Primo Banksy: "No volia caure en una crítica fàcil sobre la monarquia"

L'artista anònim dibuixa un grafiti del rei Juan Carlos I que s'ha tornat viral a València

Guardar

116244180_597773291162200_4242129968812343005_n_002
116244180_597773291162200_4242129968812343005_n_002

Els carrers són un reflex de la societat. Les seues parets veuen com els transeünts dia rere dia passen per elles, i són testimoni de com es transformen, de com evolucionen i canvien gradualment. El carrer de les cadires ara és testimoni d'una analogia de la sobtada eixida de l'exmonarca del país, el secretisme a prop de la seua eixida i el seu parador amb un grafiti que està a peu de carrer. I mai més ben dit, ja que l'artista gallec 'Primo Banksy' ha realitzat un grafiti de Juan Carlos I, el rei emèrit, on es veu al monarca entropessant. En aquesta figura, l'autor de la pintura ha volgut plasmar una metàfora per a representar els últims escàndols personals i financers de l'exmonarca. A València Extra hem pogut contactar amb aquest artista anònim, qui a penes concedeix entrevistes.

Els carrers acostumen a recollir en els seus murs pinzellades de la història. Aquesta vegada, el protagonista de l'última obra urbana viral ha sigut el rei emèrit, el qual apareix en el grafiti entropessant i a punt de caure. "Volia criticar a la monarquia com a institució, no volia caure en una crítica fàcil sobre els diners robats o les amants de l'emèrit, que l'única cosa que fan és desviar el focus sobre el debat que importa, monarquia sí o no. D'ací ve que com bé dius utilitzara la metàfora del rei caient" explica Banksy. Ara ja es pot veure en un dels carrers més cèntrics de la ciutat del Túria, encara que no és el primer del monarca a la ciutat.

L'artista de l'obra, un gallec sobrenomenat 'el Primo Banksy' i del qual no es coneix molt sobre ell perquè cuida el seu anonimat amb recel, ha representat així la situació actual del rei emèrit. Una decisió que ha ocasionat que l'excap d'Estat siga protagonista de nombrosos memes a les xarxes socials i ara d'una obra urbana a València. De fet, fa unes setmanes va ser el protagonista d'un altre dels murals més virals de l'actualitat, un en el qual apareixia en gran la cara del monarca i posava al costat "Corina real". Més tard, després de l'eixida sobtada de l'exmonarca ha aparegut posat entre cometes: "chiques, després us faig bizum... :)" amb unes ulleres de thug life (unes negres pixelades), tots dos signats per l'artista J. Warx.

Però, sens dubte, la pintura que més s'ha fet viral i que encara segueix en peus és la de Banksy: "Imagine que el seu èxit va ser perquè va coincidir just amb l'eixida de l'emèrit i no hi havia moltes més imatges que il·lustraren gràficament la situació, però no sé, a la casualitat també cal tindre-la sempre en compte", conta l'artista anònim. A la pregunta: "Creus que l'obra seguirà molt temps ací?" Respon francament: "No, per descomptat que no. Tard o d'hora també caurà, l'obra dic. Estem exposats al fet que ens ho lleven, som clandestins, és lògic que facen amb nosaltres el que nosaltres fem amb ells. No volem perdurar més enllà del que la gent decidisca, o les institucions clar. Som efímers, naixem amb eixa essència, si volguera que durara ho pintaria en un llenç, l'emmarcaria i el tindria a casa".

D'aquesta manera, J. Warx al·ludeix a l'eixida del rei emèrit del país, segons va anunciar la Casa Reial i que es va fer públic dilluns passat, en plena investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem per presumpte cobrament de comissions il·legals i altres possibles delictes derivats com a frau a la Hisenda Pública o blanqueig de capitals. Sí que li ho va comunicar en una carta al seu fill, el rei Felipe VI, qui va expressar al seu pare "el seu sentit respecte i agraïment". Quant al parador actual del rei emèrit es consideren moltes possibilitats, com Portugal, República Dominicana o l'Aràbia Saudita, encara que cap d'elles ha sigut confirmada per la Casa Reial fins hui.

De moment, la família reial ha començat hui la seua agenda oficial a Mallorca, on ha aparegut la infanta Sofia amb una crossa i coixejant a causa d'un accident casolà, en el lloc on normalment s'acostaven a descansar però enguany serà un estiu atípic per a ells, tant per la pandèmia provocada per la Covid-19 i el renou que ha provocat l'eixida del país de l'exmonarca.

A partir d'ara, el rei emèrit estarà, de moment, a València i pot veure's en forma de grafiti en un dels carrers del centre de la ciutat. "Crec que l'art urbà té una capacitat que no posseeixen altres disciplines artístiques, que és la d'arribar a un públic generalitzat, arribar a tots i totes d'una manera ràpida i pròxima. Això és el que més m'interessa. El museu, la galeria d'art ha de ser al carrer, prop de la gent, que decideix el que els agrada o no, prescindint de la crítica oficial", reflexiona el grafiter. El que no sabem és fins quan romandrà en la capital, ja que els grafitis d'artistes similars ja han aparegut ratllats.

Destacats