La Comunitat Valenciana creixerà un 4 %, superant la mitjana espanyola, segons la CEV

Així ho indica en el seu Informe de Conjuntura i Perspectives Econòmiques del primer trimestre de 2022

Guardar

 Els enginyers són dels treballs més demandats en la Comunitat
Els enginyers són dels treballs més demandats en la Comunitat

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) preveu que l'economia de la Comunitat Valenciana cresca quatre punts percentuals en 2022, superant la mitjana espanyola i la mitjana de la zona euro. Així ho recull en el seu Informe de Conjuntura i Perspectives Econòmiques sobre el primer trimestre de 2022, on elabora una anàlisi de l'economia de la comunitat.

En concret, l'Autoritat Independent de Responsabilitat (AIReF), que té per objecte vetlar per la sostenibilitat de les finances públiques com a via per a assegurar el creixement econòmic i el benestar de la societat espanyola a mitjà i llarg termini, ha estimat que l'economia valenciana havia avançat en el primer trimestre de 2022 un 0,7%. "Per al conjunt de l'any, en un escenari semblant amb alts nivells d'incertesa, l'economia de la Comunitat podria créixer per sobre del 4% i a nivells superiors als de la mitjana d'Espanya i de la zona euro", declara l'informe.

Malgrat la incertesa generada per la guerra a Ucraïna, i que ha tingut especial rellevància en l'augment dels preus de l'energia i de les matèries primeres, les expectatives de futur segons la CEV són positives, sobretot a la millora del turisme, les inversions i el calat dels fons europeus a la Comunitat Valenciana.

Situació segons sector econòmic

El sector primari, que és l'encarregat d'extraure la matèria primera directament de la naturalesa, té unes previsions negatives segons el citat informe. Aquesta situació és deguda principalment a l'escalada dels costos de producció per la guerra d'Ucraïna, la incapacitat dels productors per a repercutir en els preus que perceben i pels danys provocats per les condicions climàtiques adverses.

El campo valenciano sufre las consecuencias de las heladas
El camp valencià pateix les conseqüències de les gelades

Respecte al secundari, que reuneix a la indústria i a la construcció, les dades del primer trimestre de 2022 són favorables. No obstant això, els sectors que més depenen de la producció energètica i de les matèries primeres han desaccelerat el seu creixement. En quant a la construcció, ha mostrat en el primer trimestre signes de consolidació malgrat la baixada del nombre d'hipoteques signades.

El sector terciari o sector serveis, és el que millor ix aturat en les previsions de la CEV. En gran part, aquestes dades positives, són gràcies a la situació favorable de l'hostaleria, que ha pogut millorar gràcies a la bona situació sanitària. A més, el turisme ja s'ha acostat a nivells precrisi.

Món laboral

Durant el primer trimestre de 2022, el nombre d'aturats de la Comunitat Valenciana ha descendit 10,68 punts percentuals respecte al trimestre anterior. A més, la taxa d'atur ha descendit fins al 12,85%, més d'un punt respecte a les dades de l'últim trimestre de 2021. Cal destacar que aquestes dades, des de gener de 2022, assenyalen que el nombre de persones parades se situa ja per sota dels previs a la crisi.

A més, la contractació ha tingut un gran canvi respecte a la tipologia d'aquests. La Comunitat Valenciana va tancar el primer trimestre de l'any amb més d'un milió i mitjà de contractes, dels quals el 70,77% van ser indefinits. És així com la taxa de temporalitat de contractació de la comunitat se situa en el 29,23%, menys de quatre punts percentuals respecte a la mitjana espanyola.

L'inflació, el principal problema

La pujada generalitzada dels preus és el principal problema per al creixement de l'economia espanyola. Actualment, l'Índex de Preus al Consum (IPC), indicador que mesura el nivell de preus de la cistella de productes mitjana d'Espanya, indica que els preus han pujat a Espanya un 10,2%. Concretament a la Comunitat Valenciana, els preus han pujat un 8,6%, més de punt i mitjà per sota de la mitjana nacional.

Una dona compra uns productes en un supermercat
Una dona compra uns productes en un supermercat

De cara al futur més pròxim, la incertesa sobre la durada de la guerra i la seua incidència en els mercats energètics i de matèries primeres pertorba les decisions dels agents econòmics i entela, per això, tot pronòstic macroeconòmic. Malgrat això, el futur de l'economia valenciana, malgrat ser incert, es preveu creixent.

Destacats