La Comunitat Valenciana millora les xifres de l'atur del conjunt d'Espanya

Durant el 2022 s'ha reduït l'atur un 8,64% en l'Estat i un 9% en la Comunitat Valenciana

Guardar

Entrada de la nova tenda Zara del carrer Don Juan de Àustria de València
Entrada de la nova tenda Zara del carrer Don Juan de Àustria de València

La Comunitat Valenciana tancava el passat cap de setmana l'any 2022 amb unes dades d'ocupació que milloren la mitjana del conjunt de l'Estat espanyol. I és que, malgrat l'actual context econòmic, marcat per les conseqüències de la invasió d'Ucraïna i la recuperació de l'economia després de la pandèmia, els plans impulsats pel Consell han permés mantenir l'ocupació i, fins i tot, millorar les xifres respecte al 2021.

Concretament, en el transcurs de tot l'any 2022, un total de 33.241 persones han deixat d'estar aturades en el territori valencià, la qual cosa equival a una reducció del 9%, superior a la mitjana espanyola, que s'ha situat en el 8,64%. També l'afiliació a la Seguretat Social s'ha incrementat un 2,62% (52.973 persones més), lleugerament per damunt de la mitjana de l'Estat, que ha aconseguit el 2,38%.

Respecte al mes de novembre, al desembre 1.052 persones (-0,31%) han deixat d'estar aturades. La xifra de persones inscrites en Labora és la menor d'un mes de desembre des de l'any 2007.

S'incrementen les ofertes gestionades per Labora

El secretari autonòmic d'Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu, considera aquestes xifres com molt positives. "La Comunitat Valenciana tanca 2022 amb una millora molt significativa de l'atur", afirma al mateix temps que destaca alguna de les xifres que avalen l'efectivitat de Labora en el seu treball.

En aquest sentit, les ofertes d'ocupació gestionades pel Servei Valencià d'Ocupació, Labora, s'han incrementat un 40% en 2022 respecte a l'any anterior, representant al voltant de 10.000 ofertes gestionades més. A més, 6.000 persones han participat enguany en alguns dels set plans locals d'ocupació impulsats per Labora: Avalem Joves Plus, Avalem Experiència Plus o Avalem Territori.

Per això, Nomdedéu ressalta que "tanquem l'any amb una millora notable de les xifres d'ocupació i també amb un reforç important de l'efectivitat de les polítiques que impulsem des de la Generalitat i des de Labora".

Unes xifres que serveixen de baló d'oxigen de cara al futur més immediat, ja que 2023 estarà marcat per la inflació i una possible recessió. "Des de Labora confiem que, com ha anat succeint aquests últims mesos, la situació tendisca a estabilitzar-se i millorar. Des de la Generalitat i de Labora ho seguirem bé a prop i continuarem impulsant polítiques d'ocupació que milloren la vida de les valencianes i valencians", afirma el secretari autonòmic d'Ocupació.

El secretario autonómico de Empleo, Enric Nomdedéu
El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu

Baixada en el sector serveis

El sector dels serveis ha sigut el que ha liderat la baixada de l'atur en la Comunitat Valenciana aquest mes de desembre, coincidint amb la campanya de Nadal, amb 1.227 aturats menys respecte al mes anterior; seguits pel col·lectiu sense ocupació anterior, amb 164 aturats menys.

En canvi, en la construcció ha augmentat en 259 persones; en indústria, 72; i en agricultura, 8.

Els resultats per gènere són també un reflex d'aquestes diferències sectorials: l'atur ha disminuït significativament entre les dones (-0,94%), mentre que ha augmentat en els homes (+0,67%), la qual cosa és degut a les xifres moderadament negatives que han registrat els sectors més masculinitzats.

Finalment, i pel que respecta a la contractació, en el mes de desembre de 2022 s'han registrat 104.916 contractes, la qual cosa suposa una baixada intermensual de 32.379 contractes (-23,58%), dels quals 47.273 són indefinits i 57.643 són temporals.

Destacats