El Consell, "confiat" pese al retard de l''esquelet' del nou sistema de finançament

Puig i Oltra advoquen per donar un marge al Govern central i Baldoví insisteix que "després de 30 anys d'infrafinançats l'important és que, siga hui o la setmana que ve, aquesta remodelació tire a caminar"

Guardar

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, i el president de la Generalitat, Ximo Puig
La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, i el president de la Generalitat, Ximo Puig

Les comunitats autònomes segueixen sense conéixer quina serà la proposta del govern central per al nou model de finançament autonòmic. Dos dies després de finalitzar el mes de novembre, termini marcat pel Ministeri d'Hisenda per a presentar l''esquelet' del nou sistema que acabe amb l'infrafinançament d'alguns territoris de l'Estat, no hi ha notícies sobre aquest tema, malgrat que s'insisteix que serà "imminent".

Malgrat aquest nou retard, els partits del Botànic donen un marge d'actuació al Govern central, ja que entenen que s'està treballant en això. El diputat en el Congrés per Compromís, Joan Baldoví, recorda que "portem 30 anys infrafinançats i 10 anys de reivindicacions en els quals hi ha hagut governs amb majories absolutes, com el del PP, que ho podia haver canviat i no ho va fer". Per a Baldoví "després de tot aquest temps, uns dies més no poden entelar allò que ha aconseguit Compromís, el compromís per part del Ministeri que s'haja de presentar".

El diputat valencià insisteix que "la ministra María Jesús Montero ho ha repetit en totes les seues declaracions, en seu parlamentària, en la seua visita a València, en diferents comunicats del Ministeri... No serà hui, serà demà o passat, però si portem més de 30 anys amb un mal finançament i ara tot indica que hi haurà criteris favorables per als interessos valencians no podem més que estar satisfets".

Una negociació complexa

La reforma del sistema de finançament autonòmic concerneix una gran dificultat en contraposar els interessos de diferents regions, fins i tot governades pels mateixos partits. És el cas de Múrcia amb Galícia o Castella i Lleó, on governa el Partit Popular, o la mateixa Comunitat Valenciana amb Castella-la Manxa, on governa el PSOE i Podemos, a més de Compromís en el territori valencià.

La solució passa per un increment de la partida destinada al finançament autonòmic per part del govern central. Tal com destaca Joan Baldoví "en aquest nou sistema s'haurien de posar més recursos per a arribar a un acord. No es tracta de llevar a un per a donar a altres o d'estirar la manta per a destapar a un altre. Es tracta que la manta necessita uns recursos que ha de posar el govern per a atendre els serveis bàsics que el govern té delegats en les comunitats autònomes, com la sanitat o l'educació".

"No podem tirar-nos els trastos unes comunitats contra unes altres, el que hem de fer és que hi haja un finançament just per a tots els territoris amb indiferència dels seus interessos i característiques".

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, intervé en una roda de premsa anterior a una Junta de Portaveus en el Congrés dels Diputats
El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, intervé en una roda de premsa anterior a una Junta de Portaveus en el Congrés dels Diputats

Puig i Oltra, confiats

Davant aquest nou retard, les reaccions de Ximo Puig i Mónica Oltra, president i vicepresident de la Generalitat Valenciana, han sigut de prudència i confiança. Per al cap del Consell "més enllà d'una data en concret, el que és fonamental és que hi haja voluntat de buscar un acord" en tractar-se d'"un problema complex, que no depén únicament del Govern. L'important és que hi haja punts de trobada". Per això, el desig de Puig és que "com més prompte millor es posara de manifest aquest avanç del Govern, però, en si mateix, això no solucionarà la qüestió, és un pas més, però volem que es produïsquen tots els passos definitius".

Per a Mónica Oltra "és obvi que el termini no s'ha complit" però ha advocat per esperar a veure si és veritat eixa pròxima presentació. "El rellotge ja està fent tic toc i s'està sentint, però confiarem", afegint que estan "esperançats i confiats" que l''esquelet' arribe en les pròximes hores.

Els empresaris, molestos

Per part seua, des de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) han mostrat el seu malestar per "el nou incompliment" de la ministra d'Hisenda. El seu president, Salvador Navarro, ha anunciat que demanarà una reunió de la Plataforma Per un Finançament Just per a veure quines actuacions adopten davant aquesta "falta de compromís".

Des de Bloc i País, el corrent sobiranista de Més Compromís (antic Bloc), s'ha instat a Compromís, en un comunicat, a forçar a la Generalitat a "condemnar i pressionar amb contundència" per a evitar que el Ministeri d'Hisenda torne a incomplir el seu compromís i "donar resposta a les manifestacions de quasi tota la societat civil i política valenciana del passat 20 de novembre".

Caldrà esperar, per tant, a les pròximes hores per a veure si hi ha nous moviments sobre aquest tema encara que, com ressalta Baldoví, "després de 30 anys de mal finançament i 7 anys de sistema caducat, l'important és que, siga hui o la setmana que ve, aquesta remodelació de sistema de finançament comence a caminar".

Destacats