Un pla a 4 anys asseurà les bases per a professionalitzar la Banda Simfònica de València

Més places, renovació d'instruments i un nou càrrec de subdirector són algunes de les línies estratègiques d'este pla

Guardar

Una actuació de la Banda Simfònica Municipal de València. Imatge: Banda Simfònica Municipal de València
Una actuació de la Banda Simfònica Municipal de València. Imatge: Banda Simfònica Municipal de València

La volta de la vida en el Palau de la Música quatre anys després del seu tancament temporal apuntala els fonaments que permeten donar un impuls a les diferents agrupacions musicals de la ciutat de València. Una d'elles és la Banda Simfònica Municipal (BSMV) que tindrà el Palau no solament com a lloc d'assaig, sinó que gran part del seu programa de la Temporada 2024-2025 tindrà la Sala Iturbi com a escenari principal.

De fet, 14 de les 27 actuacions que conformen la programació per als pròxims mesos tindran com a epicentre aquesta sala de concerts situada en el Palau. Una programació que, per primera vegada, va ser presentada de manera oficial la passada setmana en l'Hall dels Tarongers en un posat de "professionalitzar encara més la banda i así millorar la seua qualitat i arribar a l'excel·lència", va apuntar José Luis Moreno, regidor de Cultura en l'Ajuntament de València.

Es tracta d'un pas avance orquestrat entre el consistori municipal i les adreces del Palau, amb Vicente Llimerá al capdavant, i la Banda, que es troba sota la batuta de Cristóbal Soler. Així, els tres departaments busquen, d'una banda, augmentar la visibilitat de l'agrupació de cara al públic per a atraure més espectadors als concerts; i, d'altra banda, "millorar el funcionament intern de la pròpia banda", ja que ara tant músics com a professors coneixeran amb suficient antelació la totalitat d'actes previstos durant la temporada.

Precisament, la professionalització i la millora del funcionament intern del conjunt musical és un dels objectius de la legislatura per a l'àrea municipal de Cultura. Així ho va mostrar Moreno durant la trobada amb els mitjans en el qual va anunciar que s'estava confeccionant "un pla a quatre anys" la línia principal dels quals seria incrementar el nombre de músics de la BSMV, la qual cosa al seu torn permetria ampliar el repertori.

"En els pròxim quatre anys hi haurà un augment de places per a completar la banda perquè sabem que té moltes manques", va declarar l'edil. Així mateix, José Luis Moreno va recordar que el pla també inclou la generació d'un lloc de sotsdirector, que actualment "es troba en procés de creació", segons va explicar.

Presentación de la nueva temporada de la BSMV en el Palau de la Música
Presentació de la nova temporada de la BSMV en el Palau de la Música

Més de 960.000 euros per a renovar els instruments

Una altra de les línies estratègiques que durà a terme la Regidoria de Cultura per a potenciar l'activitat d'esta banda, que compta amb més de 100 anys d'història, és una inversió quasi milionària per a renovar els instruments de l'agrupació. És per això que la Junta de Govern Local (JGL) va aprovar divendres passat una despesa de quasi un milió d'euros, 967.000 concretament, per a adquirir nou material.

L'antiguitat i l'ús constant dels instruments musicals que actualment disposa la BSMV fan necessària una renovació que dote als professionals de la formació de les eines necessàries per a oferir una qualitat interpretativa i sonora en el servei cultural que es presta. Esta renovació del material dotarà a l'agrupació musical dels materials adequats per a prestar el servei en les millors condicions de qualitat interpretativa i sonora.

Una actuación de la Banda Sinfónica Municipal de València. Imagen: Banda Sinfónica Municipal de València
Una actuació de la Banda Simfònica Municipal de València. Imatge: Banda Simfònica Municipal de València

Esta inversió de més de 960.000 euros s'inclou en els pressupostos de 2024, 2025 i 2026 i ja s'ha convocat el procediment obert per a l'adjudicació del contracte de subministrament d'instruments musicals i els seus accessoris amb destinació a la banda. Així, el contracte s'ha dividit en set lots, i l'import total d'estos arriba als 798.609,09 euros, als quals cal sumar altres 167.707,91 euros corresponents al 21 % d'IVA, la qual cosa fa un total de 966.317 euros.

En el primer cas, ja s'ha aprovat l'obertura del procediment per a l'adjudicació del subministrament d'instruments musicals i accessoris amb destinació a la banda dividit en els següents lots: flautes, oboès i fagot (186.378 euros), saxofons (138.200 euros), trompes, cornetes i fliscorno (45.028 euros), bombardins, tubes i trombons (182.241 euros), corda (51.200 euros), percussió (130.592 euros), i clarinets (232.678 euros).

Destacats