"Volem llegir fàcil" fomenta l'accessibilitat a lectura per a les persones amb discapacitat intel·lectual

La iniciativa reclama a l'Administració la compra de llibres en lectura fàcil, així com que aquesta s'incorpore als documents oficials

Guardar

campaña lectura fácil
campaña lectura fácil

El passat 23 d’abril, Dia del Llibre, més de cinquanta persones amb discapacitat intel·lectual van participar en una acció conjunta en línia, organitzada per l’associació Plena Inclusió Comunitat Valenciana. Van llegir fragments del llibre Mujeres inspiradoras, de Sara Rodríguez en lectura fàcil. La iniciativa "Volem llegir fàcil" pretén posar en focus en la necessitat d’aquest tipus de llibres, que utilitzen una metodologia de frases curtes, subjecte, verb i predicat, que explica les paraules complicades i que no utilitza temps verbals complexos entre altres qüestions, sobretot en les biblioteques, ja que actualment en són poquíssimes les que s’han sumat al repte de trencar qualsevol classe de barrera per a aconseguir l’accessibilitat universal.

I és que les limitacions físiques o arquitectòniques són les visibles per a la ciutadania en general i són les que s'utilitzen amb freqüència per a denunciar que l'accessibilitat universal no està plenament garantida per a totes les persones. Tanmateix, existeix un desconeixement majoritari de què implica el concepte 'accessibilitat universal' i que va molt més enllà de l'accés físic, la qual cosa suposa que les persones puguen agafar i manipular objectes còmodament, així com desplaçar-se, arribar, entrar i romandre en diferents llocs de manera còmoda. Per a completar la definició caldria afegir, en primer lloc, l'accessibilitat sensorial, que implica que les persones puguen accedir, a través dels sentits, a la informació necessària per a manipular objectes i desplaçar-se pels votants i que ho facen de manera còmoda. I, en segon terme, l'accessibilitat cognitiva, que significa que les persones entenguen el significat del seu entorn i dels objectes i puguen accedir a la informació per a utilitzar-los de forma còmoda i fàcil.

Campaña de Queremos leer fácil de Plena Inclusión

Accés a la cultura universal

Aquest tipus d'accessibilitat és, segons subratllen els col·lectius que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, el més desconegut no sols per la societat, sinó per les mateixes administracions autonòmiques i locals, que es troben en una fase molt embrionària pel que fa a l'avaluació de les barreres que dificulten l'accés d'aquestes persones en molts àmbits de la vida quotidiana. "Les persones amb dificultat de comprensió són les principals beneficiàries de l'accessibilitat cognitiva, però enriqueixen i milloren l'experiència de totes les persones", assenyala Vicen Castillo, gerent de Plena Inclusió Comunitat Valenciana, una oenagé sense ànim de lucre i que és ’entitat més representativa del sector en la Comunitat Valenciana, amb un total de 59 associacions i més de 7.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

Campanya Volem llegir fàcil de Plena Inclusió

En aquest sentit, la responsable del moviment d'associacions de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament i les seues famílies subratlla que les dificultats de comprensió no són únicament característiques d'aquestes persones, sinó que també les presenten col·lectius com ara les persones majors, les persones analfabetes, les persones migrants, els turistes que no coneixen l'idioma o els xiquets més menuts. "Per això quan diem que l'accessibilitat universal és beneficiosa per a tota la ciutadania ho fem amb coneixement de causa. Dissortadament, ens trobem amb una societat que no és inclusiva, que encara no ha entés que tots tenim el mateix dret a accedir a tot en les mateixes condicions d'igualtat amb independència de les nostres capacitats", explica Castillo

Biblioteques conscienciades

En aquest sentit, són moltíssimes les persones amb discapacitat intel·lectual les que desitgen gaudir de les mateixes lectures que la resta. "Encara que la majoria de les novel·les poden ser difícils de comprendre, les persones amb discapacitat tenen dret a no estar condemnades de per vida a llegir únicament llibres infantils i juvenils. Cal que existisquen en les biblioteques més exemplars amb la metodologia de lectura fàcil", reclama la responsable de comunicació de Plena Inclusió, Blanca Barberá. A més dels llibres, demanen que documents oficials, formularis, pàgines web, lleis i receptes mèdiques siguen validats per experts en lectura fàcil. Això significa que un grup de persones que tenen dificultats per a llegir ha de comprovar que el text és comprensible. "Volem lectura fàcil ben feta i per això les persones que adapten i validen textos han de tindre formació", insisteix Barberá.

La d’enguany és la tercera iniciativa, amb relació al Dia de Llibre, que l’entitat, que va col·laborar en el rodatge de la reeixida pel·lícula "Campeones", posa en marxa per a sensibilitzar la societat. I els resultats van arribar a poc a poc. "L’impacte més gran l’hem tingut als municipis on tenim representació de l’associació, ja que aquestes persones s’encarreguen de parlar amb la persona encarregada a l’Ajuntament i les biblioteques", explica Barberá. A València, també hi ha interés i cada vegada hi ha més biblioteques de la xarxa municipal que en compren exemplars de lectura fàcil, apunten des de l'entitat, que valora els esforços de l'Administració per a aconseguir una societat més igualitària per a totes i tots.

Destacats