres hem de continuar treballant des dels valors, hem de continuar treballant amb una gestió ètica. Eixa crec que és la clau de l'èxit. La gent que entra a treballar amb nosaltres ha de tindre clar eixos valors. La gent entra en pràctiques amb nosaltres, desenvolupa la seua carrera professional amb nosaltres i és la millor manera que conega l'entitat des de dins. A més com han de ser socis han de posar capital social i per això tenen una implicació i després cadascú té la carrera que ell vulga. Com a Caixa Popular hem de ser prudents en l'hora de créixer. Fa un mes hem obert l'oficina d'Ibi, i ja està oberta l'oficina del Cabanyal que de segur serà una oficina emblemàtica. Ens han demanat una oficina en el Cabanyal però no podem obrir oficines d'una forma desenfrenada. Hem de tindre clar que els diners que invertim són dels nostres clients i hem de tindre clar que els valors nostres han d'estar per damunt de guanyar diners.

Parlem més des del punt de vista més humà. Cóm és el dia a dia de Josep Maria Company a Caixa Popular?

El dia a dia és frenètic. De moltes coses, atendre a molta gent, a molts col·lectius però sobretot és un dia emocionant. Cada dia que t'alces, t'alces amb una il·lusió i unes ganes de vindre a treballar i saber que vens a un projecte que està funcionant i que la gent ens reconeix. Allà on anem ens reconeixen. Treballem amb llibertat i jo pense que Caixa Popular ha de continuar en el mateix criteri i pense que el futur de Caixa Popular passa per les nostres mans.

Han passat 40 anys, moltes i dures crisis i vosaltres vos trobeu en el millor moment com a líders. És sens dubte el vostre model, un model d'èxit?

Jo pense que el model és el que és. No és que siga un model d'èxit ara que hem travessat la crisi. Jo crec que era el moment en què teníem altres entitats molt grans a la Comunitat Valenciana i ho estàvem fent molt bé. És de veres que ara la visibilitat és molt millor, és més gran, però jo pense que l'èxit està des del dia 1 de fa 40 anys fins hui. Després de la dura crisi que hem patit en la que a més no hem rebut ni un euro d'ajudes públiques, i cap any hem perdut diners i sens dubte pense que és un èxit brutal de l'organització, dels companys i de les persones.

Quines creus que són les claus per a què un client entre a Caixa Popular?Quant a avantatges econòmics, comissions, etc pense que quan la gent està a gust en una entitat que té ànima, que té valors, que s'ha donat compte després de la crisi, no fa falta parlar de tipus, de condicions ni de comissions. Jo quan parle amb un nou client, s'alcem i no hem parlat de condicions, hem parlat del que suposa Caixa Popular en la Comunitat Valenciana, de la trajectòria i la manera de gestionar. Jo pense que és això el que està valorant el client. Les condicions són al final condicions de mercat, però l'important és treballar en entitats on et consideren client, respectat, que et coneguen pel teu nom, que et parlem en valencià. És molt més important disfrutar amb l'entitat que parlar de condicions. Moltes vegades quan parles en la gent, jo pense que la gent s'enamora de Caixa Popular pel que suposa treballar amb Caixa Popular.

I en aquest punt, et preguntem. Com es va enamorar Josep Maria Company de Caixa Popular?Jo vaig entrar en l'any 1989 i en eixe moment només tenia 10 oficines. Em van fer una entrevista, no coneixia pràcticament Caixa Popular Això ho he contat molt poques vegades. En l'entrada d'Ausiàs March, quan vaig entrar hi havia una memòria amb uns escalats en paper de la distribució de les persones per edat, sexe i nivell d'estudis. Hem vaig donar compte que era una entitat brutalment jove, en un equilibri brutal entre homes i dones i amb un nivell d'estudis molt important. Heu de tenir en compte que començaves a treballar en una entitat que ningú coneixia, en la que havies d'aportar diners i totes les nostres oficines treballem de matí i vesprada. És a dir, era un altre handicap. Però sens dubte entitat financera jove, entitat valenciana, equilibrada en gènere, s'havia d'estar ací.

Arxivat a:

Destacats