El quadre de Sant Dimas, desaparegut des de 1979, ja està al Museu de la Ciutat en València

Glòria Tello: "La primera impressió que hem tingut en veure'l és que es troba en prou millor estat del qual esperàvem"

Guardar

Gloria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, al costat del quadre de San Dimas, de Ribalta
Gloria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, al costat del quadre de San Dimas, de Ribalta

El quadre de Sant Dimas, atribuïble al pintor de l'escola valenciana Juan de Ribalta, ja es troba al Museu de la Ciutat. El quadre el van furtar del monestir de Sant Miquel dels Reis l'any 1979 i fou localitzat per la Interpol en mans d'un ciutadà italià. Els tribunals italians han donat la raó a l'Ajuntament de València i li han retornat la propietat de l'obra pictòrica. A aquest respecte, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assenyalat que "per fi hem pogut rebre el quadre, després d'un llarg periple judicial", i ha mostrat la seua satisfacció perquè "la primera impressió que hem tingut en veure'l és que es troba en prou millor estat de què esperàvem, malgrat això el durem a restaurar, perquè va estar enrotllat durant molt de temps i sí que té algunes escletxes que cal restaurar". Una vegada el quadre estiga restaurat es buscarà "un espai noble dins de Museu de la Ciutat, perquè els valencians i valencianes puguen gaudir d'ell", ha afirmat Tello.

L'exposició pública de l'obra es produirà quan acaben les obres del museu, que ara mateix estan en marxa, i que està previst que finalitzen al mes d'abril.

L'obra es trobava, anteriorment, al Museu Amedeo Lía de la localitat de La Spezia, en la regió italiana de Ligúria. El quadre, que actualment té una grandària de 105,5 per 85,5 centímetres, representa Sant Dimas, que la Bíblia mostra com un lladre.

Juan de Ribalta és fill del pintor Francisco de Ribalta. Va nàixer a Madrid el 1596 i va morir a València el 1628. És considerat un dels pintors barrocs més importants de l'escola valenciana. El seu estil, heretat del seu pare, també té influències de la pintura de Pedro Orrente. Els experts li atribueixen densitat plàstica i un control de la llum influïda per Caravaggio.

Els fets es remunten al mes d'octubre de 1979 quan uns lladres van entrar fent un butró a l'església de Sant Miquel dels Reis, que en aquell moment era un magatzem, i van furtar dues obres, una d'elles la imatge de Sant Dimas. Durant anys, es va perdre la pista de les obres, però l'any 2000 la Interpol va localitzar el Sant Dimas en mans d'un ciutadà italià. L'Ajuntament de València va exercir accions judicials davant els tribunals italians que, per dues vegades, li han donat la raó i ha recuperat la propietat del quadre. En la sentència definitiva, el Tribunal d'Apel·lació de Gènova confirma que l'obra és propietat de l'Ajuntament de València i ordena a l'anterior posseïdor que li'l restituïsca i que li abone 8.066 euros per les despeses legals, a més d'interessos i altres costos processals.

Destacats