2035, any en què ens acomiadarem dels cotxes a combustió

El Parlament Europeu aprova la proposta de posar fi a la venda de vehicles a gasolina, dièsel i híbrids

Guardar

Un cotxe circula per un un carrer
Un cotxe circula per un un carrer

Els vehicles a gasolina, dièsel i híbrids tenen els anys comptats. El Parlament Europeu ha marcat la data límit per a la seua comercialització: l'any 2035. Així, a partir d'aquesta data, no es podran vendre turismes i vehicles comercials nous amb motor de combustió o híbrids, una limitació marcada en 2040, però que ara s'avança cinc anys.

En la Comissió de Medi Ambient es va aprovar ahir per majoria (339 vots a favor, 249 en contra i 24 abstencions) l'informe cap a la descarbonització del transport que permet iniciar un avanç gradual amb un objectiu intermedi de reducció del 55% de les emissions contaminants dels nous cotxes i furgonetes en 2030 i reduir-les a zero cinc anys després.

Ara, els ministres de Medi Ambient hauran de decidir la seua posició sobre aquests objectius a finals de juny, abans d'iniciar les negociacions amb el Parlament. S'espera que la llei definitiva s'aprove a la tardor.

Cal destacar que a Espanya, l'any passat, es va aprovar en el Congrés dels Diputats la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que, entre els seus objectius, recollia que la data per a deixar de vendre aquests tipus d'automòbils i vehicles comercials de combustió i híbrids era l'any 2040. Una norma que s'haurà d'adaptar quan a la fi d'aquest 2022 veja la llum verda la nova llei europea.

Actualment, al voltant del 64% de turismes en circulació tenen més d'una dècada, i l'edat mitjana del parc mòbil supera els 13 anys d'antiguitat sent una gran majoria de combustió. En aquest sentit, la transició cap a un parc net sembla complicada en els pròxims 13 anys, per la qual cosa, malgrat l'entrada en vigor d'aquesta mesura, tot indica que passaran més anys fins que desapareguen completament aquest tipus de vehicles dels nostres carrers, ja que no es prohibirà la seua circulació.

A més, entre les mesures ratificades pel Parlament Europeu, també es prohibiran els vehicles que utilitzen biocombustible, malgrat suposar un estalvi de fins al 85% de CO₂ respecte a la gasolina tradicional. Un colp al sector de cotxes esportius que havien dirigit el seu desenvolupament cap a motors de combustió amb aquesta mena de combustible verd sintètic.

Arxivat a:

Destacats