Publicades les convocatòries de subvencions culturals 2019, amb prop de 6 milions d’euros de dotació

Totes les subvencions i ajudes de l’àrea de Cultura, que encapçala el diputat Xavier Rius, han estat publicades hui en el BOP, agrupades en una sola convocatòria per tal de facilitar la tasca dels gestors culturals

Guardar

subvenciones-culturales
subvenciones-culturales

L’àrea de Cultura de la Diputació de València ha publicat, un any més, les noves ajudes i subvencions de caràcter anual, destinades a projectes culturals i orientades, primordialment, per als municipis de les comarques valencianes. Es tracta, fins ara, del major conjunt de subvencions convocades per l’àrea de Cultura.

Vitamina cultural per als municipis: 3,6 milions d’euros

D’entre totes les ajudes destaca, per la seua quantia, la subvenció del SARC als pobles, amb un muntant de 2.750.200 euros, que són concedits en funció d’unes escales de població, sempre tractant d’afavorir aquells municipis més menuts. En total, les subvencions del SARC arriben als 266 municipis que conformen l’àmbit de competència territorial de la Diputació de València. Així, tots els municipis veuran concedides aquestes subvencions a projectes culturals de caràcter general.

A banda d’aquestes subvencions, els pobles poden optar a complementar les seues ajudes amb diversos projectes a través de la modalitat de concurrència competitiva, com ara els projectes intermunicipals, de caràcter general, o altres específics, com el d’arts plàstiques. Ambdues subvenciones tenen una dotació global de 205.100 euros. També hi han ajudes per als festivals, mostres i certàmens organitzats per entitats locals, amb un total de 200.000 euros; per a la projecció d’audiovisuals de temàtica valenciana, amb 55.000 euros; o per als concerts de música clàssica organitzats pels ajuntaments, 25.000 €. En conjunt, una aportació del SARC de 3.235.300 euros, imprescindible per a enfortir les programacions culturals municipals.

A més, també destaquen altres ajudes procedents del servei de Cultura, que van destinades a donar suport a les polítiques culturals municipals, com ara la Xarxa de Museus Etnogràfics, dotada amb 159.000 euros; la difusió dels jaciments arqueològics a través de la Ruta dels Ibers, amb 120.000 euros; i l’estímul a un programa de la Unitat de Normalització Lingüística per a ajuntaments menuts, amb 90.000 euros.  Així, la dotació de les subvencions orientades a entitats locals s’acosta als 3.604.000 euros per a 2019.

2 milions d’euros per a promocionar la música valenciana

Les societat musicals valencianes configuren un ric mosaic d’acció cultural al voltant de la música, una excepcionalitat en la qual el nostre territori destaca pel seu volum d’entitats i persones implicades, així com per la qualitat i originalitat de les seues propostes. Per aquest motiu, la Diputació de València és una de les administracions més implicades en la seua projecció a través de ‘València és música’, una marca que agrupa tots els programes, accions i ajudes destinades a la promoció de la música valenciana en totes les seues modalitats.

Enguany el gruix de subvencions a l’àmbit musical es concentra de nou en el programa Retrobem la nostra música, que arriba a la seua 40a edició, amb una dotació d’1.340.500 euros; en l’ajuda a l’adquisició d’instruments i complements musicals, amb 500.000 euros; o en els projectes de música antiga, clàssica i de cambra, amb 50.000 euros. A més, amb la idea de promocionar i expandir el Certamen de Bandes de la Diputació, en aquesta 43a edició s’afegiran un total de 72.000 euros en concepte de subvencions per a borses de viatge, per tal de realitzar concerts fora del nostre territori. En total, 1.962.500 euros, que sumats a les despeses de producció del Certamen de Bandes, sobrepassaran aquest exercici els 2.000.000 d’euros d’ajudes a la promoció musical.

Entitats culturals sense ànim de lucre

Per tal d’afavorir un ecosistema cultural on la iniciativa privada tinga també un suport, l’àrea de Cultura destina 399.000 euros per a entitats culturals i altres 50.000 euros per a projectes culturals procedents d’iniciatives privades, però que tenen una gran implicació i repercussió social.

Arxivat a:

Destacats