Caixa Ontinyent desenvolupa un programa pioner d'educació financera

Arriba fins a persones i col·lectius de diferents edats i condicions a través de mitjans i canals diversos amb gran protagonisme de la difusió online

Guardar

Seu central de Caixa Ontinyent
Seu central de Caixa Ontinyent

Hui, 4 d'octubre, se celebra el Dia de l'Educació Financera, una iniciativa promoguda per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMVA) i el Banc d'Espanya en el marc del Pla d'Educació Financera, en col·laboració amb diverses institucions i entitats. Porta celebrant-se des de l'any 2015 cada primer dilluns del mes d'octubre amb l'objectiu de conscienciar de la importància d'estar financerament formats.

Caixa Ontinyent, l'única caixa d'estalvis valenciana, disposa d'un pla enfocat a tots els públics, que té com a objectiu posar a la disposició de la ciutadania material i eines que ajuden a comprendre millor el món financer, i aplicar els coneixements per a poder gestionar amb èxit l'economia de les persones.

En aquest sentit, l'Educació Financera ens aporta coneixements, capacitats i habilitats per a aprendre a gestionar i planificar les finances en cada etapa de la vida, a prendre millors decisions financeres que afecten els nostres recursos i a ser consumidors racionals i intel·ligents.

La Fundació Caixa Ontinyent ha decidit impulsar un programa propi i específic d'educació financera considerant que es tracta d'una necessitat bàsica no coberta actualment pel sistema docent. A més, les iniciatives públiques i privades d'aquest camp són encara disperses, dispars i amb un limitat abast.

En aquest sentit, les dades d'avaluació disponibles mostren que el nivell d'alfabetització financera a Espanya és inferior a la mitjana internacional i es detecta una alta demanda per part de la societat, especialment després de la recent crisi financera i econòmica.

En definitiva, tal com es destaca per part de Caixa Ontinyent, l'Educació Financera ens aporta una millora de la gestió econòmica de les nostres finances, ja que totes les persones, al llarg de la seua vida, s'enfrontaran a situacions on hauran de prendre decisions relacionades amb l'estalvi, el consum, el finançament, les inversions, l'emprenedoria, la jubilació, etc.

Obra Social

Caixa Ontinyent és l'única entitat financera a la Comunitat Valenciana que reverteix els seus beneficis en la societat en forma d'obres socials, equivalent a la part que altres entitats destinarien a retribuir als seus propietaris. Una labor social que permet, d'una banda, millorar la qualitat de vida de les persones, i, per una altra, contribuir a la vertebració de la zona i evitar la despoblació.

En els últims 10 anys Caixa Ontinyent ha destinat 14 milions d'euros a obres socials. Una activitat singular que, any rere any, ha anat aportant recursos i activitats en tot el seu àmbit d'actuació. De fet, l'obra social de l'entitat valenciana disposa de 25 centres en funcionament en 11 localitats, amb 274 llocs de treball directe, desenvolupa anualment 89 activitats, col·labora amb 92 col·lectius i beneficia a 174.000 persones.

Amb el romanent acumulat d'exercicis anteriors, l'Assemblea General aprovava a la fi de maig el pressupost d'Obra Social per a 2021, xifrat en 1,2 milions d'euros. Amb ell es mantenen els programes ja establits: centres implantats, publicacions, col·laboració amb col·lectius, presència en Campus i gestió de fundacions participades.

Oficina de Caixa Ontinyent
Oficina de Caixa Ontinyent

Mont de Pietat

Dins de l'obra social destaca, especialment, l'actuació a través de la Fundació Caixa Ontinyent, que ha recuperat i té en funcionament el Mont de Pietat. Es tracta d'una activitat que té per finalitat concedir microcrèdits amb la garantia d'una joia o objecte de naturalesa similar mitjançant un procediment àgil i senzill: un perit professional taxa la joia determinant el seu valor de mercat, el Mont de Pietat ofereix un crèdit per import de fins al 75% del seu valor, i l'operació se signa en l'acte, rebent el client l'import del préstec i deixant la joia en el depòsit com a garantia.

El préstec té un termini d'un any, renovable fins a tres, però el client pot recuperar la joia en qualsevol moment retornant el capital rebut i abonant les despeses de taxació i els interessos reportats fins al moment de la recuperació. Una vegada finalitzat el termini, si el client no recupera la joia, el Mont de Pietat pot subhastar-la destinant l'import rebut a retornar el capital prestat, pagar els interessos i despeses. El que excedisca, es posarà a la disposició del client.

Procés de digitalització

L'entitat valenciana es troba immersa en un procés de digitalització i manté el compromís d'evolucionar, millorar i ampliar els serveis online per als seus clients. Així, a la renovació de la seua banca electrònica i App se suma la intensificació de la seguretat amb l'increment de paràmetres per a la identificació del client, donat l'elevat increment d'operacions a través dels seus canals digitals.

Caixa Ontinyent ha reforçat, a més, la seua oficina digital, ha implantat un sistema de pagament mòbil, ha renovat i ampliat l'operatòria dels seus caixers electrònics, i treballa per a impulsar els sistemes perquè els clients puguen operar, en les mateixes condicions, tant a través del lloc web com de les seues oficines.

Concretament, prop d'un 60% dels clients de Caixa Ontinyent ja opera principalment de manera online, unes xifres que s'han accentuat en l'últim any amb la crisi sanitària, i amb la necessitat i recomanació d'usar més els canals digitals.

Arxivat a:

Destacats