Quatuor Diotima actua al Palau de la Música dins del festival Ensems 2017

Guardar

quatuor-diotima
quatuor-diotima

El Quatuor Diotima, que actuarà aquest divendres al Palau de la Música dins del festival Ensems 2017, està compost per Yun-Peng Zhao (violí), Constance Ronzatti (violí) Frank Chevalier (viola) i Pierre Morlet (violoncel).

El Quatuor Diotima ha sigut un privilegiat col·laborador de nombrosos i importants compositors com Lachenmann, Ferneyhough, Boulez i Hosokawa i realitza nombrosos encàrrecs a destacats autors de tots els continents com Tristan Murail, Alberto Posadas, Gérard Pesson, Rebecca Saunders, Emmanuel Nunes, James Dillon o Pascal Dusapin.

Encara que manté una dedicació incondicional a la música contemporània, el quartet no es limita exclusivament a aquest repertori. En programar conjuntament grans obres clàssiques al costat de la nova música d'avui dia, els seus concerts aporten una nova mirada sobre les obres dels grans compositors, en particular, Bartók, Debussy i Ravel, els últims quartets de Schubert i Beethoven, compositors de l'Escola de Viena, i també Janácek.

El Diotima ha actuat amb assiduïtat en els escenaris internacionals i en els principals festivals i cicles de concerts europeus, són artistes en residència en el Théâtre des Bouffes du Nord de París des de 2012 fins a 2016.

En 2016, Diotima va celebrar els 20 anys de la seua formació amb diversos enregistraments especials: 5 CD dedicats a la Segona Escola Vienesa (integral de Schönberg, Berg i Webern) i el llançament d'una sèrie de retrats de compositors contemporanis, el primer dels quals està dedicat a Miroslav Srnka, al quals seguirà un monogràfic Gérard Pesson en col·laboració amb l'Orquestra Simfònica de la WDR.

Les seues interpretacions reben l'aclamació de la crítica internacional, especialment a Alemanya (pel seu concert per a quartet i orquestra de Schönberg), a Espanya i a França, on la seua discografia ha sigut amplament guardonada.

Al seu concert de hui, Quatuor Diotima interpretarà a la primera part 'Ainsi la nuit para cuarteto de abrocho', de Henri Dutilleux, estrenada a Paris en 1977, l'obra s'articula en breus seqüències que més que causar impressions de caràcter extramusical o poètic, el que proposen són diverses concepcions del so, encara que la imatge de la nit siga inevitable tant pel títol com pel material utilitzat.

A continuació, Diotima interpretarà el quartet de cordes 'Indicio', de Mikel Urquiza, que descriu la seua obra amb les següents paraules: "Són quatre moviments interpretats sense pauses. Els dos primers es basen en articles de premsa del període en què vaig escriure la peça: 'el último rinoceronte blanco', sobre l'últim exemplar mascle de Kenya (abril de 2015); 'superfície de Plutón', sobre les primeres imatges pròximes de l'astre, difoses per la NASA. El quart moviment és un homenatge a la sèrie escultòrica 'Gluts' (1986-95), de Robert Rauschenberg, construïda amb brossa. El tercer moviment, al contrari que els altres tres, es retira del món, obri un jardí mai vist en el cor de la peça.

La segona part del concert començarà amb la peça quartet 'Transience', de Sam Hayden, de la qual s'interpretaran els moviments 1 i 2, i per acabar la Suite Lírica, d'Alban Berg.

'Transience', escrita per al Quatuor Diotima, és l'últim d'un cicle d'obres recents que combinen idees que relacionen les tradicions 'espectrals' amb materials 'sintètics' generats per ordinador.

L'obra que tanca el concert la 'Suite Lírica', d'Alban Berg, és fruit del seu amor per Hanna, la germana del poeta Franz Werfel. Les quatre notes principals d'aquesta Suite Lírica (en alemany A - B - H - F) coincideixen amb les inicials d'Alban Berg i Hanna Fuchs, equivalents a un la - sib - si - fa. Berg articula aquesta suite amb aquestes notes i crea una espècie de trama amb sons jovials, amorosos, misteriosos, apassionats, delirants i desolats, segons les indicacions dels seus sis moviments.

Destacats