Igualtat destina en 2016 més de 70 milions d'euros per a prevenció, programes especialitzats i assistència a persones amb la malaltia d'Alzheimer

Guardar

Alzheimer
Alzheimer

La secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, ha afirmat, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Alzheimer, que la prevenció és "essencial" en la detecció i atenció de les malalties neurodegeneratives i cognitives com l'Alzheimer, i en este sentit ha destacat "els programes i activitats preventives" que ofereixen els Centres Especialitzats d'Atenció a Majors.

Sandra Casas ha explicat que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat enguany 71 milions d'euros per a actuacions de prevenció, programes especialitzats i atenció a persones amb la malaltia d'Alzheimer i per a programes dirigits a les seues famílies, un pressupost que "esperem augmentar al llarg d'aquesta legislatura per a donar l'atenció requerida i reivindicada per tot el sector".

Es calcula que actualment existeixen al voltant de 50.000 malalts d'Alzheimer diagnosticats a la Comunitat Valenciana i 100.000 familiars afectats. La demència senil s'ha convertit en el tercer problema de salut en els països desenvolupats darrere dels accidents vasculars i el càncer. La principal causa de demència és la malaltia d'Alzheimer que constitueix al voltant del 60% de totes les demències.

Des del Consell es treballa per a oferir respostes sociosanitàries que milloren la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta malaltia i els seus familiars. El primer eix d'actuació es realitza a través dels Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM). En aquests centres s'ofereix una atenció preventiva amb serveis especialitzats i específics tendents a aconseguir el manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta una autonomia personal i que evite o retarde situacions de dependència.

Actualment, existeixen a la Comunitat Valenciana un total de 34 CEAM i, en tots ells, la prevenció de la malaltia d'Alzheimer es treballa des de totes les àrees, amb cursos o tallers d'entrenament cognitiu o de memòria, formatius, ocupacionals i socials. Enguany, per al manteniment i funcionament dels CEAM, la conselleria destina al voltant de 10 milions d'euros.

Així mateix, la conselleria regula i convoca ajudes que financen programes de serveis d'atenció a l'Alzheimer desenvolupats per entitats locals i, principalment, per les diferents associacions de familiars d'Alzheimer de la Comunitat Valenciana.

Enguany s'han resolt ajudes per a un total de 50 entitats, per un import d'1,8 milions d'euros, que està previst puguen beneficiar a més de 2.000 persones malaltes d'Alzheimer i a les seues famílies. Entre els diferents programes que realitzen cal destacar els de respir familiar, tallers de psicoestimulació cognitiva, Servei d'Ajuda a domicili, intervenció i inserció social de les persones afectades i despeses de manteniment i personal dels centres que estes entitats gestionen.

Finalment, en atenció i assistència directa a persones amb aquesta malaltia es calcula que al voltant del 39% de les places residencials i de les places de dia de titularitat pública i d'aquelles finançades per la Generalitat a través d'algun tipus de subvenció estan ocupades per malalts d'Alzheimer i altres demències. Estes dades signifiquen que la Generalitat realitza una inversió d'al voltant de 59,2 milions d'euros en tractament i assistència.

Dia Mundial de l'Alzheimer

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Alzheimer, la vicepresidenta i consellera d'igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, visita aquesta vesprada a Sagunt les instal·lacions de l'Associació de Familiars de Persones amb Malaltia d'Alzheimer de Camp de Morvedre (AFACAM).

Així mateix, la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, i la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez, assisteixen al concert que ofereix el grup 'Seguretat Social' amb el cor 'Els Veus de la Memòria', en la plaça de l'Ajuntament de València.

Arxivat a:

Destacats