Quatre obres inèdites d'Ignacio Pinazo arriben a l'IVAM en una nova exposició

La mostra 'Pinazo: identitats', amb més de 300 obres del pintor valencià, es pot visitar fins a febrer de 2025 juntament amb la muralla restaurada

Guardar

Exposició 'Pinazo: identidades' de l'IVAM i muralla restaurada (Miguel Lorenzo)
Exposició 'Pinazo: identidades' de l'IVAM i muralla restaurada (Miguel Lorenzo)

"Ignacio Pinazo és probablement un dels artistes més estudiats, però també podem actualitzar-ho". Amb estes paraules, Vicente Pla va presentar dimecres passat la nova mostra que comissària en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), 'Pinazo: identitats'. Una proposta amb la qual el segell de l'artista valencià torna a la sala de la Muralla i que permet descobrir quatre obres inèdites.

'Pinazo: identitats' "mostra el procés de treball de l'artista valencià dedicat a la representació de les persones en la seua dimensió individual, col·lectiva i genealògica, com a emissores, receptores i intèrprets d'identitats", assenyala la directora adjunta de l'IVAM, Sonia Martínez. L'exposició impulsa una nova investigació, revisió i difusió dels treballs de Pinazo, destaca.

Pla, per part seua, reforça la presència de l'artista de Godella en l'IVAM en comissariar esta nova proposta, que té com a objectiu situar-ho en els paràmetres de la crítica de l'art actual, ja que va centrar gran part de la seua obra a les identitats. "Podem dir que fa 100 anys Pinazo ja estava plantejant una forma d'aproximació estructurada i entrellaçada sobre la qüestió de la identitat", explica.

Així són les obres inèdites

El comissari planteja un recorregut sobre com Pinazo plasmava les identitats a través d'unes 300 obres que es troben en la renovada sala de la Muralla. Entre elles, els més curiosos i curioses que seguixen a l'artista poden trobar quatre peces mai vistes.

A l'esquerra, obra amb el trobador, i en el centre, obra que recorda el mite del Pigmalió, en l'exposició de Pinazo de l'IVAM (Miguel Lorenzo)
A l'esquerra, obra amb el trobador, i en el centre, obra que recorda el mite del Pigmalió, en l'exposició de Pinazo de l'IVAM (Miguel Lorenzo)

Tres d'elles provenen d'un col·leccionista particular i probablement es van realitzar durant la seua estada a Itàlia. Una d'elles és de les més cridaneres del recorregut i mostra "una acadèmia de gran format, amb un escultor nu tallant una peça, i ens fa pensar que el seu títol podria ser 'Pigmalió', perquè està marcada per un especial simbolisme vinculat a este mite", detalla Pla.

Just a la seua dreta, es troba la segona d'elles del mateix col·leccionista, de xicotet format. En este cas, Ignacio Pinazo pinta un trobador amb vestimenta que podria ser del segle XVI o XVII, un músic que mira cap a un costat mentre toca. "Probablement, podria funcionar molt bé el títol de 'Trobador' per a ella", apunta el comissari.

A elles se sumen altres dues obres que provenen dels hereus de Trinidad Soriano. Així, el públic també pot conéixer una tercera obra creada durant el seu període italià, també de xicotet format. Igual que amb el trobador, hi ha una única figura protagonista, una dona vestida amb indumentària tradicional italiana, encara que en este cas es tracta d'una aquarel·la de tipus popular datada en 1878.

Finalment, la quarta obra inèdita de Pinazo "mostra el retrat d'una dona asseguda en un lloc obert, en un espai públic, que no connecta amb la mirada de Pinazo, analitzant-la des d'una altra perspectiva". És un oli datat en 1886 i també pertany als hereus de Trinidad Soriano.

Aquarel·la inèdita de Pinazo en l'IVAM
Aquarel·la inèdita de Pinazo en l'IVAM

Les quatre formen part així d'una mostra que es dividix en tres àmbits i que permeten conéixer un poc més de prop a l'artista, ja que també mostra una selecció d'apunts "que són una gran font d'informació i es conserven gràcies a la labor que ha realitzat la família del creador", destaca Vicente Pla.

En estos escrits manifesta un desig de "fugir del retrat com el gènere alimentós que els proporciona als artistes una supervivència". En observar la seua producció artística i escrita, es poden definir els camps d'interés que van travessar la seua experiència vital i els diversos gèneres pictòrics que va abordar. Un d'estos focus d'atenció va ser el generat per la percepció problemàtica de les identitats: "la pròpia i les alienes, les individuals i les col·lectives, les manifestes i les absents", compte Pla.

Així, l'exposició s'organitza per tres apartats: 'Reconeixements', que mostra els retrats per encàrrec i els realitzats entre els seus familiars i coneguts, també algun dels seus autoretrats i molts exemples dels seus abundants estudis de figures captades per l'artista; 'Anonimats', on Pinazo planteja una forma d'interpretació de les identitats col·lectives que revelen com va concebre la dimensió humana col·lectiva amb l'addició de múltiples singularitats; i 'Absències', amb obres que plasmen conceptes com el patrimoni, llegat i tradició i petjada a través de paisatges rurals de l'Horta Nord, espais urbans, llocs habitats on les persones ja no estan.

Obra inèdita de Pinazo en l'IVAM
Obra inèdita de Pinazo en l'IVAM

'Pinazo: identitats' pot visitar-se des del 25 d'abril fins al 16 de febrer de 2025 a la sala de la Muralla de l'IVAM, un renovat espai més accessible i que estrena també la imatge de la muralla cristiana-mudèjar, acabada de rehabilitar de manera integral i que ha permés descobrir un poc més el passat de la ciutat de València.

L'IVAM ha anunciat este divendres que, amb motiu del 35 aniversari de la seua fundació, es podrà visitar esta sala amb la muralla i exposició de Pinazo de manera gratuïta, amb accés lliure, fins al 30 de juny.

Destacats