La Generalitat aprovarà "una important bateria d'autoritzacions" per a plantes fotovoltaiques

Ximo Puig confia a portar avant un gran pacte per l'energia que reforce el compromís amb la descarbonització

Guardar

Plaques solars sobre un sostre. Foto de Nuno Marques
Plaques solars sobre un sostre. Foto de Nuno Marques

La sessió de control de Les Corts, celebrada aquest matí, ha deixat un nou anunci per part del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Es tracta de l'aprovació d'"una important bateria d'autoritzacions" per a noves plantes fotovoltaiques, que tindrà lloc en els pròxims dies.

Així mateix, el president ha assenyalat que, durant els primers mesos d'aquest 2022, s'ha posat en marxa un terç de les instal·lacions d'energia renovable d'autoconsum que té la Comunitat Valenciana i ha avançat que en el pressupost de 2023 es mantindrà el suport de cinc milions d'enguany a les instal·lacions d'autoconsum.

Aquesta ha sigut la resposta de Puig a la pregunta efectuada per Papi Robles, síndica de Compromís, que ha instat a "accelerar la transició energètica" de les ciutats, ja que "cada dia que passa amb menys renovables, pitjor" i ha criticat les instal·lacions d'energia massives "que no canvien el model de l'energia actual, sinó que afigen l'etiqueta 'renovable'".

Un gran pacte per l'energia

El cap del Consell confia a portar avant un gran pacte per l'energia que reforce el compromís amb la descarbonització amb l'acord de totes les forces polítiques. "No hi ha pas arrere", perquè "no tenim planeta B", ha assenyalat.

En aquest sentit, Puig ha defensat que la crisi energètica propiciada per la guerra d'Ucraïna ha convertit en crucial la necessitat d'accelerar una transició energètica la importància de la qual ja poques persones discuteixen, especialment vistes les conseqüències del canvi climàtic, i ha afegit que l'"única manera" d'aconseguir-lo és mitjançant l'aposta per les renovables.

El president ha manifestat que actualment la potència renovable instal·lada en la Comunitat Valenciana és de 5.270 megavats, i ha agregat que les noves autoritzacions que s'aprovaran "portaran al fet que hi haja més consum d'energia verda".

El cap de l'Executiu ha remarcat que el Consell està "absolutament compromés amb el procés de descarbonització", i ha assegurat que així ho demostren "els incentius per a realitzar aqueixa transició des del consumidor".

Puig ha indicat en aquest apartat que la Conselleria d'Economia treballa en un canvi de model energètic i descarbonització de l'economia, que ha permés augmentar substancialment aquestes ajudes, i, en concret, ha indicat que la inversió acumulada des de 2015 és de 131,7 milions.

Tal com ha recordat, aquest objectiu estratègic s'instrumenta a través d'iniciatives com el Pla d'Energia Sostenible, el de Foment de l'Autoconsum Energètic, el d'Impuls del Vehicle Elèctric i el de Foment de les Comunitats Energètiques Locals.

Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana és ja la segona en punts de recàrrega públics, i una de les comunitats on ja hi ha més punts de recàrrega ràpida respecte als objectius marcats pels propis fabricadors de vehicles elèctrics.

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig

Comunitats energètiques locals

Pel que respecta a les comunitats energètiques locals, el president ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut pionera a Espanya en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes. "Volem que en 2030 tots els municipis valencians compten amb comunitats energètiques locals", ha assenyalat Puig.

D'altra banda, el president ha exposat que les dades d'autoconsum en la Comunitat Valenciana continuen en augment, com ho demostra que "en 2022 s'haja instal·lat el doble d'autoconsum que en 2021".

Així mateix, ha destacat iniciatives posades en marxa des de la Conselleria de Transició Ecològica com l'obligatorietat d'instal·lar mòduls sobre coberta d'edificis nous de més de 1.000 metres quadrats, siguen públics o privats, o l'eliminació de la llicència d'obres per a instal·lacions solars en edificis existents.

També ha subratllat l'"esforç inversor" que la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge està realitzant per a adequar el parc edificat, tan públic com privat, així com els nous espais públics, als nous criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat, i ha detallat que, a través del Pla de Recuperació del Govern, es podran fer inversions de més de 150 milions d'euros per a la renovació i millora d'habitatges i entorns residencials.

Arxivat a:

Destacats