El Govern acorda amb els transportistes un descompte de 20 cèntims en combustible i mesures per 1.000 milions

La mesura estarà vigent fins al pròxim 30 de juny encara que prorrogable "segons evolucionen els mercats"

Guardar

Manifestació de transportistes a València
Manifestació de transportistes a València

El Govern ha arribat a un acord amb els transportistes amb la finalitat de revertir la pujada "desproporcionada" de preus dels carburants i ha anunciat un paquet amb trenta mesures que suposa un "esforç" econòmic de més de 1.000 milions d'euros. Entre elles, destaquen un descompte de 20 cèntims per litre en combustible per al sector que inclou gasoil, gasolina, gas i adBlue, dels quals l'Estat aportarà 15 cèntims i les petrolieres un mínim de 5 cèntims per litre.

Així ho ha traslladat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, aquest divendres de matinada en una roda de premsa posterior a la reunió que ha tingut lloc en la seu del Ministeri de Transports entre el Govern i els transportistes i que va començar a les 11.30 hores del dijous.

Aquesta mesura, que estarà vigent fins al 30 de juny encara que serà prorrogable "segons evolucionen els mercats", ha explicat la ministra, segueix l'exemple dels països de l'entorn, com França, Itàlia i Portugal, que aplicaran a partir del pròxim 1 d'abril descomptes de 15 cèntims i 30 cèntims d'euro.

Així mateix, el Govern engegarà ajudes directes per un import de 450 milions d'euros per a empreses de transport de mercaderies i passatgers en funció del tipus de vehicle. En concret, la quantia serà de 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 euros per furgoneta i 300 euros per vehicle lleuger que inclou taxi, VTC i ambulàncies.

D'altra banda, s'ampliarà el termini de venciment de crèdits avalats per l'ICO fins a 8-10 anys i s'ampliarà el període de carència dels crèdits avalats per l'ICO en sis mesos. També es crearà una nova línia de crèdit avalada per l'ICO amb 12 mesos de manca, ha detallat la ministra.

Entre una altra de les mesures recollides en l'acord amb el Consell Nacional de Transports Terrestres, la ministra ha destacat que el Govern duplicarà el pressupost de les ajudes d'abandó a la professió de transportista passant de 10 a 20 milions d'euros en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2022.

Raquel Sánchez també ha avançat que el seu departament treballarà en un text de projecte de llei per a aplicar "com més prompte millor" al sector del transport de mercaderies els principis recollits en la llei de la cadena alimentària en relació als costos de producció, que serà presentada abans del 31 de juliol.

Crida per a reprendre l'activitat

Així, la ministra ha fet una crida a l'atur del transport, convocat des del 14 de març, per a "que es recupere la normalitat" i li ha reclamat a més que "siga responsable" i no genere "més incertesa" a la societat doncs les demandes "han sigut ateses". "No existeixen motius o ara excuses per a no reprendre totalment l'activitat i, per descomptat, el cessament immediat d'actes violents", ha subratllat.

En aquest context, ha posat l'accent que aquest acord s'ha forjat amb els "interlocutors del sector" que han sigut triats democràticament, és un "gran acord" i ha instat als manifestants al fet que li el lligen.

De forma paral·lela i unit al nou paquet que recull 30 mesures, la titular de Transports ha recordat algunes de les ja aprovades pel Govern en el recent Reial decret llei 3/2022, convalidat en les corts el passat 1 de març com la prohibició de les operacions de càrrega i descàrrega de la mercaderia per part dels conductors; la limitació a una hora dels temps d'espera en les zones de càrrega i descàrrega, amb dret a ser indemnitzats si s'excedeix d'aquest límit o el reforç de la inspecció de transport, que comptarà amb més mitjans per a lluitar contra el frau, entre unes altres.

Paper del sector

L'acord, que serà presentat pels membres de Comité a les seues associacions, haurà de ser confirmat al llarg d'aquest divendres pel sector per a la seua entrada en vigor en honor de que es puga recuperar la normalitat en un "sector estratègic" per a Espanya, tal com ha esmentat la ministra.

Per la seua banda, el president del Comité Nacional de Transport per Carretera, Carmelo González, ha recordat que la situació actual és excepcional i requereix, per tant, "mesures excepcionals", per la qual cosa ha posat en valor l'acord amb el departament que dirigeix Raquel Sánchez.

De la mateixa manera, ha assenyalat que l'ajuda de 500 milions per a sufragar el cost del combustible ha sigut una "qüestió important" de pactar igual que la publicació de la seua referència setmanal per a veure l'evolució del seu preu. "Esperem conéixer en quines mesures concretes es van a desenvolupar per a revitalitzar un sector imprescindible. El 97 % de les mercaderies es mouen per carreteres", ha apuntat.

Finalment, González ha destacat altres mesures que va convalidar el Congrés en el reial decret per a la sostenibilitat del transport, entre les quals va citar la reducció del temps d'espera o la prohibició de la càrrega i descàrrega per al transportista. A més, ha demanat disculpes "a totes aquelles empreses, autònoms i altres sectors" per un atur del transport que, segons ha dit, el Comité "mai ha volgut".

Arxivat a:

Destacats