La Generalitat reclama "unió per damunt de les sigles" contra la inflació

La cimera municipal per a l'Aliança Valenciana contra la Inflació deixa propostes com a transport gratis, ajudes als més vulnerables, bons de comerç i mesures fiscals

Guardar

Aliança Valenciana contra la Inflació
Aliança Valenciana contra la Inflació

Transport gratis, ajudes als més vulnerables, bons de comerç i mesures fiscals. Aquestes han sigut les principals propostes que ixen de la cimera municipal per a l'Aliança Valenciana contra la Inflació, celebrada ahir en el Museu de les Ciències de València.

Una trobada que va comptar amb dirigents de les administracions locals, provincials, autonòmica i estatal, així com a agents socials i empresarials, per a compartir les "bones pràctiques" que s'estan duent a terme a diferents nivells amb la finalitat de combatre i mitigar l'escalada de preus i posar els "objectius comuns per damunt de les sigles" per a millorar el "benestar de tots".

Entre les conclusions que s'han abordat està la incorporació i extensió d'ajudes a les famílies més vulnerables i col·lectius més afectats, incloent-hi mesures per a facilitar els processos perquè les ajudes arriben a les famílies. També mesures en el sector alimentari a través de col·laboracions publicoprivades; l'impuls de bons comerç i culturals i que els ajuntaments complementen les mesures per a llançar el transport publique gratuït.

"Unitat" de les institucions

Per al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, és clau la "unitat" entre totes les institucions valencianes, així com la "confiança" que es tracta d'una situació temporal per a afrontar la repercussió de la inflació generada per la guerra a Ucraïna.

El cap del Consell insistia que la situació obliga una "resposta pública conjunta" i a prendre mesures en el marc de les competències de cada institució, com les que ja està aplicant la Generalitat, entre les quals ha esmentat la reducció de taxes a estudiants i famílies, ajudes directes a autònoms, la gratuïtat del transport públic per a menors de 30 anys, així com la seua rebaixa per a la resta de la ciutadania, i la reforma fiscal que beneficiarà al 97% de la població.

Puig anunciava la pròrroga de la rebaixa del 10% de les taxes i dels preus públics que ja està sent aplicada pel Consell, es mantindrà fins a agost de 2023, a través d'un decret que serà aprovat en les pròximes setmanes i que entrarà en vigor l'1 de gener.

El PP no se sumarà

No obstant això, el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana i president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, anunciava que les administracions governades pel PP no s'uniran a aquesta aliança, ja que considera que servirà només com a "posada en escena que en res beneficiarà a la xicoteta economia i a les famílies".

"Si es tracta de posar fons extraordinaris podem parlar, però estem davant una falta de coherència. Ni és aliança ni va contra la inflació. No és pacte, no és ambiciós i no ajuda res als municipis de la Comunitat Valenciana. Tan sols és un recurs que canvia de nom: abans eren fons covid i ara passen a dir-se fons contra la inflació", incidia Mazón.

Tres taules redones

Durant tot el matí, el Museu de les Ciències de València acollia tres taules redones: una de sindicats i patronal, una altra d'alcaldes de ciutats grans i una altra de les tres diputacions i municipis, així com les intervencions del conseller d'Hisenda, Arcadi España; la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat, Aitana Mas; el president, Ximo Puig, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, les dues institucions que han organitzat l'acte.

En elles, una idea comuna: unió "per damunt de les sigles" per a combatre els efectes de la inflació.

Destacats