Sabies que Torrent celebra un acte de Setmana Santa únic a Espanya?

La Trobada Gloriosa de Torrent 2024 tindrà lloc el Diumenge de Resurrecció a partir de les 09.00 hores

Guardar

Encontre Gloriós de Torrent en la Setmana Santa de 2023
Encontre Gloriós de Torrent en la Setmana Santa de 2023

Els veïns i veïnes de Torrent, així com les diferents confraries, esperen amb entusiasme un dels esdeveniments més destacats de la Setmana Santa a la ciutat: la Trobada Gloriosa 2024. Esta celebració, única a Espanya, tindrà lloc el 31 de març, Diumenge de Resurrecció, a partir de les 09.00 hores, marcant el tancament de les festivitats de Setmana Santa. Declarada d'Interés Turístic Autonòmic, esta festa rememora la història de Germana de Foix, virreina de València en el segle XVI.

La tradició, arrelada des de fa segles, ret homenatge a Donya Germana de Foix, qui va presidir la Trobada Gloriosa entre la Verge i Jesús ressuscitat en diverses ocasions. Segons la tradició, quan no podia assistir personalment, la virreina va decidir que una jove de Torrent la representara en el seu nom cada Diumenge de Resurrecció. Este llegat perdura fins als nostres dies, i enguany, Mariola Garrido Penella serà la Reina de la Trobada Gloriosa de 2024.

Reina de la Trobada Gloriosa de Torrent en la Setmana Santa de 2023
Reina de la Trobada Gloriosa de Torrent en la Setmana Santa de 2023

Com és la Trobada Gloriosa de Torrent?

La Germandat de la Vera-Cruz i Crist Ressuscitat és l'encarregada de dur a terme esta celebració tan especial, que té les seues arrels en el segle XVII, encara que s'esmenta en registres fins i tot anteriors, organitzada per la ja desapareguda Confraria de la Soledat, del segle XVI.

La Trobada Gloriosa no és una processó convencional. Comença a les 09.00 hores en la Parròquia de Monte Sión, on una part de les confraries es congreguen al costat de la Reina de la Trobada i l'Àngel de Resurrecció, mentres que la resta de germandats es reunixen a l'Església de Nostra Senyora. Des de tots dos punts, s'inicien recorreguts que culminen en la Plaça Major, on té lloc l'emotiva trobada.

Enfront de la Torre de Torrent, es produïx un moment màgic quan la Carxofa s'obri i plena l'aire de la ciutat amb una pluja de papers de colors, coneguts com a "al·leluies", que contenen versos d'anècdotes de l'any. Després d'esta expressió de goig, tots els presents es feliciten les Pasqües i es dirigixen a l'Església de l'Asunción de La nostra Senyora per a celebrar la missa major, acompanyats de música de tambors i cornetes.

En concloure la missa, s'acompanya a la Reina de la Trobada i l'Àngel de Resurrecció fins a l'Església de Monte Sión, i després cada confraria torna a casa del seu Germà Major per a compartir un menjar i acomiadar la Setmana Santa amb alegria i companyonia.

Destacats