La desocupació en menors de 25 anys descendeix un 43% respecte a 2021 a la Comunitat Valenciana

Puig: "És la primera vegada que un mes de gener es comporta de forma tan positiva"

Guardar

Gent jove al carrer
Gent jove al carrer

La Comunitat Valenciana ha tancat el mes de gener amb unes xifres històriques d'ocupació, amb un descens total de 88.499 persones respecte a gener de fa un any, una reducció del 19,76%. Concretament, durant el mes de gener, s'han sumat al mercat laboral 12.188 persones, un 3,28%, situant la xifra total d'aturats en 359.296.

Aquesta baixada és especialment més forta entre la franja de persones més joves. Respecte al mes passat, actualment hi ha 4.142 menors de 25 anys que han trobat treball, una rebaixa del 14,75%. Si comparem les xifres amb gener de 2021, aquesta franja d'edat ha experimentat una baixada del 42,87%, en entrar al mercat laboral 17.960 joves.

Les xifres conegudes aquest dimecres mostren la millor dada d'un mes de gener de la història, amb 9 mesos consecutius reduint l'atur. En el balanç interanual, és a dir, de gener a gener, ha disminuït l'atur en 88.499 persones. Una altra dada rellevantés que la contractació indefinida en la Comunitat Valenciana ha crescut un 37% respecte al mes anterior.

El registre obtingut de contractes indefinits en un mes de gener és el segon millor de tota la sèrie disponibles (des de 1995, 28 anys), darrere del registrat el gener de 2007 a la fi del 'boom immobiliari', el millor dels últims 15 anys.

Enginyers de la planta de Ford a Almussafes
Enginyers de la planta de Ford a Almussafes

La Comunitat Valenciana, amb les millors dades

Unes xifres que xoquen amb les del conjunt de l'Estat espanyol, on el nombre total de persones parades registrades en les oficines dels serveis públics d'ocupació ha pujat en 17.173 aturats al gener (0,55%), fins a un total de 3.123.078. Per sexe, les dones desocupades sumen un total de 271.016 al gener, mentre que la xifra dels homes ascendeix a 142.280.

A la Comunitat Valenciana, la regió on més baixa la desocupació, li segueix Madrid (-9.750) i Illes Balears (-1.539). En les 14 autonomies restants apuja l'atur, destacant Andalusia (19.924), Canàries (4.337) i Extremadura (3.063).

Una situació millor que abans que la pandèmia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que aquestes dades reflecteixen que, per primera vegada, hi ha menys persones a la recerca d'ocupació que abans de la pandèmia. "Mai podem traslladar un missatge triomfalista, perquè encara hi ha 350.000 persones sense ocupació, però és la primera vegada que un mes de gener es comporta de forma tan positiva", assenyala el president.

Puig s'ha referit especialment al comportament de l'ocupació en la població juvenil, "un element essencial per a eixir de la crisi", demostrant que "des de l'estabilitat, cohesió i diàleg social s'està generant un bon escenari per a l'ocupació".

El secretari autonòmic d'Ocupació i director de Labora, Enric Nomdedéu, ha expressat la satisfacció del Consell, ja que, segons ha assenyalat, "estem davant unes xifres molt positives, que a més ens situen, ara ja sí, en nivells d'atur previs a la declaració de l'estat d'alarma", ha declarat. De fet, el nombre de persones parades es troba pròxima en el nivell de maig de 2019. "Des que es tenen dades, mai abans s'havia registrat un descens tan pronunciat durant el primer mes de l'any", incideix.

El secretario autonómico de Empleo, Enric Nomdedéu
El secretario autonómico de Empleo, Enric Nomdedéu

Gran descens en la construcció i en la indústria

El director de Labora ha posat en valor que la reducció de l'atur arriba a tots els sectors econòmics i a alguns de manera intensa. D'aquesta manera, destaca el sector de la construcció (-6,11%) o a la indústria (-3,39%).

Per a Nomdedéu les dades de l'atur, sumades a les de l'EPA constaten que la Comunitat Valenciana es troba "davant una clara consolidació de la tendència cap a la recuperació econòmica". Així mateix, ha mostrat la seua esperança que aquesta reactivació "es veja encara més reforçada per la normalització de la pandèmia i l'estímul a la demanda que suposarà l'arribada dels Fons Europeus de Recuperació".

Cal tindre en compte que durant el mes de gener, després de les contractacions de la campanya nadalenca, sempre s'ha registrat un increment de l'atur i una reducció de l'afiliació laboral, però enguany la suspensió de la renovació automàtica de la demanda d'ocupació ha incidit possiblement en una reducció d'aturats que mai s'havia produït al gener.

De fet, el gener de 2022 un total de 43.947 persones s'han donat de baixa de les llistes d'aturats per no haver renovat la seua demanda d'ocupació, quasi el doble de les quals es van donar de baixa per aquest motiu en 2020 (23.132).

Destacats