La gigafactoria de Sagunt, un projecte pioner en sostenibilitat

La planta de bateries disposarà d'un parc fotovoltaic, infraestructures intermodals i l'accés directe a l'aigua de la mar per a refrigerar processos industrials

Guardar

Imatge aèria de Parc Sagunt
Imatge aèria de Parc Sagunt

La Comunitat Valenciana es postula com a referent de sostenibilitat per tot el que implica el projecte de la gigafactoria de cel·les de bateries que construirà PowerCo a Sagunt. Esta planta, pertanyent al Grup Volkswagen, promet no sols revolucionar el sector automobilístic a Espanya, sinó també impulsar la regió com un centre líder en electromobilitat en el sud d'Europa.

La decisió d'utilitzar aigua de la mar per a refrigerar alguns dels seus processos industrials és només un aspecte del pla de sostenibilitat que definix esta ambiciosa iniciativa. "Volem desenvolupar un projecte sostenible i competitiu", destaca Carla Furquet, sènior project manager de PowerCo, durant una taula redona a l'eMobility Expo World Congress.

L'accés a l'aigua marina, juntament amb altres infraestructures clau, com un parc fotovoltaic o l'ús d'infraestructures intermodals, així com la seua ubicació estratègica, ha convertit a Sagunt en el lloc ideal per a la gigafactoria. "És un recurs gratuït, sostenible i pràcticament inesgotable", explica Teresa Ventura, directora de l'oficina tècnica d'Espais Econòmics Empresarials (EEE), en referir-se al subministrament directe d'aigua marina per a refrigeració.

La gigafactoria rebrà un doble subministrament d'aigua, tant dessalada com de la mar, provinent de la pròxima dessaladora de Sagunt. Este enfocament no sols garantix la sostenibilitat dels processos industrials, sinó que també promou una gestió eficient dels recursos naturals.

La inversió de més de 3.000 milions d'euros en esta infraestructura no sols generarà 3.000 ocupacions directes, sinó que també posicionarà a PowerCo com a líder en la transformació del sector automobilístic espanyol. "Situa a PowerCo en la punta de llança de la transformació del sector automobilístic d'Espanya i en element clau per a consolidar Espanya com l'hub d'electromobilitat del sud d'Europa", ressalta Furquet.

Recreació de la futura gigafactoría de bateries en Parc Sagunt II
Recreació de la futura gigafactoría de bateries en Parc Sagunt II

Mobilitat sostenible

A més del seu impacte econòmic, la gigafactoria impulsarà l'execució d'infraestructures logístiques clau per a la Generalitat, com el Corredor Mediterrani. La intermodalitat serà fonamental en este desenvolupament, amb una plataforma intermodal i accés ferroviari que prioritzarà l'ús del ferrocarril tant en l'execució de les obres com en l'activitat diària de la factoria.

La connexió amb el transport públic també serà prioritària, amb la creació de noves parades d'autobús i una línia llançadora des de l'estació de Renfe. Així mateix, es contempla la instal·lació de més de 190 punts de recàrrega de vehicles elèctrics dins del parc industrial.

L'aposta per la sostenibilitat i la intermodalitat reflectix el compromís de PowerCo amb el desenvolupament econòmic i ambiental de la regió. Esta gigafactoria no sols serà un centre de producció, sinó també un motor de canvi cap a un futur més verd i pròsper per a la Comunitat Valenciana.

A través de la seua connexió amb Valenciaport i d'esta infraestructura ferroviària, la gigafactoria disposarà d'una connectivitat marítima i terrestre "de primera divisió". El cap de planificació d'infraestructures de l'Autoritat Porturia de València (APV), Arturo Monfort, incidix en el fet que Valenciaport disposa d'"una de les millors connectivitats marítimes del món" i estarà "molt comunicat" amb les instal·lacions de PowerCo.

Es complixen els terminis

En el marc de l'eMobility Expo World Congress, la responsable d'Espais Econòmics Empresarials (EEE) ha anunciat que la urbanització de Parc Sagunt ha complit escrupolosament tots els terminis establits. Amb una inversió de 55 milions d'euros i un termini d'execució de 36 mesos inamovible, esta actuació es dividix en diversos lots per al seu òptim desenvolupament.

Les obres de la plataforma intermodal, un projecte crucial per a la mobilitat i la logística a la regió, començaran el mes vinent amb una inversió de 98 milions d'euros i un termini d'execució de 24 mesos. Esta fita marca un pas significatiu en el desenvolupament de Parc Sagunt i la seua connexió amb les xarxes de transport.

Paral·lelament, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha valorat positivament l'anunci del CEO de PowerCo sobre l'inici de la construcció de la gigafactoria, que també tindrà lloc en les pròximes setmanes. Moreno destaca que s'està avançant en la fase de fonamentació, la qual cosa representa un avanç tangible en este projecte de gran envergadura per a Sagunt. El termini previst és el de començar la producció en 2026, amb una potència inicial de 40GWh.

Estos avanços a la urbanització de Parc Sagunt i la construcció de la gigafactoria reflectixen el compromís tant del sector públic com del privat en l'impuls del desenvolupament industrial i la promoció de la sostenibilitat i la innovació a la regió.

Destacats