Rachel Breen i Anthony Ratinov (EUA) i Elia Cecino (Itàlia) disputaran la Gran Final del Premi Iturbi

Gloria Tello, diputada del Premi Iturbi, assegura que "el respatler de la ciutadania al Concurs Internacional, que omplirà el Teatre Principal, és fonamental; i una demostració de la sensibilitat pianística de la ciutat"

Guardar

Un dels concerts del Premi Iturbi 2023 en el Teatre Principal de València
Un dels concerts del Premi Iturbi 2023 en el Teatre Principal de València

El Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, organitzat per la Diputació de València, ha seleccionat als tres pianistes que disputaran la Gran Final d'aquesta edició: Rachel Breen i Anthony Ratinov (EUA) i Elia Cecino (Itàlia), després de l'avaluació que ha realitzat el jurat que presideix Joaquín Achúcarro i format per set referents del panorama pianístic i musical internacional: Catherine d’Argoubet, Edmon Colomer, Ana Guijarro, Paolo Pinamonti, Jorge Luis Prats, Didier Schnorhk i Josu de Solaun. [Veure documentació adjunta]. 

En la Gran Final, que se celebrarà en el Teatre Principal el divendres 9 de juny a les 19h, Breen i Cecino interpretaran la mateixa obra: el Concert per a piano i orquestra número 1, opus 23 en si bemoll menor, de Piotr Illich Txaikovski; i Ratinov abordarà el Concert per a piano i orquestra número 3 opus 26 en do major de Serguei Prokófiev. Els participants seleccionats afrontaran la prova definitiva d'aquesta edició actuant amb l'Orquestra de València, baix la batuta del director valencià Álvaro Albiach. 

En la gala de clausura i lliurament de premis es coneixerà la persona guanyadora del Premi Iturbi i dels nombrosos guardons que s'atorgaran en un acte que tindrà lloc el dissabte 10 a les 19.30h. El públic ha esgotat pràcticament totes les localitats de la Gran Final i de la gala del concurs, esdeveniment que es podrà seguir a tot el món a través del canal de cultura de Vimeo  i de Youtube de la Diputació de València.

Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l'Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, assegura que “el suport de la ciutadania (persones aficionades i melòmanes) al Concurs Internacional de Piano de València, que omplirà el Teatre Principal, és fonamental; i una demostració de la sensibilitat musical i pianística de la ciutat”. 

Ana Guijarro, coordinadora del Premi Iturbi, indica que “després dels recitals i concerts celebrats podem assegurar que estem davant una gran edició del Premi Iturbi pel nivell interpretatiu dels concursants. La pianista destaca que “tenim el convenciment que la Gran Final serà molt competida i de molta altura, amb uns músics amb una excel·lent projecció i trajectòria artística”. 

Els concursants que actuaran en la Gran Final del Premi Iturbi tenen uns brillants currículums i carreres artístiques, han guanyat nombrosos premis internacionals i col·laboren amb rellevants orquestres i directors. Així mateix, actuen en rellevants auditoris i han gravat diversos treballs discogràfics. 

Rachel Breen

Rachel Breen gaudeix d'una activa carrera en el món dels concursos, i se li han adjudicat els màxims guardons en el Concurs Internacional Bösendorfer, el Concurs Honens, el Concorso Internazionale Palma D’Or, el Concurs Beethoven de Viena i el Concurs Georges Cziffra, entre altres. Va ser seleccionada com a Jove Artista de la Federació Nacional de Clubs de Música dels Estats Units i va rebre el Premi Kurt Alten a Alemanya.

Les interpretacions de la pianista estatunidenca de 26 anys, que resideix a Hannover, han sigut descrites com “veritablement impactants” (Gramophone UK). Va ser alumna del difunt Lars Vogt en la Hochschule für Musik de Hannover; i va cursar estudis en la Universitat de Yale, Juilliard School, i amb anterioritat en el Conservatori de San Francisco. En l'última temporada de concerts, ha actuat com a artista convidada en el Chautauqua Institute, el SF International Piano Festival, el Merkin Hall per al IKIF, les Osimo Piano Hours i les Lilacs Sèries.

Elia Cecino

Elia Cecino ha guanyat el Concurs Internacional de Piano de Nova Orleans 2022 (EUA), James Mottram a Manchester (Regne Unit) i Ricard Viñes a Lleida (Espanya) i també ha sigut guardonat en els concursos Ciutat de Ferrol, Pozzoli en Seregno i Schumann a Düsseldorf. El jove pianista italià (22 anys) actua assíduament a Europa i els Estats Units i auditoris com el Palau de la Música Catalana de Barcelona, Laeiszhalle d'Hamburg, Gran Teatre La Fenice i Teatre Malibran de Venècia, Teatre Verdi de Trieste...

L'intèrpret ha actuat amb prestigioses formacions i orquestres com la Royal Liverpool Philharmonic, Orquestra del Teatre La Fenice, Vallés, Simfònica de Galícia, Düsseldorf, Sichuan, Bacau, FVG i Roma; i té una intensa activitat cambrística. En 2020 va gravar dos discos i en 2023 publicarà un nou àlbum amb el segell Steinway. Alguns dels seus recitals han sigut emesos en ClassicFM, Ràdio Catalunya, Rai1, Rai Ràdio 3, Radio Popolare, RaiFVG.

Anthony Ratinov

El pianista Anthony Ratinov desenvolupa una carrera d'èxit tant com solista com en la música de cambra, i ha participat i guanyat premis en nombrosos concursos internacionals de prestigi. Recentment, ha guanyat el segon premi en el Concurs Internacional de Piano Olga Kern, el premi Especial del Jurat en el Concurs Internacional de Piano Hilton Head, i la medalla de plata en el Concurs de Música de Cambra Fischoff amb el Trio Ondata. 

El músic de 25 anys actua als EUA i  Europa, incloent recents gires de concerts com a solista pels Països Baixos i Florida; i ha actuat en llocs tan assenyalats com el Royal Concertgebouw d'Amsterdam, la sala de concerts ORF RadioKulturhaus de Viena i el Kennedy Center for Performing Arts de Washington DC. Ratinov, que va estudiar en la Universitat de Yale, va començar a tocar el piano als 4 anys amb la seua àvia, Edit Ratinova, professora de la prestigiosa Escola de Música Gnessin de Moscou durant 45 anys i alumna d'Elena Fabianovna Gnesina, fundadora de l'escola. 

Concurs de referència

El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.  

Arxivat a:

Destacats