El model de la gigafactoria de Sagunt s'exporta al Canadà

La planta que es construirà al Canadà pren com a referència el projecte valencià valorant especialment el concepte de centre formatiu

Guardar

Recreació de com serà la gigafactoría de bateries de Sagunt
Recreació de com serà la gigafactoría de bateries de Sagunt

La gigafactoria de Sagunt traspassa fronteres. La planta que PowerCo, la filial de bateries de Volkswagen, està projectant construir al Canadà, i que es troba actualment en una fase preliminar, es basarà en la que la companyia construirà en la Comunitat Valenciana. I és que l'equip que està impulsant aquest projecte s'ha interessat en el que s'està duent a terme a la ciutat valenciana, amb especial atenció en el concepte del Campus Battery, el centre formatiu que anirà aparellat a la fàbrica de bateries.

Així ho ha anunciat l'alcalde Darío Moreno en un desdejuni informatiu realitzat aquest dimarts, en el qual, a més, ha informat, en referència a la gigafactoria, que "està en marxa, es continuen complint els terminis i continuem el treball triangular entre Ajuntament, Generalitat i PowerCo per a assegurar que siga una realitat en el menor temps possible".

Després de finalitzar l'adequació del terreny, la gigafactoria nord-americana es començarà a construir aquest 2024 en la ciutat canadenca de St. Thomas, Ontario, i està previst que la fàbrica de bateries comence a produir en 2027.

Campus Battery

El centre formatiu conjuminarà una visió privada, universitària, així com Formació Professional (FP) i es basarà en un model altament innovador. El Campus Battery està enfocat a la formació de professionals de les branques d'Automàtica i Robòtica per a la fabricació de bateries en la gigafactoria del grup Volkswagen a Sagunt, amb unes instal·lacions de més de 8.300 metres quadrats amb capacitat d'albergar a 400 estudiants.

Es tracta d'un centre públic que se situarà en Parc Sagunt II, cridat a ser un centre de referència en la formació de professionals en el sector, ja que s'espera que forme no sols a empleats de la gigafactoria sinó també a part de les plantilles que tindran els proveïdors de la fàbrica de bateries.

Actualment, es treballa perquè concloga l'elaboració del projecte constructiu i iniciar l'adjudicació de les obres. El pressupost total és de 30.476.536,31 euros i té un termini d'execució de 12 mesos pel que es preveu que comence a estar operativa per al curs escolar 2025-26.

Darío Moreno, alcalde de Sagunt
Darío Moreno, alcalde de Sagunt

Retorn "molt difícil de quantificar"

Tal com ha detallat l'alcalde, s'ha començat la urbanització de la parcel·la, amb la fonamentació de la planta, amb l'objectiu que en 2026 s'inicie la producció tal com està previst.

La construcció de la gigafactoria de PowerCo suposarà una inversió de 3.000 milions d'euros i la creació de 3.500 llocs de treball directe i entre 15.000 i 30.000 llocs indirectes. Sobre aquest tema, Moreno incideix en el fet que "és molt difícil quantificar" el que suposarà la seua arribada i "no som conscients de com transformarà Sagunt i l'economia valenciana, les ramificacions de la qual arribaran fins i tot a Alacant o Terol".

L'aposta per incrementar la innovació, la sostenibilitat i l'energia verda són les claus per a la transformació econòmica de la ciutat.

Destacats