El comerç valencià encara les campanyes de Black Friday i Nadal amb incertesa davant "possibles retards"

La falta de semiconductors i altres matèries primeres pot ocasionar una escassetat de productes

Guardar

Botiga al costat del Mercat Central de Valènciaa
Botiga al costat del Mercat Central de Valènciaa

Cada vegada queda menys perquè els comerços posen en marxa les seues respectives campanyes amb motiu de l'arribada de dates tan assenyalades com Nadal. No obstant això, en les expectatives dels comerciants pesa la incertesa. La falta de semiconductors i altres matèries primeres a nivell mundial pot ocasionar una escassetat de subministraments, la qual cosa podria derivar en possibles retards pel que a l'arribada de productes a les botigues es refereix.

Les campanyes de Black Friday i Nadal d'enguany seran atípiques en ser les primeres sense estat d'alarma i sense restriccions després de la Covid. I encara que els comerciants esperaven unes bones previsions, la veritat és que la reactivació comercial encara no avança al ritme que s'esperava en un inici.

Rafael Torres, president de Confecomerç -organització empresarial del comerç de la Comunitat que vetllaa pels interessos del sector i el foment de l'associacionisme- assenyala que són diverses les raons per les quals en el xicotet comerç “no s'albira un escenari similar al que teníem abans de la pandèmia”. Fonamentalment, es deu a factors “externs com l'increment dels costos energètics (llum, gas, gasolina), l'alça de la inflació (la desmesurada pujada de preus per l'encariment de les matèries primeres) i l'augment del transport com els nolis marítims que representen obstacles que estan alentint i contenint la reactivació comercial”.

Donades aquestes circumstàncies, les campanyes s'avancen i a això se li suma la previsió que estan tenint els consumidors d'adquisició de productes davant possibles “retards”. La majoria d'ells d'articles “relacionats amb telefonia, tecnologia, gaming o joguets, precisament a causa de la falta de semiconductors i altres matèries primeres que són l'origen de la falta de subministraments”, compte Torres.

Des de Confecomerç, recomanen al consumidor estar “atent i vigilant” davant les ofertes del comerç en línia, ja que “aprofitant l'estirada i la forta promoció que tenen aquestes campanyes algunes accions poden resultar fraudulentes”. És per això que conviden a fer les compres en el comerç físic de proximitat de la Comunitat Valenciana perquè “compta amb una oferta atractiva” i “amb un producte en botiga física que el client pot veure i tocar sense donar lloc a enganys”.

Així, els comerciants valencians centren les seues esperances en la campanya de Nadal per diversos motius. El primer d'ells és que enguany es reprenen els esdeveniments, la qual cosa representa un element diferencial, que potser permet reactivar el sector. I el segon d'ells és la suma de la motivació pels actes previstos amb motiu de les festes i el reprendre les celebracions.

El xicotet comerç a València

A l'hora de sumar-se a campanyes com la de Nadal o el Black Friday, no tots els comerços ho viuen igual. Les grans empreses i multinacionals tenen un recurs del qual poden traure beneficis en comparació amb el xicotet comerç: els descomptes. I és que amb aquestes campanyes, la baixada de preus d'alguns productes és molt gran. No obstant això, el xicotet comerç no pot permetre's la majoria de les vegades competir en aquest sentit amb grans superfícies.

Julia Martínez, gerent de l'Associació de Comerços València Centre, avisa del “doble tall” que poden suposar campanyes d'aquest tipus per al xicotet comerç. “Alguns comerciants se sumaran als descomptes i altres han decidit que no, perquè no els ix rendible”, afirma la gerent quant a la competència que pateix el sector enfront de les grans companyies.

Davant els problemes provocats per la falta de subministraments, que està afectant gran part del món, Martínez apunta al fet que això es notarà sobretot en els lliuraments. “En estar deslocalitzada la producció és més complicat. Així que, si algú pensa a avançar la seua compra per por d'això, que veja segons la necessitat i la urgència, però que avant com més prompte millor”, avisa.

Finalment, Julia Martínez valora l'última campanya de l'Ajuntament de València relativa als Bons Comerç com “molt positiva”, ja que “tant els comerços com els consumidors s'han implicat”. L'Ajuntament de València ha invertit un total de 972.750 euros per al Bo Comerç, així com 300.000 euros per a les compres en el centre.

 

Arxivat a:

Destacats