El teixit industrial valencià experimentarà el canvi més "ambiciós" des dels anys 80. Amb estes paraules el president de la Generalitat, Carlos Mazón, presentava l'Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana per als pròxims quatre anys. Una estratègia "rigorosa i realista", remarcava el cap del Consell, que transformarà la indústria valenciana per a adaptar-la a les noves necessitats del mercat.
Per a això, s'han desenvolupat 9 pilars, 22 línies estratègiques i 47 accions que se centraran en la transició digital de les empreses; la competitivitat tecnològica i innovadora; el creixement industrial; la millora i l'ampliació del sòl industrial; la internacionalització de les empreses valencianes; la sostenibilitat i sobirania energètica; el foment del talent; la simplificació administrativa; i la participació i governança.I és que l'objectiu no és un altre que aconseguir que "les empreses valencianes siguen més modernes, competitives, sostenibles i innovadores perquè continuen sent un dels motors del desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana", apuntava el cap del Consell.
Una aposta ferma i decidida del govern de Mazón que comptarà amb un pressupost de més de 2.000 milions d'euros en els pròxims quatre anys – que propiciaran una inversió privada induïda de més de 10.000 milions d'euros – perquè el pes de la indústria valenciana en el PIB passe del 14,8% al 20%.
D'esta manera, la Generalitat Valenciana impulsarà una sèrie d'accions per a adaptar la indústria als nous desafiaments. Entre elles destaca la creació del Hub d'Impuls de Sòl Industrial, que comptarà amb personal i pressupost propi i treballarà estretament amb l'Oficina Valenciana d'Inversions. En este punt, el president ha posat en valor que esta iniciativa permetrà no sols modernitzar i millorar les àrees ja existents, sinó "captar nou sòl per a incrementar en fins a 10 milions de metres quadrats el sòl industrial valencià en els pròxims sis anys".
Un hub que ajudarà, sens dubte, al creixement industrial de la Comunitat Valenciana, i que estarà acompanyat d'actuacions que seguiran la línia de la transició energètica, la transformació digital i la recaptació de talent.
Les principals actuacions de l'Estratègia de Reindustrialització
A més del Hub d'Impuls de Sòl Industrial, Mazón ha anunciat que es reforçarà l'oferta formativa per a "augmentar en un 10% els llocs de treball qualificats en el sector industrial que afavorisca la captació i retenció del talent i capital humà". I en esta línia, es desenvoluparà el projecte Llave en Mano CPI en la qual la Generalitat actuarà com el primer comprador de solucions innovadores, per a fer costat a les empreses des de la idea inicial fins al finançament d'un prototip real.
Un altre dels eixos d'esta estratègia és el desenvolupament d'infraestructures estratègiques per a millorar les àrees industrials de la Comunitat Valenciana. Així, ha fet referència a l'Eix de la Ceràmica de Castelló, l'Autovia de la Vega Baixa o l'estació intermodal de Sagunt, al mateix temps que ha reclamat al Govern central que "complisca la seua part amb el Corredor Mediterrani, l'ampliació del Port de València i dels aeroports d'Alacant-Elx i Manises".
Així mateix, ha advocat per fomentar el creixement industrial, especialment dels clústers i agrupacions empresarials en sectors estratègics per al que "s'arbitraran mecanismes que faciliten la col·laboració entre pimes, centres d'investigació i universitats". D'esta manera, l'Estratègia també s'asseu en la digitalització de les empreses i reforçar la competitivitat tecnològica. Per a això, se sumarà els nous agents d'innovació de proximitat que s'encarregaran de facilitar la transferència i explotació del coneixement des de les entitats d'R+D a les empreses.
Sobre este tema com ha anunciat el cap del Consell, "esta setmana, es concediran 48,5 milions d'euros a 787 pimes industrials perquè invertisquen en actius materials i immaterials i modernitzen les seues línies de producció". Esta ajuda suposarà una inversió total per a les empreses de 166,5 milions d'euros i afavorirà "el manteniment de més de 22.000 ocupacions".
En matèria d'internacionalització, el pla de Reindustrialització contempla la realització de més de 250 accions en els pròxims quatre anys que beneficiaran a més de 8.000 empreses per a augmentar la presència en mercats globals, sumar noves empreses exportadores i posicionar a la Comunitat Valenciana com a destinació per a la inversió productiva.
Finalment, es presentarà un Pla Director Energètic Integral de la Comunitat Valenciana que integrarà, sota una coordinació única, tots els plans d'acció per a aconseguir la sobirania energètica en el territori valencià, prestant especial atenció a l'hidrogen verd, el biogàs i l'energia solar i eòlica. D'esta manera, el cap del Consell s'ha marcat com a primers objectius "aconseguir els 6.000 megavats de potència fotovoltaica i els 4.000 d'energia eòlica".
Accions que aniran lligades a una simplificació administrativa. En este punt, el president Carlos Mazón s'ha compromés a eliminar en un 20% els tràmits burocràtics per als projectes industrials.