El segell de Pérez Pont continua en el Consorci de Museus fins a 2026

La gran majoria de mostres i activitats que conformen la programació d'enguany van ser aprovades durant la direcció de José Luis Pérez Pont

Guardar

José Luis Pérez Pont durant la presentació de l'exposició de Paloma Navares en el CCCC al costat de l'artista i la seua comissària
José Luis Pérez Pont durant la presentació de l'exposició de Paloma Navares en el CCCC al costat de l'artista i la seua comissària

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha iniciat una nova etapa després del cessament per la Conselleria de Cultura sobre la base de pressumptes "greus incompliments" a José Luis Pérez Pont el novembre passat, que el treballador ha denunciat ja davant la Justícia per considerar-lo improcedent. L'exdirector deixa una herència que es resumix en 2,6 milions de visitants, més de 7.000 activitats culturals i 700 exposicions entre 2016 i la seua destitució, però encara va més enllà. I és que el segell del gestor cultural seguirà present en pràcticament tota la programació d'enguany, i fins i tot, en 2025 i part de 2026, quan hauria finalitzat el seu contracte.

De manera general, els qui es dediquen a la gestió cultural preparen la seua proposta artística amb mesos o anys d'antelació, en funció de la magnitud del centre o de la programació que volen dirigir al seu públic. Només així seria possible encaixar les peces de l'engranatge que requerix el sector cultural, amb grans equips darrere de qualsevol obra que han de coordinar-se amb les institucions que els programen.

Així ha ocorregut amb la programació expositiva i d'activitats que ha presentat el CMCV per a 2024. Mentre que la Conselleria de Cultura ha assenyalat que l'anterior gerent "no va deixar la programació d'activitats de 2024 ni tancada, ni programada, ni pressupostada" i que s'oferiran noves propostes amb l'aprovació del Consell General del CMCV, Pérez Pont i les actes de la Comissió Científic-Artística del CMCV mostren que la programació estava prevista i pressupostada i algunes de les exposicions o activitats que veurem enguany es remunten, en la seua preparació, a 2019.

L'exdirector del Centre del Carme Cultura Contemporània de València (CCCC), José Luis Pérez Pont, en imatge d’arxiu - Rober Solsona - Europa Press 5811
L'exdirector del Centre del Carme Cultura Contemporània de València (CCCC), José Luis Pérez Pont, en imatge d’arxiu - Rober Solsona - Europa Press 5811

23 de les 29 exposicions programades per a 2024 estaven ja previstes

Segons les actes de la Comissió Científic-Artística del Consorci de Museus i el desglossament pressupostari que es va presentar per a l'aprovació del pressupost de 2024, al qual ha tingut accés este diari, entre 2019 i 2023, durant la direcció de José Luis Pérez Pont, es van aprovar 18 de les 29 exposicions que gaudirà el públic valencià, alacantí i castellonenc en 2024.

A més, altres cinc de les exposicions programades per a 2024 estaven ja previstes i pendents d'aprovació. D'esta manera, de les 29 exposicions programades per a 2024, 23 procedixen de la gestió de Pérez Pont i sis del nou equip, que al seu torn ha cancel·lat o posposat alguns projectes que s'anaven a desenvolupar enguany.

Pel que fa al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València es tracta de les mostres de Luis Camnitzer, Paco Giménez (pressupostada en 60.000 euros), Laboratori de Llum (70.000 euros), Pepe Beas (70.000), 'FOC. Les festes del foc' (15.000 euros), Bernard Plossu (25.000 euros), Hugo Martínez Tormo (50.000), 'Pàgines en construcció' (15.000), 'Teatro La Estrella' (60.000), Ana Esteve (40.000), Yolanda Benalba (40.000), Adonay Bermúdez (40.000), Diana Padrón (40.000) i 'La vida secreta de les microalgues' (20.000).

A estes se sumen, en la Llotja del Peix d'Alacant, la itinerància de les exposicions de Miguel Calatayud i Paloma Navares, que van poder veure's en 2023 en el CCCC.

L'il·lustrador Miguel Calatayud en el Centre del Carme
L'il·lustrador Miguel Calatayud en el Centre del Carme

A més, en 2025 el Museu de Belles Arts d'Alacant i els homònims de València i Castelló, podran conéixer una selecció de quadres, dibuixos i fotografies del pintor Antonio Gisbert, sota el comissariat de Luis Alberto Pérez Velarde, tal com va aprovar la comissió en 2020.

Pérez Pont defensa que encara hi ha més propostes que es van treballar durant la seua direcció i que seran exposades en 2024 sense l'aval de la Comissió Científic-Artística. L'última sessió d'esta comissió es va celebrar el 13 de febrer de 2023 i la prevista per al 3 de novembre del mateix any va ser ajornada adduint motius d'agenda per part de la Secretaria Autonòmica de Cultura.

"Durant la meua gestió estaven preparades per a la seua valoració i programació, però en ser desconvocada la reunió des de Conselleria, van quedar sense ser valorades. Ara estan programant els nostres continguts, però fora del procediment estatutari i en contra del funcionament regular del Consorci de Museus durant les seues diferents etapes, com pot comprovar-se en la memòria de la institució", assenyala el gestor.

Són les mostres de Paco Llop (pressupostat en 50.000 euros), Ceballos & Sanabria i Marina Puche, en el CCCC; Esther Ferrer en el CCCC i el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) (70.000); Rebeca Plana en Fundació Chirivella Soriano (35.000); i la convocatòria Scroll en el Centre Cultural Las Cigarreras d'Alacant.

Activitats infantils del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)
Activitats infantils del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)

Continuen projectes que han estat presents també en els últims anys, encara que en esta ocasió, segons Pérez Pont, tornen sense la valoració de l'òrgan tècnic, com Mus'n'babies, CCCContes, Creació sense Barreres, el Màster Permea, Cultura Resident o Resistències Artístiques, entre altres.

Succeïx igual respecte a les activitats, que seran similars a les dels últims anys encara que ara sense que la Comissió Científic Artística haja sigut convocada per a emetre el seu dictamen. El consorci mantindrà la col·laboració amb festivals de dansa, teatre, música, art i fotografia a València, Castelló i Alacant; i impulsarà un any més projectes propis com el CCCC Performance, trobades conversades, cinema d'estiu o MACA en viu.

Destacats