La gigafactoria de bateries mobilitzarà 3.500 milions d'euros a Sagunt

El Grup Volkswagen invertirà 3.000 milions en la planta i Iberdrola anuncia 500 milions per a una instal·lació fotovoltaica

Guardar

Wayne Griffiths, Herbert Diess, Ximo Puig i Thomas Schmall, a l'acte de presentació del projecte de la gigafactoria de bateries
Wayne Griffiths, Herbert Diess, Ximo Puig i Thomas Schmall, a l'acte de presentació del projecte de la gigafactoria de bateries

La implantació a Sagunt de la gigafactoria de bateries del Grup Volkswagen mobilitzarà una inversió total que rondarà els 3.500 milions d'euros. Concretament, es destinaran 3.000 milions d'euros per part de l'empresa alemanya per a la creació de la planta mentre que Iberdrola destinarà 500 milions d'euros en una instal·lació fotovoltaica que subministrarà a aquesta fàbrica entre un 20% i un 30% d'energia verda.

Aquest muntant econòmic forma part d'una inversió global que el grup automobilístic invertirà en el conjunt de l'Estat amb l'objectiu d'establir-se com un 'hub' europeu de la mobilitat elèctrica. Concretament, el Grup Volkswagen mobilitzarà més de 10.000 milions d'euros al costat dels socis del projecte 'Future: Fast Forward', "la major inversió industrial en la història d'Espanya" per a "assegurar el futur de l'automòbil" a escala nacional, tal com reconeixia ahir el president Pedro Sánchez en la presentació del projecte.

La factoria de bateries de Volkswagen a Sagunt, que produirà 40 GW/h, serà l'encarregada d'elaborar les bateries per als models de vehicles xicotets que es fabriquen a Martorell i Pamplona, plantes que dirigiran la seua producció cap al vehicle elèctric i que rebran també una inversió de 3.000 millons d'euros per a aquesta electrifiació. En la planta catalana es preveu una producció de 500.000 cotxes elèctrics a l'any a partir de 2025, mentre que en la navarresa es fabricaran 300.000 vehicles elèctrics.

Pedro Sánchez, Herbert Diess i Ximo Puig
Pedro Sánchez, Herbert Diess i Ximo Puig

Es crearan 3.000 ocupacions directes fins a 2030

Està previst que els treballs de construcció de la gigafactoria s'inicien durant l'any 2023 i siga en el 2026 quan comence la producció. Així, a més de la inversió econòmica que arribarà a la Comunitat Valenciana, segons les previsions inicials, es preveu que es creen més de 3.000 ocupacions directes fins a 2030. Unes previsions que tot apunta al fet que aniran molt més enllà a causa de l'ecosistema d'empreses que es crearà al voltant d'aquesta planta.

"Aquest 5 de maig de 2022 canviarà la vida de milers de valencians i valencianes, tant els de hui com els de les generacions futures, que continuaran recollint el dividend social d'aquesta operació, un projecte transformador amb desenes de milers d'ocupacions, amb noves empreses auxiliars i amb sinergies que encara no imaginem", afirmava ahir el president Ximo Puig sobre aquest tema.

El projecte involucra un total de 62 empreses (el 61% xicotetes i mitjanes) del conjunt de l'Estat i 11 comunitats autònomes. A més, la de Parc Sagunt II serà la primera planta del grup fora d'Alemanya, la primera que es construeix a Espanya i la tercera en producció d'Europa i s'emmarca en la transformació elèctrica que va anunciar l'empresa fa un any per a aconseguir 240 gigavats fins a 2030, sent una de les sis gigafactories a Europa que disposarà Volkswagen.

Parc Sagunt II, on es preveu instal·lar la gigafactoría de Volkswagen
Parc Sagunt II, on es preveu instal·lar la gigafactoría de Volkswagen

Un parc solar annex

Així mateix, l'objectiu del Grup Volkswagen és el de crear un ecosistema per a ser sostenibles al llarg de la cadena de producció. Per això, ahir es va formalitzar el conveni amb Iberdrola perquè aquesta empresa construïsca un parc solar que proveirà entre un 20% i un 30% a la planta d'energia verda.

Aquesta instal·lació fotovoltaica disposarà d'una superfície de 240 hectàrees de plaques solars i es construirà al costat de la gigafactoria, amb una superfície prevista de 200 hectàrees.

El president d'Iberdrola, Ignacio Galán, va afirmar ahir durant la signatura del conveni que la seua companyia vol ajudar en el camí de la descarbonització i comparteix l'ambició que els cotxes elèctrics es fabriquen amb zero emissions. "Creiem que la indústria és fonamental i és la base del desenvolupament. La indústria també es pot descarbonitzar i electrificar tot allò electrificable", va afirmar sobre aquest tema.

Destacats