2,6 milions de visitants, més de 7.000 activitats i 700 exposicions: l'herència de Pérez Pont al capdavant del Consorci de Museus

El seu cessament ha provocat una àmplia mobilització del món de la cultura i ara el Consorci de Museus i el Centre del Carme s'enfronten a una nova etapa marcada pel canvi de govern

Guardar

José Luis Pérez Pont en una de les exposicions del Centre del Carme (Juan R. Peiró)
José Luis Pérez Pont en una de les exposicions del Centre del Carme (Juan R. Peiró)

686 exposicions, 7.309 activitats, 1.783 projectes seleccionats en convocatòries i 2,6 milions de persones gaudint dels espais del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) -1,8 d'elles, del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)- entre 2016 i 2023. Aquesta és l'herència que deixa el fins ahir director del CMCV i CCCC, José Luis Pérez Pont, a qui la conselleria de Cultura ha cessat aquest dimarts.

Va ser aquest cap de setmana quan multitud d'associacions culturals es van bolcar per a fer costat a Pérez Pont a través de les xarxes socials en conéixer-se la notícia del seu cessament per part del consell rector del CMCV, tal com van avançar Europa Press i Culturplaza. Un rebuig que també s'ha traslladat als carrers, amb una concentració enfront del Centre del Carme aquest mateix dimarts.

La Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura, liderada per Vicente Barrera (Vox), assegura que aquest cessament s'ha proposat per "greus incompliments" en matèria laboral i administrativa i "transgressió de la bona fe contractual", la qual cosa ha portat a la "pèrdua de confiança" de la conselleria, tal com assenyalava la secretària autonòmica de Cultura, Paula Añó, poc després del ple.

En conéixer la notícia, Pérez Pont va deixar clar que el seu treball parlava per si mateix i en la nit d'aquest dilluns va avançar que durant aquests dies s'anava a difondre informació sobre la seua gestió per a "difamar-li": "Us demane que no les cregueu. En el seu moment parlaré". Analitzem les principals claus de la gestió de Pérez Pont des de la seua arribada en 2016.

De 43 a 128 exposicions

La Sala Ferreres-Goerlich del Centre del Carme, repleta de visitants durant l'exposició "Emergency on Planet Earth"
La Sala Ferreres-Goerlich del Centre del Carme, repleta de visitants durant l'exposició "Emergency on Planet Earth"

Segons dades facilitades a València Extra pel Consorci de Museus, una de les qüestions que més s'ha incrementat des de 2016 fins al 17 de novembre de 2023 han sigut les exposicions, passant de 43 en el seu primer any de gestió a 128 en 2023. 'Okuda San Miguel. The multicolored equilibrium between animals and humans', 'Emergency on Planet Earth' o 'Jaime Hayon. Infinitamente' són algunes de les mostres del Centre del Carme que han aconseguit atraure a un gran nombre de visitants per a gaudir d'art urbà o d'un Premi Nacional de Disseny amb una gran trajectòria.

Més de 7.000 activitats

D'altra banda, el Consorci de Museus i els seus espais consorciats han tingut un important increment d'activitat, especialment en el Centre del Carme. Concerts emmarcats en programes propis del CMCV, presentacions de llibres, dansa, col·laboració amb festivals com Dansa València o Russafa Escènica, tallers infantils... han atret a tota classe de públics, especialment els caps de setmana.

I així ho mostren les xifres: si en 2016 es van organitzar 117 activitats en aquests espais, en 2018 es produeix un salt fins a les 1.114 que cau a 840 en 2021 per la pandèmia. En 2022 torna a augmentar fins a les 1.236 i entre gener i novembre de 2023 la xifra se situa en 1.587.

Més de 2,5 milions de visitants

Cal destacar també que aquesta proposta expositiva i d'activitats ha tingut una bona acollida del públic, sobretot del juvenil. Les estadístiques del CMCV mostren rècord de 462.124 visitants en el que portem d'any, superant el pic que es va registrar en 2018, amb 452.031. El Centre del Carme és el que més ha triomfat, amb 331.481 persones que han gaudit de les seues sales i claustres enguany, només superades per les 343.284 de 2018. En total, en els últims set anys 2.598.147 persones han accedit a espais consorciats, 1.815.698 d'elles al CCCC.

Convocatòries

Una part potser menys visible per al públic són les convocatòries d'educació i mediació o el programa Cultura Resident, que permeten a artistes locals, nacionals i internacionals investigar, crear o dur a terme activitats de mediació amb el públic des de l'àmbit rural fins i tot en altres països, amb el suport, acompanyament i finançament del Consorci de Museus capitanejat per Pérez Pont en els últims anys.

Per exemple, s'han seleccionat 523 projectes en convocatòries d'educació i mediació que han arribat a 16.400 alumnes de 215 centres educatius. A més, si en 2016 es van destinar 432.800 euros a convocatòries, en 2023 es triplica el pressupost fins als 1,2 milions d'euros per a programes com Escletxes, Trajectòries, Cultura Online, Cultura Resident, Graners de Creació, Enclave Land Art, SCROLL Negre, Babalunga i Kamolongos o CCCC Escena Lab.

Grup de participants de Cultura Resident
Grup de participants de Cultura Resident

Què passa ara amb el CMCV?

La secretària autonòmica de Cultura, Paula Añó, ha explicat que la programació prevista pel consorci en els seus diferents espais de València, Castelló i Alacant continuarà avant i, "de manera interina", serà ella mateixa qui assumisca les competències.

Així, ha explicat que es convocarà una plaça de direcció artística, en considerar que "les institucions culturals són molt millor gestionades si no recau tota la gestió en la mateixa persona". D'aquesta manera, el CMCV passaria a tindre una persona en la gerència, encarregada de l'administració ordinària i la contractació, i una altra en la direcció artística, encarregada de l'activitat cultural.

Des d'eixa gerència interina, Añó ha avançat que estudiaran "tots els procediments que estan en marxa i totes les contractacions", mentre que en la direcció artística ha reconegut que és un tema "molt prematur" i es tractarà d'"accelerar els terminis al més prompte possible, ara que estem al principi de la legislatura".

La secretària autonòmica ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha assenyalat que es continuarà impulsant "una programació de qualitat" en els espais consorciats, només que sense Pérez Pont al capdavant.

José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme; Paloma Navares, artista contemporània i Margarita Aizpuru, comissària de l'exposició 'Dualidades del ser'
José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme; Paloma Navares, artista contemporània i Margarita Aizpuru, comissària de l'exposició 'Dualidades del ser'

Reaccions al cessament

A més de la gran mobilització en xarxes socials o la campanya de signatures impulsada en Change.org contra el cessament de José Luis Pérez Pont, aquest dimarts a les 17.00 hores s'ha celebrat una concentració de suport enfront del Centre del Carme organitzada per entitats representants del sector de les arts escèniques, la distribució, Artistes Visuals d'Alacant, València i Castelló (AVVAC) o Dones en les Arts Visuals (MAV).

També hi ha hagut reaccions des de l'oposició. José Chulvi, portaveu socialista de Cultura en Les Corts, ha valorat aquest cessament com una mostra "del sectarisme de Mazón i del seu vicepresident i conseller de cultura, que prevalen la seua ideologia sectària per damunt de la gestió"; mentre que l'exalcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, ha valorat la seua "excel·lent gestió, programació cultural, dinamisme i innovació".

Una fórmula d''agitació cultural' que el sector de la cultura espera continuar gaudint i que requereix el suport de les administracions públiques per a la seua supervivència i impuls.

Arxivat a:

Destacats