Consum posa en valor el cooperativisme per la seua contribució a la societat i al territori

Quatre cooperatives han intercanviat experiències sobre l'economia social en l'Encontre #Decirhaciendo

Guardar

XI Encontre #DecirHaciendo de Consum
XI Encontre #DecirHaciendo de Consum

Consum ha celebrat este dimarts el XI Encontre #DecirHaciendo. La jornada, que s'emmarca dins dels actes de "València, Capital Espanyola de l'Economia Social 2024", ha reunit quatre representants de cooperatives sota el lema 'Empreses amb valors'. Durant la trobada, s'ha destacat que el 85% dels valencians i valencianes identifica a les cooperatives dins del teixit empresarial per la seua contribució a la societat i al territori.

Així es desprén de l'últim informe "Notorietat i Imatge del Cooperativisme en la Comunitat Valenciana" de la Confederació de Cooperatives (CONCOVAL), que destaca a més que el grau de reconeixement d'este model econòmic s'ha incrementat quasi un 30% en els últims 20 anys fins a aconseguir el 88,5% actual.

Amb més de 2.700 cooperatives actives i 61.000 ocupacions directes només en la Comunitat Valenciana, durant l'acte s'ha destacat el bon estat de salut d'este sistema, que representa el 7,10% de PIB regional, amb més de 8.900 milions d'euros, en 2023.

En la trobada ha participat la CEO i fundadora de la productora audiovisual alacantina 'MakinAcción', Verónica Cerdán, el director general de la cooperativa agrícola del Baix Maestrat 'Benihort', Guillermo Edo, el cofundador de l'energètica 'Eclekte', Eduardo Martín i l'executiva de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat de Consum, Teresa Bayarri.

"Treballem des del territori, amb històries quotidianes, amb persones com a protagonistes, perquè el més menut, el més local, és el més gran que hi ha", ha explicat Verónica Cerdán, que ha posat l'accent en la cooperativa com a fórmula d'organització de diferents professionals d'un mateix sector; en este cas, l'audiovisual. "El nostre ADN, els nostres valors, que compartim des de l'inici..., tot necessitava una forma jurídica que s'ajustara com l'anell al dit i que finançara el nostre propòsit, que és, en definitiva, desenvolupar una creativitat transformadora, i eixa fórmula la vam trobar en la cooperativa", ha conclòs.

D'altra banda, Guillermo Edo ha destacat en la seua intervenció la necessitat d'evolucionar i tindre els ulls oberts a noves línies d'acció per a mantindre les cooperatives sempre vives. "En els últims anys hem diversificat molt la nostra activitat per donar servicis als nostres llauradors, i n'estem molt satisfets. Tenim una secció hortofructícola molt important, comptem amb una àrea d'adobs i subministraments, instal·lacions de reg gota a gota i transport propi... Sempre s'han de tindre en compte nous camins i no deixar de moure's", ha assenyalat el responsable de la veterana cooperativa agrícola.

Valor diferencial

A continuació, Martín ha posat en valor el rol crucial que haurien de tindre les empreses, encara més les noves, en el desenvolupament social, a l'hora d'abordar temes com la desocupació, la transició ecològica i la discriminació. "El fet de ser una cooperativa va molt més enllà de tindre la propietat compartida d'un projecte. Ser una cooperativa implica crear i mantindre una sèrie de valors cooperatius que han d'estar presents en tot moment. Si això no és així, no tens res a fer contra altres competidors. Si creus en això, pots arribar on vulgues i, a més, gaudir-ho moltíssim més", ha apuntat.

Bayarri ha tancat la jornada destacant l'aportació de les cooperatives a la sostenibilitat, inclús abans que s'anomenara així. "Som conscients que la sostenibilitat empresarial és un llarg camí que hem de caminar cada dia, fent progressos a poc a poc, però sent honestos i dient les coses quan les fem, DecirHaciendo. Perquè dir que treballem en este sentit no té res de roín", ha apuntat. A més, segons ha indicat, treballar estos valors incrementa el nivell d'acolliment de les organitzacions per part de la societat. De fet, tal com sostenen els informes de la consultora experta en reputació RepTrak, les persones que consideren que les cooperatives són bones per a la societat són les que millor valoren Consum, que en el que portem de 2024 té una puntuació mitjana de 73,2 sobre 100.

Arxivat a:

Destacats