Rebel·lió, la nova producció de l'Escalante, s'instal·la en el Palau de les Arts per a ballar contra la injusticia

La revolució en clau flamenca de l'Escalante i Marea Dansa, ‘Rebel·lió’, arriba este dimecres el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts per a instal·lar-se fins al pròxim 2 de maig

Guardar

rebel·lió escalante
rebel·lió escalante

La tercera producció del Teatre Escalante de la Diputació de València és una adaptació de La revolta dels animals de George Orwell. Una proposta que, com destaca la diputada de Teatres, Glòria Tello, "transmet als xiquets i xiquetes de manera lúdica i divertida valors com la solidaritat, la companyonia o la tolerància, tots ells essencials per a garantir una societat més justa i sense exclusió".

Durant quasi un mes, el públic familiar i adult podrà deixar-se seduir per "aquesta obra revolucionària traslladada a l'univers infantil amb un llenguatge escènic molt atractiu en el qual el ball flamenc i la dansa espanyola es fonen amb les tècniques teatrals, l'escenografia i la dramatúrgia més experimental", explica Marylène Albentosa, directora de l'Escalante. Un muntatge que "s'exhibirà durant la setmana en diferents horaris per a escolars i grups, i durant els caps de setmana per al públic general amb dues funcions cada dissabte i diumenge a les 17.00 i 19.00 hores".

Dansa de barricades i ballarines animals

Creada per Marea Danza sota la direcció de la Teta Calva, Rebel·lió proposa a través de la dansa teatralitzada una relectura en clau femenina de l'obra d'Orwell. Un al·legat a favor de la llibertat i contra l'opressió que plasmen traspassant l'acció de la novel·la a una fàbrica, espai dissenyat per Luis Crespo, en la qual cinc obreres, el vestuari de les quals firma Ana Garay, treballen sense descans com a animals. Cinc personatges valents, interpretats per les ballarines Elena Marava, Lourdes de la Rúa, Paula Sebastián, Rosa Sanz i Yolanda López, que un dia es revolten contra l'explotació que patixen per a repetir després els mateixos errors del sistema del qual han fugit.

Com expliquen els seus directors i dramaturgs, Xavo Giménez i María Cárdenas, es tracta d'un espectacle "molt potent" en el qual "ens endinsem en un terreny de barricades i confrontament amb estos temps que vivim". Per a això, revela la Teta Calva, "establim un paral·lelisme de com les persones són tractades com a animals i fins a on podem aguantar. I ho fem amb una visió basada en les màquines que ens aïllen, però convivint amb la metàfora del rural, on cada treballadora és un animal portant la seua pesada càrrega".

Rebel·lió explora les infinites possibilitats del cos per a aproximar-lo al moviment dels animals d'una granja. Una coreografia, orquestrada per la Premi Nacional de Dansa Olga Pericet amb banda sonora de Carles Chiner, en la qual Marea Danza balla al ritme dels martells i engranatges de cadenes de muntatge. Un espectacle carregat d'energia transformadora per a despertar tota mena d'emocions i alimentar el pensament crític i la reflexió a través l'art en viu.

Arxivat a:

Destacats